Головна Новини Суспільство мистецтво і культура «Ми не вас обслуговуємо, а собак»: в Києві розгорівся новий мовний скандал (ВІДЕО)
commentss НОВИНИ Всі новини

«Ми не вас обслуговуємо, а собак»: в Києві розгорівся новий мовний скандал (ВІДЕО)

Працівниця стверджує, що це принципова позиція

27 лютого 2021, 17:56 comments3351
Поділіться публікацією:

Київ вкотре опинився в центрі мовного скандалу. Цього разу відмовилися виконувати вимоги закону про обслуговування клієнтів державною мовою співробітники грумінг-салону — такої собі "перукарні" для тварин. Скандальна новина набула розголосу завдяки публікації відео у Facebook киянкою Тетяною Шкуратовою.

«Ми не вас обслуговуємо, а собак»: в Києві розгорівся новий мовний скандал (ВІДЕО)

У скандальному грумінг-салоні відмовляються обслуговувати українською мовою. Фото із відкритих джерел

Як пояснює жінка, вона намагалася записати свою собаку на процедуру чистки зубів. Напередодні пані Шкуратова зв’язувалася із салоном "Bruno_Groom", який надає подібні послуги. Втім, їй пояснили, що принципово не обслуговують клієнтів українською мовою.

Оскільки попередня розмова відбувалася офлайн, киянка вирішила перевірити, чи ж і в живому спілкуванні персонал грумінг-салону дотримуються таких "принципів". Під час відвідин закладу одна із майстрів (деякі ЗМІ повідомляють, що вона є власницею "Bruno_Groom" — ред.) заявила, що вони обслуговують не людей, а собак, тому не зобов’язані спілкуватися українською навіть на вимогу. При цьому відвідувачку звинуватили нібито у "скотській" поведінці та намаганні створити скандал із нічого. Крім цього Тетяні Шкуратовій дорікнули тим, що вона не постукала, перш ніж зайти до приміщення салону.

Після того, як про інцидент почали повідомляти центральні ЗМІ, на допис киянки звернули увагу інші користувачі Facebook. Як це часто буває, думки розділилися. "Мова обслуговування: собача", "Ми не вас обслуговуємо, а собаку? Так тоді нехай собака і гроші платить", "От не розумію, навіщо себе так вести?! Ну, бл*ха, скажи, що погано розмовляю українською і прошу пробачення… все, конфлікту нема!" — такі відгуки можна знайти від тих, хто підтримує позицію Тетяни Шкуратової. Звісно, присутні й ті, хто захищає працівниць салону та приєднується до критики мовного закону, що діє в Україні.

Нагадаємо, що це вже далеко не перший мовний скандал, який розгорівся після вступу у дію окремих пунктів закону про державну мову. За вимогою документу, обслуговування клієнтів в Україні із 16 січня 2021 року має проводитися державною мовою (винятки — коли про це просить сам споживач товарів / послуг).

Як уже повідомляли "Коментарі", нещодавно подібною до вищеописаної "принциповості" виділився один із супермаркетів "NOVUS". Крім відмови обслуговувати клієнтів українською, касир ще й облаяв їх нецензурною лексикою. В іншомумагазині цієї ж мережі відвідувачу розбили телефон — також за вимогу спілкуватися із ним державною мовою.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Сашко

1 березня 2021, 14:00

Юрий, Так и ответ адекватный. Пусть тогда собака тебе и платит :)))). Кто платит тот и клиент :))

Вася

27 лютого 2021, 19:53

Дан, 100% поддерживаю

Юрий

27 лютого 2021, 19:32

В ветклинику запись не по фамилии/ имени хозяина животного, а по кличке четвероногого (в подавляющем числе случаев) друга. Так что ответ, что обслуживают собак вполне адекватен.

Дан

27 лютого 2021, 19:14

Интересно, почему в Европе не возникает подобных эксцессов? Бельгиец из Антверпена приезжая во франкоязычный Брюссель не требует чтобы с ним говорили только на фламандском, но он видит вывески на двух языках и с ним легко найдут общий язык местные жители, знающие его родной язык. И всё это БЕЗ ИСТЕРИКИ и ОБВИНЕНИЙ! Тоже самое произойдёт и со швейцарцем из Женевы если он приедет в Цюрих, или с франкофоном-канадцем приехавшем в англоязычный Торонто. Даже в США является признаком откровенно ДУРНОГО ТОНА упрекать испаноязычных жителей Лос-Анжелеса, Хьюстона или Нью-Йорка за то, что они плохо говорят на английском, ходят в магазины с испанскими вывесками и обслуживанием, слушают и смотрят местные радиостанции и телека,налы на испанском языке и их НИКТО за это не преследует. Почему в ЦИВИЛИЗОВАННЫХ странах понимают, что мало-мальская ДИСКРИМИНАЦИЯ по языковому принципу является ПРОВОКАЦИЕЙ и ПРЕСТУПЛЕНИЕМ, а у нас ЭТО должно стать социальной нормой, которая будет ПОЗОРИТЬ на весь мир Украину и украинский народ. Объясните, майдауны, вам что не нужна Европа? "Вперёд" в Уганду, Габон и Сомали?


Новини