Головна Статті Суспільство Біженці Як живуть, про що мріють, яку допомогу отримують та чи повернуться додому українські біженці з Німеччини
commentss Cтатті Всі новини

Як живуть, про що мріють, яку допомогу отримують та чи повернуться додому українські біженці з Німеччини

Понад мільйон українців, які змушені тікати від війни, отримали тимчасовий захист в Німеччині. Розповідаємо, як влаштували життя в новій країні.

22 листопада 2023, 23:55 comments1180
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Ще з перших днів повномасштабної війни українці вподобали Німеччину, як країну для тимчасового проживання. Цю країну виділяють як одну з тих, що створили найкомфортніші умови. "Коментарі" поспілкувались з українцями, які проживають тут вже понад півтора року. Розповідаємо, яку допомогу отримують, як ситуація з роботою та чи планують повертатись додому. 

Як живуть, про що мріють, яку допомогу отримують та чи повернуться додому українські біженці з Німеччини

Українські біженці в Німеччині. Фото з відкритих джерел

За даними ООН станом на 11 жовтня 2023 року, понад 1 млн 16 тис. українців отримали документи про тимчасове право на проживання в Німеччині. Чимало людей переїхали в цю країну з Польщі. 

"Люди допомагали всім, чим могли"

Тернополянка Наталя (прізвище не вказуємо за проханням співрозмовниці прим. ред.)з чоловіком та чотирма дітьми в Німеччину приїхали у березні 2022-го. Жінка каже, що рішення покинути Україну далось їм нелегко.

"В Німеччину ми вирішили поїхати, бо тут в нас були знайомі, які виїхали ще задовго до війни. Було легше навіть з морального погляду, бо тут вже  був хтось із знайомих, — розповідає жінка. — Ми звернулись у центр допомоги. Звідти нас направили на тимчасове проживання в готель, там ми пробули два тижні. Далі знайомі знайшли для нас квартиру, ми переселились в інше місто. Тоді на початку ще нічого не було відомо ні про виплати, ні про те на який термін ми можемо залишатись в соціальному житлі. Проте з дітьми так довго перебувати в готелі ми не могли".

Наталя каже, що процес реєстрації був тривалим, адже оформлення документів у цій країні — процес доволі бюрократичний. Але дозвіл на перебування в країні тут видали одразу на два роки. А вже за місяць після прибуття діти пішли в німецьку школу. Малюкам легко вдалось адаптуватись в новій країні, не виникло в них і проблем з мовою.

"Усі четверо моїх дітей не боязкі, в них не було проблем з адаптацією. Для них головне ж, щоб мама і тато були поряд, — каже співрозмовниця. — Нам ж, дорослим, було важче залишати дім. Особливо перший час я не могла зрозуміти як будувати своє життя в новій країні, ми всі думали, що ця війна закінчиться вже за кілька місяців, якщо не раніше. Чесно, до кінця і зараз не розумію, бо мрію, що ми повернемось додому. Але місцеві прийняли нас дуже добре. Люди допомагали хто чим міг, бо розуміли, що з чотирма дітьми це все нелегко. Ми ще не встигли заселитись в квартиру, до нас з гостинцями прийшли на знайомство сусіди. Проте, німці, не люблять надокучати. Вони висловили нам свою прихильність в перший час і надалі не турбували. 

Нова українська діаспора 

Сімʼя поселилась в містечку де, доволі багато українців. А в перші місяці повномасштабної війни, емігранти, котрі жили тут до, обʼєднались заради допомоги тим, хто прибував в Німеччину. Разом ж почали організовувати волонтерську допомогу для підтримки України.

"Всі почали гуртуватись в соцмережах. З часом почали організовувати благодійні заходи для дітей та для допомоги Україні, — ділиться Наталя — в нашому містечку також є антикавʼярня, яка стала місцем зустрічей та спілкування. Осередком українського комʼюніті".

Жінка говорить, що основне місце, де зустрічаються українці — церква. І хоча їм доводиться долати чималий шлях, щоб потрапити на недільні служби, саме тут гуртується українська спільнота. 

"Щотижня після служби у дітей тут відбуваються навчання, дорослі ж в цей час мають змогу поспілкуватись. Це надзвичайно теплі зустрічі, найцінніше, що тут, де ми опинились зараз, ми маємо робити і робимо все, аби допомагати тим, хто в Україні, — каже жінка. — Тут при церкві діє благодійна організація, яка допомагала нам, українцям в Німеччині, коли ми лише приїхали і яка передає допомогу додому. Також тут ми організовуємо волонтерські збори, які потім стараємось поширювати кожен серед свого кола друзів та в соцмережах".

Працевлаштуватись важко 

Щодо роботи, то за словами вимушеної емігрантки, знайти її нелегко.

"Перший рік практично нереально було знайти роботу. Зараз же це питання трохи врегульовують, — говорить вона. — До прикладу я працювала в Україні перукарем-стилістом, і якщо я хочу працювати тут за спеціальністю — мені потрібно підтвердити диплом. Спочатку я маю закінчити мовні курси, далі курси підвищення кваліфікації, захист свого диплома, далі ж чи не пів року стажування з майстром".

До всього ж додається неабияка тяганина з документами. І тут ситуація виглядає доволі безвихідно: з одного боку влада наче спонукає працевлаштовуватись, з іншого — процес офіційного оформлення складний та тривалий.

Наш дім — в Україні

На запитання чи планує жінка повертатись в Україну, відповідь однозначна: так.

"Якщо на початку війни люди були активні в плані допомоги Україні — то зараз вони активніші в плані організації свого особистого життя тут, в новій країні, — розповідає Наталя. — Причини різні. До прикладу, хтось просто не має куди повернутись в Україні. Але це не означає, що люди забувають тут про те, що відбувається вдома. Я не знаю, як це буде далі і в фінансовому плані і в моральному, але наш дім в Україні. Тут ми тимчасово".

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, як живуть, чим допомагають Україні та чому планують повертатись додому українці в Ірландії. Більше читайте в інтервʼю з волонтеркою Ольгою Чекмаєвою "Через війну опинились на острові і будують тут діаспору: про проблеми і радості українців в Ірландії".

Соціальні умови переглядатимуть 

Окрім соціального житла для українців, Німеччина надає і грошову підтримку. Кошти виплачують в залежності від віку. Найбільшу суму – 502 євро отримують дорослі самотні особи та батьки одинаки. Повнолітні українці можуть розраховувати на 451 євро щомісяця, а найменші виплати за дітей віком до 5 років – 318 євро.

Представники округів Німеччини закликають до скорочення допомоги для майбутніх біженців з України. Таку заяву зробив голова окружної ради Райнхард Загер, зазначивши, що Вищий комітет 294 німецьких округів уже погодив цю позицію. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише Welt.de. Серед змін йдеться й про те, що грошову допомогу надалі можуть замінити на пільги. 

Проте, станом на жовтень 2023-го року, влада країни оприлюднила порядок продовження дозволу на перебування для українців ще на рік. Його можна переглянути на сервісному порталі Берліна. Аби залишитись в країні ще на рік, біженцям доведеться зібрати пакет документів та пройти співбесіду. 

Нових біженців тут продовжують приймати та забезпечувати житлом. Хоча, через дефіцит житла, деякі регіони країни закриті. За посиланням можна переглянути адреси, де працюють центри для шукачів притулку. Їх оприлюднив портал uahelp.

Чи планують українці повертатись додому 

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, що чотири країни Європи, які приймали біженців, готові платити їм за повернення додому. Які це країни читайте у матеріалі "Тисячі євро за повернення додому".

Наразі фахівці запевняють: за інформацію, оприлюдненою в звіті НБУ за жовтень 2023 року, повернення мігрантів з-за кордону розпочалось у ІІІ кварталі цього року. Але воно відбувається повільніше, ніж прогнозувалось раніше.

За прогнозами, у 2024 році в Україну планує повернутись не більше 100 тис. осіб. У 2025-му — 700 тис. Значна частина зовнішніх мігрантів планує повернутись в Україну, але частка тих, хто бажає залишитись в країні-реципієнті, особливо серед тих, хто добре адаптувався, наразі зростає. 

Основною причиною неповернення надалі залишаються високі безпекові ризики, — кажуть експерти у звіті.  За іншими даними, до завершення війни в Україну планують повернутись 30% українських біженців, а після перемоги – 68%.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини