Головна Новини Суспільство події Пристрасті за Трухіним: чому скандальне відео з'явилося тільки зараз і якою має бути реакція влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Пристрасті за Трухіним: чому скандальне відео з'явилося тільки зараз і якою має бути реакція влади

На відео Трухін звертається до поліцейського зі словами "давай я тихенько до лісу піду", а потім обіцяє "поговорити" з головою МВС Денисом Монастирським

2 лютого 2022, 16:14
Поділіться публікацією:

Справа нардепа від "Слуги народу" Олександра Трухіна залишається топ-темою дня. Нагадаємо, що ДТП за його участю з постраждалими сталося ще в серпні 2021 року. Участь у ньому Трухін заперечував. А 1 лютого 2022-го з'явилося відео, що доводить причетність нардепа до події.

Пристрасті за Трухіним: чому скандальне відео з'явилося тільки зараз і якою має бути реакція влади

Олександр Трухін - фото з відкритих джерел

Керівництво фракції та партії СН вирішило виключити Трухіна зі своїх лав. Це рішення підтримав президент України Володимир Зеленський.

Чому відео "злили" лише зараз? Як можна оцінити дії влади в ситуації, що склалася? Із цими питаннями портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Якби це сталося в цивілізованій Європі, Монастирський негайно був би звільнений, а президентові оголосили б імпічмент

Народний депутат України третього, шостого та сьомого скликань, професор, доктор юридичних наук Віталій Журавський нагадує, що майже півроку відбувалася зачистка інформаційного поля про це ДТП.

"Є інформація, що журналістам пропонували чималі суми за зняття матеріалів про подію, учасником якої є Трухін. Були й такі, хто купився на це. Але й були такі, що відмовляли. Зазначу, що Трухін, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, на великій швидкості врізався в авто, яке зупинилося на червоне світло світлофора. Постраждали люди. Сам нардеп усім розповідав, що він алкоголь не вживав, винним себе не вважає і за кермом автомобіля не був. Тобто, цинічно брехав", – наголошує Віталій Журавський.

І ось громадськість отримала докази провини Трухіна – запис нагрудної камери поліцейського.

"З них ми дізналися, що справді Трухін був у дошку п'яним за кермом автомобіля, скоїв аварію з постраждалими. При цьому вмовляв поліцейських за 150 тисяч доларів "зам'яти" справу. Просив, щоб вони його тихенько відпустили до лісу. Гарантував, що "прикриє" правоохоронців від міністра МВС Монастирського, бо з ним у дружніх стосунках. Більше того – Трухін відмовився пройти тест на вміст алкоголю в крові. А маючи гарний почерк, спеціально нерозбірливо заповнював протокол, щоб там нічого не можна було б розібрати. А нагрудна камера одного з них відразу дивним чином зникла, — зазначає Віталій Журавський. — Чому зараз запис сплив? Можливо, тому що Трухін не заплатив поліцейським. Ну, а "зеленій владі" тепер нічого не залишається, як відмежуватися від Трухіна".

За словами експерта, зрозуміло, як божий день, що Монастирський одразу доповів президентові про цю подію на Бориспільській трасі. І що й сам Зеленський, швидше за все, бачив записи із нагрудної поліцейської камери.

"Тобто і міністру, і президенту було на 100% зрозуміло, що хлопець із їхньої команди потрапив у неприємну історію. Монастирський довго відмовчувався у цій справі. Видно, такою була вказівка самого Володимира Олександровича. А президент відверто брехав на прес-конференції журналістам про тому, що він не знає деталі про цю так звану ДТП, при цьому підкреслюючи, що, дякувати Богу, ніхто не загинув, і весь час повторював, що це рядове ДТП, мовляв, їх багато, тому він не може все в деталях знати. Але насправді — ЗНАВ ЗЕЛЕНСЬКИЙ, ЗНАВ МОНАСТИРСЬКИЙ! І вони просто покривали свого колегу. Якби це сталося в цивілізованій Європі, Монастирський негайно був би звільнений, а президенту оголосили б імпічмент", — упевнений Віталій Журавський.

У цьому випадку доцільне службове розслідування. А самому Трухіну – і кримінальне

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко впевнений, що такий стрімкий розвиток подій (миттєва реакція Арахамії, виключення Трухіна з партії "Слуга народу", вимога до Трухіна відмовитися від депутатського мандату) пов'язана з різкою реакцією президента Зеленського на відео з Трухіним.

"Це найлогічніше пояснення такого швидкого розвитку подій навколо Трухіна. Навряд чи хтось ще міг стати тригером для цієї ситуації. П'ять місяців тому Трухіну повірили. Як виявилося, марно. І це урок на майбутнє. У всіх таких інцидентах треба ретельно розбиратися одразу, щоб потім вони не вилазили боком", – зазначає політолог.

На його думку, відео явно хтось "злив".

"Найпопулярніша версія – це "підступи Авакова". Але можуть бути "підступи" й інших опозиціонерів. А може, хтось банально на цьому заробив. Політично це, звичайно, вигідно опозиції, – вважає Володимир Фесенко. – А мотиви тих, хто зливав, можуть бути різні. Чому саме зараз? Може це збіг обставин, а може хтось вирішив це приурочити це до початку політичного сезону, щоб резонанс був сильнішим".

Експерт позитивно оцінює дії влади в ситуації, що склалася.

"Як кажуть, "краще пізно, ніж ніколи". Найбільш позитивна тенденція і в цій історії, і в інших схожих ситуаціях – патрульні поліцейські не бояться великих начальників та прагнуть діяти за законом. А ось далі починаються проблеми. І із цими проблемами треба також розібратися. Зокрема це стосується відео з камери патрульного поліцейського. Чому воно спливло тільки зараз? Чому його не долучили до розслідування? Судячи з різних, як публічних,так і неофіційних джерел, стрілки сходяться на ДБР (Держбюро розслідувань). Якби справу намагалися зам'яти в поліції (як хотів Трухін), то ми напевно вже вже отримали б "смачні" подробиці разом з цим відео. Поки що підтверджень цьому немає. Чи звертався Трухін до Монастирського у цій справі? Відповідь на це питання має дати міністр. Думаю, що в його інтересах пояснити цю ситуацію та дати їй принципову оцінку. Мені здається, він людина досить обережна, до того ж очевидно, що він прагне показувати свою запопадливість і результати роботи свого відомства президенту, а не колишнім колегам із Верховної Ради. Влазити у цю сумнівну справу – надто ризиковано", – вважає Володимир Фесенко.

За його словами, як показує сумний досвід багатьох таких справ із високопоставленими фігурантами, найлегше їх розвалювати на фазі слідства.

"Один мій знайомий дуже пожартував з цього приводу: наші правоохоронці краще вміють розвалювати справи, ніж доводити їх до судового вироку. Але якщо всерйоз, то в даному випадку доцільним є службове розслідування. А самому Трухіну – і кримінальне", – резюмує експерт.

Раніше на порталі "Коментарі" — Нардепа було затримано на хабарі у півмільйона гривень.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини