Головна Новини Суспільство робота і кар'єра Знову по-новому: Яких виплат чекати українським пенсіонерам з квітня
commentss НОВИНИ Всі новини

Знову по-новому: Яких виплат чекати українським пенсіонерам з квітня

Переписали правила індексації пенсій та умови нарахування працюючим пенсіонерам

20 березня 2023, 20:41
Поділіться публікацією:

З 1 квітня 2023 року пенсіонерам, що працюють, збільшуючи свій страховий стаж, перерахують розмір виплат. Нові зміни носитимуть індивідуальний характер: виплати передбачатимуть кілька параметрів. Про це повідомили у Мінсоцполітики, пишуть "Коментарі". У Міністерстві зазначили, що для працюючих пенсіонерів йдеться про: набутий стаж та розмір офіційної зарплати.

Знову по-новому: Яких виплат чекати українським пенсіонерам з квітня

Українським пенсіонерам з 1 квітня перерахують виплати

"Обсяг виплат пенсіонерам, що далі працюють, розраховується множенням їхньої середньої зарплати, набутого страхового стажу та індивідуального коефіцієнта теперішнього заробітку. Для отримання перерахунку до Пенсійного фонду приходити не потрібно, його зроблять фахівці автоматично", – пояснили краянам в міністерстві.

Дізнатися ж, наскільки виросте пенсія після квітневого перерахунку можна й самому – на порталі електронних послуг ПФУ. Треба зробити кілька простих дій: авторизуватися в своєму персональному кабінеті за допомогою кваліфікованого електронного підпису або ID-банкінгу та уточнити інформацію про перерахунок у розділі "Моя пенсія".

Правила індексації пенсій переписали. Водночас в Україні за індексації пенсій у 2023 році вперше ввели обмеження на суму перерахунку. Ліміт було встановлено на рівні 1 500 грн. Так, при пенсії вище 7 600 грн підвищення відбудеться саме на 1 500 грн, а не на 19,7% від розміру виплати (як тим, у кого вона нижча за цей рівень).

"Таке рішення потенційно є основою для майбутнього перегляду загалом формули індексації. Адже ліміт був встановлений, щоб мінімалізувати розрив у сумах нарахувань", — каже заступниця міністра соцполітики Дарія Марчак.

Посадовиця наголосила, що це обмеження є "механізмом балансування". І може забезпечити рівномірне збільшення виплат.

"Органи Пенсійного фонду щорічно з 1 квітня без додаткового звернення особи проводять перерахунок пенсії тим особам, які на 1 березня року, в якому провадиться перерахунок, отримали право на проведення перерахунку", — йдеться в законі.

 "Коментарі" також писали про те, що Денис Шмигаль пояснив, як уряд закриє дефіцит бюджету в 38 млрд грн.

Читайте також на сайті "Коментарі" — хто з українців у 2023 році залишиться без зароблених пенсій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини