Головна Новини Суспільство події Найсмертоносніші землетруси в історії людства
commentss НОВИНИ Всі новини

Найсмертоносніші землетруси в історії людства

Загалом 10 найбільш смертоносних землетрусів в історії людства вбили близько 3 млн осіб.

9 лютого 2023, 16:00 comments1091
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

6 лютого в Туреччині, Сирії та ще кількох країнах відбулись декілька потужних землетрусів. Станом на 9 лютого вже кількість жертв перевищила понад 12 тис. загиблих. Пошукові роботи тривають, і попередньо кількість смертей від поштовхів землі може дійти до позначки 20 тис. Проте в історії людства ставались набагато смертоносніші землетруси. Про 10 найбільш смертоносних з них повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на проєкт Our World in Data.

Найсмертоносніші землетруси в історії людства

Найсмертоносніші землетруси світу. Фото з відкритих джерел

Які землетруси у світі були найбільш смертоносними?

10. Великий кантонський землетрус

Землетрус у Японії стався 1 вересня 1923 року в регіоні Канто. Сила землетрусу склала 7,9 бала за шкалою Ріхтера. В наслідок катастрофи загинуло 143 тис. осіб. Землетрус зруйнував половину цегляних будівель та 10% армованих. Потужний поштовх спричинив цунамі висотою близько 12 метрів, а також пожежі та торнадо.

9. Двінський землетрус

893 року відбувся землетрус поблизу міста Двін, Вірменія. За оцінками науковців загинуло близько 150 тис. людей, а в усьому місті залишилось лише 100 цілих будівель.

8. Землетрус в Гансю

В Китаї у 1920 році зафіксували землетрус силою 8,3 бала за шкалою Ріхтера. Постраждало 7 провінцій Китаю, було зруйновано велику кількість будинків. Загалом загинуло 200 тис. осіб, ще близько 20 тис. людей загинула додатково, адже втратила будинки перед настанням холодної зими.

7. Землетрус у Дамгані

За оцінками зона пошкодження землетрусу в іранському округу Дамган склала 350 км. Від землетрусу 856 року, який мав силу 7,9 бала загинуло понад 200 тис. осіб. Через значні руйнування кілька міст припинило своє існування.

6. Землетрус в Індійському океані

Один з найпотужніших землетрусів в історії людства відбувся 2014 року біля узбережжя Суматри, Індонезія. Його сила склала 9,1 бала за шкалою Ріхтера. Землетрус в океані утворив великі хвилі, висотою близько 30 метрів, які завдали удару по 14 країнах регіону. Загалом від землетрусу загинуло 228 тис. осіб.

5. Землетрус в Гянджа

У 1139 році відбувся землетрус в поблизу азербайджанського міста Гянджа. Орієнтовані втрати склали 230 тис. осіб.

4. Землетрус у Таншані

У Китаї часто відбуваються землетруси. Один з таких у 1976 році призвів до загибелі 243 тис. китайців. Будинки були спроєктовані без урахування сейсмічної активності, що призвело до великих втрат. В Регіон було зруйновано 85% будівель.

3. Землетрус в Антак’я, 525 рік

У 525 році в на півдні Туреччини відбувся землетрус силою у 7 балів та призвів до загибелі 250 тис. осіб. Епіцентр знаходився неподалік від землетрусу, що стався в країні 6 лютого 2022 року. Ще один масштабний землетрус в Туреччині призвів до 260 тис. смертей. він відбувся в тому ж місті Антак'я, проте у 115 році. Кілька античних міст було повністю зруйновано.

2. Землетрус на Гаїті

У 2010 році на Гаїті відбувся найтрагічніший землетрус в сучасній історії людства. Підземні поштовхи силою у 7 балів призвели до загибелі близько 316 тис. осіб. Країна досі не змогла подолати гуманітарну кризу.

1. Землетрус у Шенсі

Найсмертоносніший землетрус в історії людства відбувся 1556 року у Китаї. В наслідок землетрусу постраждало 97 округів країни. Загалом територія ураження склала 800 км. Загинуло близько 830 тис. осіб, що за деякими даними становить близько 60% населення. Катастрофічні втрати пояснюють печерними поселеннями, які обвалились в результаті потужного землетрусу.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про репортера, який у прямому ефірі тікав від завалення будинку.

Також "Коментарі" опублікували карту з місцями найбільш ймовірних землетрусів у Європі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Марта

9 лютого 2023, 21:39

це просто страшні цифри((


Новини