Головна Статті Суспільство Біженці Тисячі євро за повернення додому: чотири країни які платять біженцям при відʼїзді
commentss Cтатті Всі новини

Тисячі євро за повернення додому: чотири країни які платять біженцям при відʼїзді

Європейські країни одна за одною оприлюднюють плани повернення українських біженців додому. Деякі з них обіцяють при цьому немаленьку грошову допомогу.

8 листопада 2023, 01:00 comments2836
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Підтримка українців після повернення додому. Інвестиції в розвиток економіки воєнної країни. Спосіб позбутись біженців, заохотивши їх виїзд грошовою компенсацією. Причин чому Європа готова платити людям за повернення в Україну може бути чимало. "Коментарі" розповідають які країни вже оприлюднили плани повернення українців додому. 

Тисячі євро за повернення додому: чотири країни які платять біженцям при відʼїзді

Які країни платять біженцям за повернення в Україну. Фото з відкритих джерел

Офіційно про виплату грошової допомоги на повернення вже заявили Швейцарія, Норвегія, Чехія. Четверта країна, Ірландія, наразі таку ініціативу лише обговорює. До слова, усі ці країни щомісяця виплачують українцям чималі суми на соціальну підтримку. Про які кошти йдеться дивіться на інфографіці нижче.

Тисячі євро за повернення додому: чотири країни які платять біженцям при відʼїзді - фото 2

За інформацією OOН станом на 29 жовтня близько шести мільйонів біженців з України зафіксовано у Європі. Нижче розповідаємо також чи готові українці,  навіть за немаленькі суми повернутись жити додому.

Швейцарія 

Від початку війни статус тимчасового захисту або ж "статус S" у Швейцарії отримали близько 66 тисяч українців. З соціальних гарантій у цій країні безкоштовне проживання в центрі для біженців терміном не менше ніж тиждень, можливість проживання під патронатом місцевих та неабияка грошова допомога. Розмір її залежить від кількості членів родини, віку, працездатності та регіону проживання. За інформацією Державного секретаріату з питань міграції ДЕМ, щомісяця українські біженці у Швейцарії отримують 600 швейцарських франків (625 євро). 

Тривалий час у владних колах країни дискутували щодо продовження термінів дії особливого статусу для українців. 1 листопада уряд Швейцарії оприлюднив інформацію про те, що як мінімум до 4 березня 2025 року українці можуть розраховувати на тимчасовий захист. Про це повідомляє швейцарське видання Swissinfo з посиланням на Федеральну раду. На сторінках цього ж видання знаходимо інформацію уряду щодо плану повернення українців додому.   

Плани базуються на скасуванні "статусу S" через два-три роки після початку війни, тобто у 2024 або 2025 роках, — пише Swissinfo. Тоді приблизно 70 000 українців зможуть повернутися додому, 80% з них добровільно; більшість — це сім’ї, які були розділені через те, що чоловіки залишилися в Україні.

Швейцарія  розглядає різні терміни на повернення: від шести до девʼяти місяців. Саме від цього і залежить і розмір допомоги від 1000 до 4000 швейцарських франків на особу (від 1042 до 4168 євро). 

Норвегія 

У Норвегії прихисток від війни знайшли понад 94 тисячі українців. Держава забезпечує біженців соціальним житлом, за яке не доводиться платити.також щомісяця тут виплачують допомогу в розмірі майже 8 тисяч чеських крон  (650 євро) та збільшують цю допомогу вдвічі, якщо люди відвідують курси вивчення мови.

Інформацію про допомогу на повернення знаходимо на порталі Управління імміграції. Сума допомоги: 17,5 тисяч норвезьких крон (1481 євро). Якщо ж ви вирішите повернутись назад у Норвегію, після того як отримали допомогу — гроші доведеться повернути повністю або частково.

Скільки вам доведеться заплатити, залежить від того, як довго ви перебуваєте у своїй країні. До 12 місяців — 15 тисяч крон, 13-18 місяців — 10 тисяч, 18-24 місяці — 5 тисяч і після 24 місяців ви зможете не повертати гроші, — повідомляє Норвезьке управління.

