Головна Новини Суспільство події У Монголії дзуд вбив п’ять мільйонів тварин: у людей закінчується їжа
commentss НОВИНИ Всі новини

У Монголії дзуд вбив п’ять мільйонів тварин: у людей закінчується їжа

Стихійне лихо, відоме як дзуд, вбило мільйони тварин у Монголії. Через це у деяких місцевих жителів закінчується їжа.

27 березня 2024, 16:55 comments2861
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Закінчення найсуворішої зими у Монголії призвело до загибелі майже п’яти мільйонів кіз, овець, корів та коней, які не можуть знайти їжу через сніг та лід. Це серйозний удар по країні, де близько 30% з 3,3 мільйона людей є кочовими скотарями, які живуть у юртах та мають дохід і їжу лише від тварин.

У Монголії дзуд вбив п’ять мільйонів тварин: у людей закінчується їжа

Дзуд в Монголії. Фото з відкритих джерел

З листопада в Монголії зберігаються морози до 40 градусів разом з сильними снігопадами. Такі погодні умови викликають дзуд – стихійне лихо характерне для Монголії. Дзуд в перекладі означає "брак їжі". Стихійне явище пов’язане з екстремальними погодними умовами, коли тварини не можуть знайти корм та воду під великим шаром снігу або льоду.

У кінці лютого ООН повідомляло про понад два мільйони загиблих тварин, однак за новими підрахунками Червоного Хреста, станом на березень загинуло приблизно 4,7 мільйона тварин, що складає майже 7% від загальної популяції в Монголії. 

"Ми зіткнулися з карколомними сценами, купами мертвих тварин, розкиданими по засніжених і крижаних полях", — сказала голова делегації Червоного Хреста у регіоні Ольга Джумаєва.

Для великої кількості скотарів, тварини не просто джерело прибутку, а єдине джерело існування. Вже зараз через дзуд понад сім тисяч сімей у Монголії відчувають нестачі їжі. Крім того, за прогнозами ситуація може погіршитися.

Директор Червоного Хреста в Азійсько-тихоокеанському регіоні Олександр Метью, сказав, що раніше дзуд траплявся в Монголії рідше, але в останні роки він став більш частим через глобальну зміну клімату. Це вже шостий дзуд, який Монголія пережила за останнє десятиліття.

За оцінками ООН, попри найхолоднішу зиму за 50 років, через зміни клімату, середньорічна температура в Монголії за останні 80 років зросла на 2,46 градуса. Це сприяє тому, що літо стає спекотнішим і сухішим, а зима холоднішою та більш сніжною, що посилює стихійне лихо — дзуд.

Найсуворіший дзуд в Монголії стався у 1944 році, коли в країні загинуло 9,2 млн тварин.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на американському пляжі знайшли таємничих істот, які схожі на очі людини.

Також "Коментарі" писали, що у пінгвінів вперше виявили небезпечну хворобу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини