Головна Новини Суспільство події Нерівні сили й відмова від переговорів: що чекає Донбас найближчим часом
commentss НОВИНИ Всі новини

Нерівні сили й відмова від переговорів: що чекає Донбас найближчим часом

Експерти розповіли про проблеми і загрози, присутні на сході України

19 жовтня 2021, 09:42 comments1867
Поділіться публікацією:

Ситуація на Донбасі і навколо нього — стабільно неспокійна. Бойові дії не вщухають. Росія не йде на жодні формати переговорів.

Нерівні сили й відмова від переговорів: що чекає Донбас найближчим часом

Війна на Донбасі. Колаж "Коментарі" Д.Романюк

На сході України вимушено призупинила свою наглядову діяльність Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ. Причому спостерігачів, по суті, взяли в заручники.

Пункти пропуску скоріше не працюють, ніж працюють. В рамках Тристоронньої контактної групи (ТКГ) — жодних зрушень. А тут ще й ковід розбушувався.

Експерти дали порталу "Коментарі" прогноз щодо подальшого розвитку ситуації на Донбасі і навколо нього.

Нам потрібно відповідним чином оснащувати своїх військовослужбовців

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко вважає, що інтенсивність бойових дій буде на рівні, до якого їх підняли окупанти після остаточного зриву всеосяжного режиму тиші (той фактично протримався з кінця липня минулого року до початку 2021-го).

"Швидше за все, найближчим часом це не переросте в широкомасштабні дії. Але нам важливо вести асиметричні дії з противником. Не займатися шапкозакиданням. Росія — найпотужніша військова держава. Ми не можемо виставити таку кількість бронетехніки, бойових літальних апаратів — гелікоптерів, літаків, живої сили. У них є ракетне озброєння, а ми своє тільки створюємо. Не кажучи про флот і ядерну зброю. Нам потрібно відповідним чином оснащувати своїх військовослужбовців. Робити ставку на нові розробки, на нетрадиційні види озброєння. Я розумію, що наше військове командування говорить — нам озброєння треба вже сьогодні, а не те, що Мінстратегпром розроблятиме 5-7 років. Є об'єктивні моменти. І тут важлива консолідація дій усіх структур. Щоб ефективно управляти всіма — Мінстратегпромом, МО та керівництвом ВСУ ", — підкреслює Ігор Романенко.

За його словами, україно-російську війну не можна порівнювати з конфліктом рівня Вірменія-Азербайджан.

"За рівнем оснащеності в тому конфлікті сили були практично однакові. А у нас — аналог війни СРСР з Фінляндією, тільки в сучасних умовах, — пояснює генерал. — Фіни свого часу ефективно вели протидію радянським військам тим озброєнням, яке мали. Але в підсумку вони втратили території. І у нас вони почасти теж захоплені. Так що нам треба пам'ятати уроки історії, шукати і знаходити нові способи управління ЗСУ та ведення війни".

За словами генерала, більшість техніки та озброєння у ЗСУ, в кращому випадку, це модернізоване часів СРСР. А нам треба озброєння 21 століття в протистоянні з таким грізним противником як Росія.

"Путін всі роки свого правління займався зміцнення обороноздатності. І в Збройних силах РФ питома вага сучасного озброєння в різних видах збройних сил становить 65-75%. Тоді як у нас — 15-20%. Зрозуміло, що на таке переоснащення потрібні солідні кошти. І, незважаючи на складність, держава їх вишукує. Так, вперше закладено в бюджеті Міноборони 25% (33 млрд грн) на озброєння. За НАТОвськими підходами — той критерій, коли бюджет МО йде не тільки на підтримку особового складу військовослужбовців (грошове забезпечення, соціальний пакет), але не менше чверті витратяться на озброєння і техніку. Вперше за час Незалежності у нас планується такий підхід", — акцентує Ігор Романенко.

У Москві все менше вірять у здатність домовлятися української сторони

Глава правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики" Енріке Менендес вважає, що в доступному для огляду майбутньому глобально нічого в ситуації на Донбасі не зміниться.

"Статус-кво зберігатиметься. Відкриття КПВВ найближчим часом не передбачається, як і інтенсифікації бойових дій. При цьому думаю, що в переговорній групі не буде прогресу. Так само буде заблокована робота політичної підгрупи ", — прогнозує експерт.

На його думку, можливо, буде якийсь рух в гуманітарній частині і в плані безпеки в зв'язку із затриманням людини з "ЛНР".

Мова про учасника незаконних збройних формувань (НЗФ) Андрія Косяка, який був затриманий 13 жовтня на лінії розмежування поблизу міста Золоте Луганської області. Йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Це викликало обурення в ОРДЛО. Саме цей інцидент призвів до того, що члени місії ОБСЄ були фактично заблоковані, причому чомусь на непідконтрольній частині Донеччини.

"Те, що я очікую щодо ключових подій, стосується непідконтрольної частини, — продовжує Енріке Менендес. — Це заяви російських офіційних осіб (і за неофіційними каналами), що будуть масовані фінансові вкладення в економіку ОРДЛО. Важко сказати, правда це чи інформаційний шум. Але якщо так трапиться, то це буде значний сигнал, що ОРДЛО ще більше інтегрується в російський економічний простір. І завдання реінтеграції тимчасово непідконтрольних територій в Україні стає ще більш складним ".

На думку експерта, в Москві все менше вірять в здатність домовлятися української сторони. І нещодавня стаття заступника голови Ради безпеки Росії, колишнього прем'єра і колишнього президента РФ Дмитра Медведєва в "Комерсанті" є великим попереджувальним сигналом.

Нагадаємо, що в ній Медведєв пояснював, чому не вийде налагодити в найближчому майбутньому україно-російські відносини.

"Тобто, Росія дає зрозуміти: якщо Україна не змінить свої позиції на переговорах в рамках" Мінська ", будуть наслідки з російської сторони, які, в тому числі, відгукнуться на Донбасі", — пояснює Енріке Менендес.

Він також зазначає, що на всі ці проблеми накладається ситуація з ковідом.

"Офіційних даних немає, але за неофіційними каналами — ситуація в ОРДЛО дуже погана. Втім, вона дуже погана і по цей бік лінії розмежування, — підкреслює експерт. — Донецька область з початку цього тижня в "червоній зоні". Луганська поки ні, але близька до цього. І теж не можна бути впевненим, що наша офіційна інформація є правдивою. Всі, хто стикався з цією хворобою, знають, як насправді організовані процеси тестування і так далі. Факт залишається фактом — Дельта-штам і пандемія не послаблює хватку. І це спільна трагедія, яка стосується як підконтрольної, так непідконтрольної частини Донбасу, та й, загалом, всієї країни ".

Раніше Арестович розповів, як закінчити війну на Донбасі і за п'ять хвилин деокупувати Крим.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

анатолий

19 жовтня 2021, 10:13

Мне 76 лет и я не понимаю как можно президенту обещать, подписывать, и не исполнять.ТАК МОЖНО С ТАКИМ О ЧОМТО РАЗГОВАРИВАТЬ. НЕТ. Веры к нему НЕТ.

Колосов

19 жовтня 2021, 09:59

Генерала Романенко считать за эксперта можно было бы лишь на уроках истории Второй мировой войны. Да и то только в части оценки паритета вооруженных сил.Его оценки по ситуации в Донбассе крайне наивны!


Новини