До слова, раніше "Коментарі" розповідали, що в останні місяці наплив біженців у Норвегії значно збільшився. Читайте також: "Українці масово обирають цю країну".

Чехія

Понад 366 тисяч українців виїхали до Чехії після початку повномасштабної війни. Цікаво, що офіційно в цій країні перебуває майже вдвічі більше українців з офіційними дозволами на проживання.

Щодо соціального забезпечення, то з липня 2023 року воно дещо скоротилось. Про це повідомляє видання Seznam Zpravy Зокрема, безкоштовне житло біженцям у цій країні тепер надають лише на перші 150 днів перебування. Зменшили і виплати після цього терміну. Тож у перші п´ять місяців біженці у Чехії отримують 4860 чеських крон (197 євро), далі ж — 3130 крон (127 євро).

Інформацію про плани Чехії допомагати з відправленням біженців додому опублікували наприкінці жовтня. Для цього країна готує спеціальну програму. 

Біженці зможуть оформити допомогу про добровільне повернення. Міністерство внутрішніх справ покриє частину їхніх витрат. Цю підтримку можна отримати лише один раз. Якби репатріанти захотіли отримати довгострокову візу в Чехії у визначений термін, то спочатку мали б повернути половину наданої допомоги, — йдеться в публікації видання Ceske Noviny.

Сума допомоги наразі не уточнюється, але йдеться про купівлю квитків для повернення та забезпечення житлом на деякий час перед виїздом. Уряд Чехії обіцяє визначити максимальний розмір вже згодом.

Ірландія  

У "вічнозеленій країні" станом на 29 жовтня 2023 року тимчасовий захист отримали майже 99 тисяч українців. Серед країн Європи, Ірландія пропонує одні з найлояльніших умов соціального захисту для біженців. Зокрема, не обмежують терміни проживання у безкоштовному житлі та виплачують 824 євро допомоги на місяць.

Як і Чехія, Ірландія наразі не оприлюднила скільки платитиме. За інформацією Irish Examiner, країни ЄС після закінчення дії директиви про тимчасовий захист, повинні будуть підтримати громадян, які хочуть залишитись в Європі або ж надати соціальну допомогу тим, хто вирішить повернутись в Україну. 

Журналістка видання "Коментарі" поспілкувалась з українкою, яка вже рік проживає в Ірландії та має статус тимчасового захисту.

"Зараз усім українцям оформлюють нові карти дозволу на проживання IRP. Щодо виплат то я вже чула про цю ініціативу Ірландії. Офіційної інформації ще немає, наскільки я знаю. Але ми обговорювали цю новину з українцями і хтось сказав про суму чотири тисячі євро. Наразі це просто чутки", — каже Люба Корнач, яка приїхала в Ірландію з Одеси. 

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали детальніше про те з якими проблемами стикаються українські біженці в Ірландії, яку фінансову допомогу отримують та чи планують повертатись в Україну. Більше читайте у матеріалі "Повертатися не хочу жити тут: що отримують та планують українці в Ірландії". 

Повернуться чи житимуть за кордоном

Наразі фахівці запевняють: за інформацію, оприлюдненою в звіті НБУ за жовтень 2023 року, повернення мігрантів з-за кордону розпочалось у ІІІ кварталі цього року. Але воно відбувається повільніше, ніж прогнозувалось раніше. За прогнозами, у 2024 році в Україну планує повернутись не більше 100 тис. осіб. У 2025-му — 700 тис.

Значна частина зовнішніх мігрантів планує повернутись в Україну, але частка тих, хто бажає залишитись в країні-реципієнті, особливо серед тих, хто добре адаптувався, наразі зростає. Основною причиною неповернення надалі залишаються високі безпекові ризики, — кажуть експерти у звіті. 

За іншими даними, до завершення війни в Україну планують повернутись 30% українських біженців, а після перемоги – 68%. Однак, які основні причини, чому українські біженці не хочуть повертатись в Україну. Про це раніше "Коментарі" розповіли в матеріалі "Чому українці не хочуть повертатись: що тримає біженців за кордоном".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини