Головна Новини Суспільство події Захоплення Кабміну учасником АТО: чому подібні НП відбуваються в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Захоплення Кабміну учасником АТО: чому подібні НП відбуваються в Україні

Експерти оцінили для порталу "Коментарі" подію в стінах Кабінету міністрів і розповіли, які висновки варто з неї зробити

4 серпня 2021, 15:04
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 4 серпня, учасник АТО погрожував підірвати в будівлі Кабміну на вул. Грушевського гранату. Чоловіка, що не висував ніяких вимог (просто говорив, що його "дістало життя"), затримали. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за чотирма статтями. Найважча — ч. 2 ст. 147 (захоплення заручників) Кримінального кодексу України (до 15 років позбавлення волі).

Захоплення Кабміну учасником АТО: чому подібні НП відбуваються в Україні

Захоплення Кабміну учасником АТО. Фото: Радіо Свобода

Експерти розповіли порталу "Коментарі", чому відбуваються подібні НП і які з того, що відбувається, слід зробити висновки.

До тих пір, поки закон буде працювати вибірково, повторення таких ситуацій — питання часу

Адвокат, керуючий партнер в юридичній фірмі Patriot.Legal Денис Бондар із жалем зазначає, що такі ситуації будуть повторюватися.

"Причина — негативна економічна ситуація в країні та безперервна війна, що неодмінно призведе до появи різної нелегальної зброї та боєприпасів на території України (везуть із зони АТО/ООС). Плюс — прихильне ставлення закону до самих учасники АТО. Тенденція показує, що фігурантами у злочинах з незаконним використанням зброї та вибухових речовин часто є колишні учасники бойових дій на Донбасі", — акцентує Денис Бондар.

За його словами, коли людина розуміє, що вона за своє кримінальне правопорушення не понесе покарання за всією суворістю закону, то вона і переступає закон легше і частіше.

"Прикладом цьому можуть послужити рішення суду за іншими схожими резонансними справами: Олексія Белька за погрозу підірвати міст замість реального терміну відправили на примусове лікування. А Владислав Шатило, який у 2016 році в Маріуполі вбив чоловіка, перерізавши йому горло, в результаті відбувся двома роками службових обмежень і виплатою в сумі 20 тисяч доларів", — зазначає адвокат.

Він підкреслює, що в Європі, куди Україна нібито наполегливо прагне, закон працює жорстко і безальтернативно. І за резонансні злочини правопорушники там відповідають завжди.

"Ще одним прикладом може послужити США. Коли в січні цього року люди увірвалися в будівлю сенату, протягом місяця правоохоронні органи всіх їх ідентифікували й потім затримували. Після чого були пред'явлені звинувачення та отримані реальні вироки й терміни", — розповідає Денис Бондар.

На його думку, українським чиновникам однозначно варто зробити висновок, що люди, які повернулися з АТО, потребують реабілітації. І слід приділяти більше уваги цьому та їхній реінтеграції в суспільство.

"До тих пір, поки закон буде працювати вибірково (а, на жаль, в Україні він саме так і працює), повторення таких ситуацій — питання часу. Наслідками ж НП із гранатою в будівлі Кабміну може стати посилення пропускного режиму на всіх режимних і державних об'єктах, — прогнозує Денис Бондар. — Низка експертів і опозиційних політиків запевняють, що до осені можливі народні хвилювання через високі тарифи й загалом незадовільну економічну ситуацію в країні. І сьогоднішній випадок — зручний привід для влади посилити охорону урядового кварталу й обмежити вільний прохід біля будівель Кабміну, Верховної Ради та Офісу президента".

Безкарність породжує злочин

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов зазначає:

"Висновок з цієї ситуації один: безкарність породжує злочин. Такі НП триватимуть — чим далі, тим більше. Тому що ніхто не несе відповідальності. 31 серпня 2015 року дехто Гуменюк метає гранату під Радою і гинуть 4 гвардійців. Де ця людина? Де матеріали слідства? Де рішення суду? Де аналогічні рішення щодо терористів, які захоплювали автобус із пасажирами в Луцьку, погрожували підірвати міст Метро?"

За словами експерта, кожен громадянин повинен розуміти, що за будь-яку дію, яка може бути розцінена як теракт або захоплення заручників, буде відплата. З позбавленням волі відповідно до кримінально-процесуального кодексу.

"А поки цього не буде, такі випадки продовжуватимуться, — попереджає Олег Жданов. — Своєю бездіяльністю держава фактично заохочує такі вчинки людей, які доведені до відчаю, через морально-психологічний стан або з інших причин йдуть на крайні заходи. І намагаються домогтися якихось важливих для них результатів будь-якими способами, розуміючи, що ніхто їх за це не покарає".

Раніше портал "Коментарі" писав про затримання екссудді Миколи Чауса.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини