Головна Новини Суспільство події Смерть Віталія Шишова: самогубство або розправа, замаскована під суїцид
commentss НОВИНИ Всі новини

Смерть Віталія Шишова: самогубство або розправа, замаскована під суїцид

В Євросоюзі цю подію назвали актом тероризму

3 серпня 2021, 16:26
Поділіться публікацією:

Зниклого в Києві голову "Білоруського будинку" Віталія Шишова знайшли повішеним в одному з київських парків. Поліція не виключає версію вбивства, замасковану під суїцид. Чи можуть таким чином діяти спецслужби Білорусі або РФ? Або тут варто шукати місцевий слід? Щоб розібратися в цих питаннях, портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Смерть Віталія Шишова: самогубство або розправа, замаскована під суїцид

Віталій Шишов - фото з відкритих джерел

Наразі поліція просто відпрацьовує всі можливі версії

Політичний консультант, технолог, фахівець з GR Андрій Бодров звертає увагу, що Шишов не був фронтменом білоруської опозиції. І, по суті, не мав особливої цінності для спецслужб Білорусі або Росії.

"Тому версія, яку вибудовують деякі експерти і медіа щодо участі Республіки Білорусь (РБ) або Російської Федерації (РФ) в нібито страті Шишова, швидше за все, неспроможні. І є елементом інформаційної війни. Адже з боку Мінська і Москви також можливі медійні інсинуації щодо того, що це українські спецслужби організували повішення Шишова, щоб згодом звинуватити в цьому РБ або РФ. Наразі поліція просто відпрацьовує всі можливі версії. До речі, за будь-якого самогубства версія вбивства завжди відпрацьовується. І тому заяву поліції, що вони працюють і над такою версією — не більше ніж процедурна річ, а не підозра у відношенні того, що в смерті Шишова винні сторонні", — пояснює Андрій Бодров.

На його думку, обставини життя останнього періоду Шишова цілком могли підштовхувати його і до суїциду.

"В силу політичної діяльності, він втратив можливість бувати в Білорусі, спілкуватися там з друзями, родичами. Людина, по суті, жила в чужій для нього країні. І могла відчувати досить глибокі душевні страждання, можливо, не видимі оточуючим", — вважає експерт.

Він зазначає, що розумним для всіх сторін було б не робити поспішних висновків, не використовувати трагедію для просування своїх меседжів, а дочекатися результатів розслідування.

"З іншого боку, зважаючи на останні події, цілком можна очікувати, що результати слідства можуть бути скоректовані в потрібний бік для потреб ідеологічної війни. Справедливість і порядок на сьогодні — це, на жаль, не про нашу країну, — резюмує Андрій Бодров. — Досить подивитися на ситуацію навколо екссудді Чауса. За ним, як за зайцем, ганяються протиборчі сторони — кожна в своїх політичних інтересах, а не для відновлення справедливості".

У стандартний розпорядок дня суїцид ніяк не в'яжеться

Політичний експерт Дмитро Воронков вважає, що ймовірність вбивства Шишова близька до 100%, оскільки відсутній мотив для суїциду і сама хронологія подій не демонструє якихось депресійних настроїв у загиблого.

"Швидше навпаки, адже він зник, коли пішов на щоденну пробіжку. Тобто, стандартний розпорядок дня, суїцид сюди ніяк не в'яжеться, — пояснює експерт. — Ситуація неоднозначна. З одного боку, це міг бути б білоруський слід з метою дискредитувати Україну, ніби підкреслюючи таким чином вигадані ворожі настрої нашої країни до Білорусі. А також образ нації "карателів", що вигідно в політичному світлі і для Росії. З іншого боку, варто враховувати, що "Білоруський дім" — це некомерційна громадська організація, яка допомагає громадянам РБ, які залишили країну і постраждали від політичних переслідувань. Тобто опозиційна до "бацьки". Відповідно, тінь автоматично падає на Лукашенка. І йти на такий крок було б недалекоглядно з його боку, оскільки це відверта самодискредитація. З огляду на це, не можна відкидати й український слід".

На думку Дмитра Воронкова, потрібно дочекатися якихось подробиць, висновків слідства, перш ніж більш глибше аналізувати і висувати версії щодо того, хто і чому доклав руку (і чи доклав взагалі) до смерті Шишова.

Раніше портал "Коментарі" писав, що в Євросоюзі відреагували на смерть голови "Білоруського дому в Україні" Віталія Шишова.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини