Головна Статті Суспільство події Рік підвищених очікувань та зростаючої політичної боротьби: Які підсумки 2023 року для України
commentss Cтатті Всі новини

Рік підвищених очікувань та зростаючої політичної боротьби: Які підсумки 2023 року для України

Підсумки 2023 року для України з економіки, контрнаступу та повернення політичної конкуренції.

1 січня 2024, 21:00
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Добігає кінця 2023-й рік, який став для українців досить неоднозначним часом. Наповнений гордості за себе та країну 2022-го, оптимістичних очікувань 2023-го, насамперед на військовому фронті, закінчується він не найкращим чином. Причиною тому очікування від літнього контрнаступу, що не виправдалися, тривожні заяви від багатьох спікерів і дії з мобілізації українців, що активізувалися до кінця року.

Рік підвищених очікувань та зростаючої політичної боротьби: Які підсумки 2023 року для України

Підсумки 2023 року для України. Фото з відкритих джерел

"Коментарі" розбиралися з експертами, які ж підсумки за 2023 рік для України стали найбільш значущими і якими з них українці можуть пишатися.

Контрнаступ не виправдав надій

Головною подією внутрішньополітичного життя України у 2023 році експерти назвали контрнаступ ЗСУ, результати якого через завищені очікування від нього суспільством були сприйняті швидше, як невдалі.

Так, на думку політолога Костянтина Матвієнка, мали місце очікування, що контрнаступ може призвести до відступу росіян, виникнення кризи всередині Росії, і як наслідок – до переможного для України завершення цього етапу війни.

"Однак швидкість, з якою росіяни мінували території, відновлювали старі мінні поля та покірність, з якою вони йшли на "м'ясні штурми", разом із міццю їхніх оборонних укріплень не дозволили оптимістичним очікуванням виправдатися. Проте ЗСУ завдали російській армії гігантських втрат техніки та особового складу — чого варті лише збиті літаки та затоплені судна", — говорить про головну подію року співрозмовник "Коментарі.юа".

На думку політичного експерта Олега Постернака, нинішній етап війни супроводжується відсутністю у президентської команди вміння якісного управління суспільними настроями та очікуваннями у воєнний час.

"До фіналу року це призвело до кризи жанру на єдиному телемарафоні, комунікативним помилкам у вигляді перегрітого контрнаступу, а також похмурих і райдужно-пафосних коментарів офіційних спікерів влади. Тому виховане на традиціях плюралізму, свободи слів і демократії українське суспільство активно шукає альтернативи та зміцнює популярність Телеграм- та YouTube-контенту", — зазначає співрозмовник "Коментарів".

Але навіть наперекір очікування від контрнаступу, що не виправдалися, українці готові воювати, навіть, якщо Захід суттєво скоротить підтримку України.

Від "суперпрезидента" до повернення політичної конкуренції – політичні підсумки-2023

Олег Постернак зазначає, що 2023 рік став роком "стисненої" війною політики, яка тепер прорвалася назовні у всіх колишніх яскравих конфліктних фарбах. Так, воєнний час об'єктивно та надзвичайно зміцнив президентську вертикаль, перетворив президентський офіс на ключову інституцію державного адміністрування та стратегування.

"По суті, Україна перетворилася фактично на суперпрезидентську республіку, в якій діяльність парламенту та уряду суворо підпорядкована інструкціям Банкової, а місцеве самоврядування втратило свій "голос" та значущість у державній політиці", — наголошує експерт.

До нових реалій політичної комунікації додалося "політичне перезавантаження" осені 2023 року, коли багато старих політиків та "нових осіб" намагаються намацати своє позиціонування в невиразних обрисах майбутніх виборів.

"Активізація "медійних" військових і волонтерів, які готують до старту свої політичні проекти, зміна платформи Арестовича з акцентом на російськомовне і втомлене від війни середовище, спровокований розлад між Зеленським і Залужним, робота з переформатування президентської сили, що веде за зачиненими дверима, відчайдушна спроба Порошенка та Тимошенко втримати ядро своїх прихильників, що скорочуються в прогресії; бажання Кличка урвати своє "місце під сонцем" у боротьбі за антиелекторат Зеленського, — мабуть, можна вважати найбільш помітними політичними підсумками року", — підкреслює співрозмовник "Коментарі".

На думку глави Української аналітичної групи Олександра Охріменка, зростання політичної конкуренції під час війни швидше зашкодить Україні, ніж зробить щось добре для внутрішньополітичної ситуації в країні.

"Багато представників опозиції, які раніше виїхали за межі України заспокоїлися, зрозуміли, що суспільство і чинна влада відстояли країну, побоюватися Росії вже не варто, і повернулися. Після повернення вони підняли розпал політичної боротьби, чим об'єктивно грають на руку Кремлю і бажають поразки країні, щоб потім взяти в руки владу. Тим більше як показав 2023-й рік захопити значні території Росія, попри всю риторику Путіна, просто нездатна. А ось загострення внутрішньополітичної ситуації під час війни ще жодній країні не йшло на користь", — говорить про головну небезпеку зростання політичної конкуренції Олександра Охріменка.

Дуже показовим відображенням зростання політичної конкуренції, щоправда в Росії, на думку Костянтина Матвієнка, став заколот Пригожина, який показав усю крихкість російського режиму. Підтвердженням цього стало і замах на Пригожина та його вбивство, оскільки судити його за законом просто не наважилися, мабуть, побоюючись якихось труднощів.

Не виключено, що ще одним відображенням цього стала явка із визнанням до Міжнародного кримінального суду в Гаазі російського офіцера Ігоря Салікова.

"Його офіційні свідчення викривають намір Путіна напасти на Україну, щоб її повністю знищити, ще у 2014 році. Особливо важливо те, що Саліков розповів про умисні обстріли росіянами мирних міст Донбасу, щоб звинуватити в цьому ЗСУ та отримати привід для нападу", — додає експерт.

На думку політичного експерта Олексія Якубіна, можна навіть говорити про відновлення якогось політичного життя, яке виявилося у зростанні політичних скандалів, кадрових призначеннях, насамперед у зміні міністра оборони.

І це добре впевнений співрозмовник "Коментарі.юа", оскільки доводить потяг українського суспільства до демократії.

"Водночас з іншого боку Україна фактично отримала свій "довгий парламент" (за аналогією з англійським парламентом 1640-1652 років, який правив Англією під час правління короля Карла I, який переміг у війні з ним і добився його страти — Коментарі.юа), оскільки вибори до Верховної Ради через війну було скасовано", — зазначає ще один важливий, на його погляд, політичний підсумок 2023 року, Олексій Якубін.

Економіка встояла, суспільство також, але є нюанси – соціально-економічні підсумки-2023

Головним підсумком в економічній сфері України, за словами економічного експерта Данила Моніна, стало те, що вітчизняна економіка встояла попри всі негативні прогнози. Так, зростання економіки навіть попри очікуваний мінус у першому кварталі -10% зросте за підсумками року на 6%. А інфляція хоч і очікувано йшла на спад, також значно перевершила всі очікування, спустившись за рік з 26.6% до 5-6%.

"Основний негативний підсумок року — найжорстокіший провал у торговому балансі країни, який оцінюється за підсумками року в мінус 37-38 млрд доларів після провалу в мінус 25 млрд у 2022 році. При цьому від девальвації країну стримувала фінансова допомога Заходу, яка оцінюється в 42 млрд доларів (11 млрд грантів та 31 млрд кредитів). Це дозволило навіть наростити міжнародні резерви з 28.5 до 40 млрд доларів за підсумками 2023 року", — говорить про головний економічний мінус 2023 року для України Данило Монін.

Але що найгірше, ситуація навряд чи покращиться наступного року, принаймні в умовах війни, що триває.

Щоправда, при цьому Олексій Якубін говорить про тенденцію зниження до виділення Україні фінансової, як і військової допомоги, яка стала особливо помітною наприкінці року. Аналогічна ситуація спостерігається з підтримкою з боку Євросоюзу.

Що ж до соціальних підсумків, їх оцінки дуже неоднозначні.

Наприклад, якщо 2022-го року НБУ у своєму інфляційному звіті оцінював безробіття у 25% або 3 млн осіб, то восени 2023 року офіційних безробітних було менше 100 тисяч осіб. Причому за даними сайту Мінфіну, за час війни кількість офіційних безробітних впала втричі – з 313 тисяч у лютому 2022 року до 95 тисяч у листопаді 2023-го.

Також незрозумілим залишається питання з кількістю біженців з України в Європі – як повідомляє платформа відкритих даних Опендатабот дані щодо їх числа в самій Україні та світі різняться більш ніж удвічі. Так, за даними Держприкордонслужби, не повернулися назад приблизно 2,4 млн українців, а ООН нарахувало біженців з України 6,24 млн.

Хорошим підсумком може стати зростання середньої заробітної плати у 2023 році, за даними ПФУ вона зросла з 12 645 до 14 518 гривень, за даними ж сервісу пошуку роботи Work.ua – з 15 000 грн у січні до 18 500 грн. Але в обох випадках зростання зарплати склало не менше 15%. Таке зростання особливо відчутне на тлі зниження інфляції, яка з 26,6% за підсумками 2022 року знизилася приблизно до 4,5% у 2023-му.

Водночас, голова Спілки споживачів комунальних послуг, політичний аналітик, співзасновник БФ "Довіра та допомога" Олег Попенко каже, що ситуація у сфері ЖКГ у країні негативна, і радіти зростанню доходів не варто. Оскільки наступного року найімовірніше українцям варто очікувати зростання тарифів на послуги ЖКГ. Наприклад, вартість обслуговування багатоквартирного будинку зросла за 2023-й на 18%, на 5% – тарифи на вивезення твердих побутових відходів, а електроенергія може подорожчати з нинішніх 2,64 грн за кіловат до 3,5 грн.

Далі: запрошення України до початку переговорів щодо членства у ЄС. Це тривалий процес, але важливо розпочати.

Наступний рік легше за 2023 рік не буде, але наше суспільство до труднощів уже адаптувалося.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

1 січня 2024, 21:37

2023 став роком потужного зміцнення культа особи самопроголошеного юдейського Фюрера з російськомовною щелепою і його російсько-мовно-щелепних корумпованих лизунів. Повний провал всього збудованого на фундаменті брехні. Повна узурпація влади божими обрізаними і шалене свято розкоші з використанням допомоги Заходу. Відсутність навчання на своїх помилках. Ось і зараз: вони так і не зрозуміли, що початок масованих ракетних ударів з 29.12.23 - це підготовка до великого наступу. Російські стратеги знають, що дощі припинились, земля підсохла, з 07.01.24 морози - завжди були їх стратегією. Програшні командувачі, як завжди проґавили цей момент, зазнали нищівної поразки і звинуватили в усьому Захід.


Новини