Головна Статті Суспільство Біженці Повертатися не хочу жити тут: що отримують та планують українці в Ірландії
commentss Cтатті Всі новини

Повертатися не хочу жити тут: що отримують та планують українці в Ірландії

З якими проблемами стикаються українські біженці в Ірландії, яку фінансову допомогу отримують та чи планують повертатись в Україну.

26 жовтня 2023, 23:25 comments6058
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Тижнева соціальна допомога більша, ніж мінімальна місячна зарплата в Україні. Проживання у готелі, за яке не доводиться платити, та доступне медичне страхування. Так виглядають умови тимчасового захисту для українців, які знайшли тимчасовий притулок в Ірландії. 

Повертатися не хочу жити тут: що отримують та планують українці в Ірландії

Українські біженці в Ірландії. Фото з відкритих джерел

Чи все так ідеально? Які з соціальних гарантій вже за крок до скасування? Чи є ще місця та, чи справді став "Смарагдовий острів" "золотим" для українців: розповідаємо у матеріалі "Коментарі".

За інформацією ООН, станом на 1 жовтня Тимчасовий Захист в Ірландії отримали 95 905 українців, які були змушені покинути свої домівки після початку повномасштабної війни. І якщо відстежити інтенсивність з якою прибувають шукачі притулку, то вже до 1 листопада ця цифра може сягнути і ста тисяч. У публікації видання "Irish Examiner" йдеться про 200 нових українців в Ірландії щодня.

Як для країни, з населенням, що ледь перевищує 5 мільйонів, це досить немала цифра. Особливо, якщо брати до уваги "житлову кризу", в якій острів опинився ще задовго до початку війни. З напливом біженців ситуація загострилася. 

Повертатися не хочу жити тут: що отримують та планують українці в Ірландії - фото 2

Лотерея: готель або намет

Ірландія була однією з перших країн, які надали підтримку українцям ще у перші дні повномасштабної війни. І ще з перших місяців тут добре налаштували схему розселення новоприбулих, створивши для цього транзитний центр під назвою City West.  Прибуття українців до Ірландії й зараз виглядає так: аеропорт — Сity West із оформленням документів — соціальне житло. І житло неабияке, а дуже часто проживання у комфортному готелі.

23-річна киянка Інна Осокіна прилетіла в Ірландію у березні 2022-го. У той же день   дівчині надали документ про тимчасовий захист та відправили у готель на Півночі Ірландії в містечку Леттеркенні. На який термін країна  надає безплатне житло — не уточнювали. Проте запевнили: на вулиці не опиниться ніхто.

"Умови проживання були дуже комфортними. Мене поселили у двомісний номер разом із іншою українкою", — розповідає дівчина. — "Готель, здається, був тризірковим. Триразове харчування, сучасний інтерʼєр та уся необхідна допомога з адаптацією та документами. У готелі я жила близько трьох тижнів. Далі знайшла роботу з можливістю орендувати житло в іншій частині країни та переїхала туди. Тут живу та працюю вже понад півтора року". 

Інна розповідає, що пошуки роботи розпочала ще до приїзду в Ірландію. Проте, за словами дівчини, деякі українці, які заселились у готель у березні минулого року, проживають там і зараз на безоплатній основі та отримують соціальні виплати. 

"Коли я приїхала, то взагалі не знала куди мене поселять", — каже співрозмовниця, — "Знала лише, що Ірландія житлом забезпечувала. Дуже багато інформації про це брала із соцмереж. Бачила, що вже тоді деяких людей поселяли не у готелі, а в спортзали або навіть облаштовували під проживання церкви. Тож мені пощастило. Думаю, це була просто лотерея".

За інформацією з соцмереж, ситуації із поселенням в наметах почастішали в останні місяці. Причина проста: селити українців у Ірландії більше нікуди.

Повертатися не хочу жити тут: що отримують та планують українці в Ірландії - фото 3

Повертатися не хочу жити тут: що отримують та планують українці в Ірландії - фото 4

Фото із каналу "Українці в Ірландії" у Telegram 

Неодноразово неприйнятні для проживання умови в соціальному житлі висвітлювала ірландська преса. До прикладу в матеріалі видання "Irish Examine" за 4 травня цього року йдеться про скарги українців на жахливі умови. Зокрема, нашестя мишей та приміщення із чорною пліснявою, що небезпечна для здоровʼя.

Житло можуть надавати лише на три місяці

Можливо вже незабаром, через  переповненість наявних центрів розміщення шукачів притулку, новоприбулим безоплатне проживання надаватимуть лише на три місяці. І це питання обговорюють ірландські можновладці з неабиякими емоціями.

За інформацією видання "The Irish Times", у Кабміні Ірландії 24 жовтня сперечалися щодо нового підходу до розміщення новоприбулих, які тікають від конфлікту в Україні. Нова ідея така: у соціальному житлі на безоплатній основі людей можуть розміщувати лише на 90 днів.

"У деяких частинах уряду також існує переконання, що порівняно високий рівень  соціального забезпечення у цій країні діє як магніт для українських біженців. Раніше віцепремʼєр Ірландії Міхал Мартін заявив, що є докази того, що люди, які тікають від війни в Україні, прибувають до Ірландії з інших європейських країн, а не безпосередньо з охопленої війною держави", — пише ірландське видання.

Грошову допомогу людям, які отримали тимчасовий захист в Ірландії виплачують неабияку. До прикладу соціальні виплати, за інформацією з відкритих джерел, у Франції на одного самотнього дорослого становлять 426 євро, в Німеччині — 502 євро. В Ірландії ж дорослі особи щотижня отримують 206 євро. Тож допомога для людей віком від 23 років за місяць становить 824 євро, окремо можна отримати виплати на дитину та низку інших соціальних допомог. 

Обговорюють в Ірландському уряді й можливість соціальних виплат для заохочення українців повертатись додому. Зокрема, за інформацією "Irish Examiner", країни ЄС після закінчення дії директиви про тимчасовий захист, повинні будуть підтримати громадян, які хочуть залишитись в Європі або ж надати соціальну допомогу тим, хто вирішить повернутись в Україну. 

Про які суми йдеться наразі не уточнюється. 

Залишаються чи повернуться додому?

За результатами соціологічного опитування, яке оприлюднили  у березні 2023 року волонтерська організація Ukrainian Action (участь взяли 7938 українців, які отримали тимчасовий захист в Ірландії), 97% респондентів почуваються на острові у безпеці. Серед основних причин чому обрали саме цю країну: англійська, що є офіційною та основною мовою спілкування, державна підтримка із безкоштовним наданням житла та територіальне розміщення за тисячі кілометрів від росії.

Щодо працевлаштування то на час проведення опитування, 22% з усіх мали роботу та не шукали іншої, 8% працевлаштовані, але мали намір змінити роботу, 35% опитаних були у пошуку праці та 35% не працювали й не шукали роботу. 

У відповідях на запитання про наміри залишатись в Ірландії або ж повернутись в Україну думки респондентів теж розділились. На запитання: "Чи залишитесь ви в Ірландії?" 41% відповіли, що вже мають остаточне рішення залишитись тут назавжди, 32 % не змогли дати відповідь і 24% вказали, що повернуться в Україну одразу ж, як тільки обставини дозволять. 

Серед оприлюднених в результатах опитування причин будувати своє життя в Ірландії, дехто з респондентів вказав на схожість в менталітеті та історії. За час війни  Ірландія і справді продемонструвала солідарність з українським народом. Оскільки країна не є військовою, найбільшу підтримку направили тут на гуманітарну та політичну сферу. 

За понад півтора року війни пропозиції розміщення та соціального забезпечення біженців тут не змінили, як це відбулось у багатьох країнах ЄС. Найближчі ж три місяці будуть вирішальними у цьому питанні, кажуть в ірландському уряді.  



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини