Головна Статті Суспільство Біженці Як живуть, скільки заробляють та чому повертаються додому українці з Канади
commentss Cтатті Всі новини

Як живуть, скільки заробляють та чому повертаються додому українці з Канади

Від початку повномасштабної війни до Канади виїхали понад 200 тисяч українських біженців. Щоправда, чимало з них вже повернулись додому.

12 грудня 2023, 23:55 comments1832
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

У Канаді одна з найпотужніших у світі українських діаспор. Так склалось через історичні причини. Адже еміграція в заокеанську країну бере початок ще з XIX століття. Нова хвиля переїздів розпочалася з приходом війни. Для українців тут створили спеціальну програму CUAET. За нею для біженців пропонують дозвіл на роботу, тимчасове житло (на два тижні) та одноразову виплату в розмірі три тисячі канадських доларів. Але реалії для біженців дуже часто не збігаються з очікуваннями. Як живуть українці в Канаді, які тут ціни на житло та продукти, чи реально знайти роботу та чому люди їдуть сюди, навіть якщо мають тимчасовий захист в інших країнах, розповідає видання "Коментарі".

Як живуть, скільки заробляють та чому повертаються додому українці з Канади

Як живуть та скільки заробляють українські біженці в Канаді. Фото з відкритих джерел

За даними з офіційного порталу Канадського Уряду, заявки на Канадсько-український дозвіл на екстрені поїздки (CUAET) станом на 28 листопада подали 1 189 320 українців. З них уже схвалено 936 293 дозволи. 

За дією програми до Канади вже прибули 210 178 українців. Але вже з липня 2023-го року її призупинили. Тож нові заявки подавати більше не можна, але ті, хто встиг оформити їх раніше, ще мають право на вʼїзд до країни на особливих умовах. Натомість Уряд затвердив програму з обʼєднання родин. Тож наразі заявку на візу українці можуть подати у випадку, якщо тут проживає хтось із найближчих родичів. Дізнатись більше про доступну програму можна за посиланням.

Канадсько-український дозвіл на екстрені поїздки 

Програма CUAET діяла впродовж півтора року. Заповнивши заявку на порталі уряду, українці могли отримати мультифункціональну візу з дозволом на вʼїзд до країни. Сам документ на легальне перебування з правом працевлаштування, як і решту документів, оформити можна лише в Канаді. Щодо візи, то шанс на відмову був мінімальним. Згоду отримали понад 90% з тих, хто подавав заявки. І термін, здебільшого, був відповідний до терміну дії закордонного паспорта. Тож дехто отримав її навіть на 10 років. 

Після приїзду до Канади, в міграційній службі, яка є в кожному аеропорту, надають дозвіл на працевлаштування чи навчання. У випадку, якщо біженцям немає де зупинитись – їх відправляють до готелю, який безкоштовно надають на 14 днів. Можна оформити також і допомогу на базові потреби. Проте, останні дві функції будуть доступними лише до квітня 2024 року. Як буде далі – наразі інформації немає.

Канада – не Європа

Хвиля еміграції українців до Канади, яка розпочалась під час російсько-української війни, стала найбільшою в історії. Навіть після Другої Світової виїхало не так багато людей. Тоді емігрантів було вчетверо менше. За інформацією Канадського уряду, згідно з переписом 2016 року близько 1,36 мільйона людей, або близько 4% населення Канади, повідомили, що принаймні одне зі свого етнічного походження є українцями. До них можна додати 200 тисяч українців, які виїхали вже після російського вторгнення.

Але якщо в Європі, тимчасовий захист для українців можна прирівняти до біженства, то в Канаді, ситуація дещо інша. Тут немає соціальних гарантій та пільг, якими звикли користуватись українці в Європейських країнах. Та й сама країна, хоч і схожа до США, але назвати її соціальною важко.

Все це не зупиняє українців, навіть тих, які вже мають тимчасовий захист в котрійсь із Європейських країн, вирушати до Канади, щоб спробувати будувати своє життя тут. Хоча й чимало таких спроб не закінчуються успіхом: після кількох місяців, люди повертаються назад в Європу.

Хмельничанин Дмитро, разом з дружиною та сином виїхали до Ірландії в травні 2022-го року. В цій країні сімʼя отримала тимчасовий захист. Але також сімʼя заповнила заявку на візу в Канаду. Після кількох місяців в Ірландії, українці вирішили переїхати в Канаду. Оскільки візи вже були — проблем з документами не виникло. Але життя в Канаді не виправдало очікувань. Чоловік не міг знайти роботу з хорошою оплатою. Він каже, що мав плани на придбання власного житла, але з канадськими цінами це нереально, тож після пів року в Канаді, хмельничани знову повернулись в Ірландію.

Місячна зарплата = місячна вартість оренди

Ситуація з житлом тут відрізняється від європейської. Якщо у перші місяці війни в Канаді було чимало сімей, що були готові прихистити в себе на деякий термін людей з України, то з часом їх кількість значно зменшилась. 

Канада надає розміщення в соціальному готелі на два тижні, а далі… Нелегкі пошуки квартири в оренду. Тут важливим аспектом залишається ціна, але навіть якщо гроші є, без документа від роботодавця, договору вам не отримати. 

За даними дослідницької компанії Urbanation, середня вартість оренди в Канаді у вересні досягла рекордних 2149 канадських доларів. Це на 11% більше, ніж роком раніше. У Торонто вона становила 2614 канадських доларів. Ця сума дорівнює майже повному доходу до оподаткування людини, яка працює повний робочий день за мінімальну зарплату.

Суми можуть коливатись в залежності від провінції. Найбільше українців в Канаді зосереджені в Торонто, Ванкувері, Монреалі, Калґарі. Від міста залежить і ситуація з пошуком роботи. 

До прикладу, простої фізичної роботи за мінімальну зарплату багато. Навіть без знання англійської. До прикладу, працівник на складі квітів отримує 17 доларів за годину. Реально знайти і пропозиції офісної праці по 15,5 доларів за годину. Тобто в місяць це виходить близько 3250, а "чистими" з вирахуванням податку це приблизно 2300 канадських доларів (за курсом НБУ канадський долар — 27,21 грн). В Канаді цінуються робітничі професії — механік, електрик, зварювальник. Але будь-яку спеціальність треба підтверджувати та отримувати ліцензію.

Диплом, особливо український чи навіть європейський, тут грає другорядну роль. Більше значення для працедавця мають рекомендації та досвід роботи в Канаді. І якісь канадські курси. Якщо він є, і є можливість надати рекомендації від роботодавця, то шанси знайти гарну роботу значно зростають.

Як живуть, скільки заробляють та чому повертаються додому українці з Канади - фото 2

Чому повертаються в Україну 

Як розповідає канадське видання Bloomberg, найважче адаптуватись в новій країні новоприбулим. За словами працівника соціальної служби українців Канади в Торонто Андрія Зав’ялова, один із факторів, які спонукають людей покидати Канаду, – це витрати.

"Людина стає не в змозі знайти гроші, але їй потрібно платити за дуже високу оренду, продукти", –  сказав Зав'ялов. "І такі витрати сильно б'ють по кишені іммігранта. Якщо немає ні роботи, ні грошей, вихід один – повертаються в Україну, де все знайоме". 

Якщо ж хочеться власний будинок, то це задоволення теж не з дешевих. Окремий будиночок площею у 100-150 квадратних метрів просять від 750 тисяч доларів. І це у відносно дешевій Альберті — в інших провінціях вартість житла ще більша. У Торонто і за мільйон нічого не знайдеш. Звісно, що у маленьких містечках ціни нижчі.

Наразі немає даних про те, скільки людей, які отримали CUAET, вже повернулись до України, зрештою, у більшості віза залишається доступною ще на роки.

З Європи повертаються також

Нагадаємо, раніше коментарі розповідали про те, як живуть українці в Ірландії та Німеччині. Деталі можна прочитати в матеріалах: "Як живуть, про що мріють, яку допомогу отримують та чи повернуться додому українські біженці з Німеччини" та "Повертатися не хочу жити тут: що отримують та планують українці в Ірландії". 

 Наразі ж,  за інформацію, оприлюдненою у звіті НБУ за жовтень 2023 року, повернення мігрантів з-за кордону розпочалось у III кварталі цього року. Але воно відбувається повільніше, ніж прогнозувалось раніше. 

За прогнозами, у 2024 році в Україну планує повернутись не більше 100 тис. осіб. У 2025-му — 700 тис. Значна частина зовнішніх мігрантів планує повернутись в Україну, але частка тих, хто бажає залишитись в країні-реципієнті, особливо серед тих, хто добре адаптувався, наразі зростає. 

Основною причиною неповернення надалі залишаються високі безпекові ризики, — кажуть експерти у звіті.  За іншими даними, до завершення війни в Україну планують повернутись 30% українських біженців, а після перемоги — 68%.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини