Головна Новини Суспільство робота і кар'єра За статистикою, середня пенсія в Україні виросла, а от в реальному вимірі - ні
commentss НОВИНИ Всі новини

За статистикою, середня пенсія в Україні виросла, а от в реальному вимірі - ні

За даними Пенсійного фонду України, порівняно з початком минулого року середня пенсійна виплата зросла на 15,8%

14 січня 2023, 16:29
Поділіться публікацією:

На початок 2023 року в Україні налічувалось 10,687 млн пенсіонерів. В середньому вони отримують по 4 622,6 грн на місяць. Такі дані оприлюднила народна депутатка, голова Комітету ВР із питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, пишуть "Коментарі".

За статистикою, середня пенсія в Україні виросла, а от в реальному вимірі - ні

Торік середня пенсія українців зросла майже на 16%

Порівняно з початком минулого року середня виплата зросла на 15,8%. У реальному ж вимірі, з врахуванням інфляції, середня пенсія скоротилась на 8,5%, у доларовому еквіваленті на 13,6%.

"Було б дивно очікувати зростання реальних доходів громадян під час війни, але влада зробила усе можливе аби тягар зростання вартості життя під час війни і сплеску інфляції для найбільш незахищених верств населення, зокрема для пенсіонерів, було пом’якшено", — каже Третьякова.

За словами нардепки, це стало можливим завдяки індексації пенсій на 14%, проведеній у березні 2022 року, збільшенню мінімальної пенсії за віком, проведенню перерахунків для окремих категорій пенсіонерів — пільговиків, компенсаційним доплатам пенсіонерам літного віку (старше 70 років).

Попри повномасштабне вторгнення, Фінансовий стан Пенсійного також залишився стабільним: план власних доходів від ЄСВ було перевиконано на 5,6% або майже на 20 млрд грн. Певну частину фінансування пенсій — через трансферт із державного бюджету ПФУ — вдалося закрити користуючись з допомоги партнерів.

"У поточному році, всупереч війні та обмеженим ресурсам, індексація пенсій також запланована, що дозволить частково компенсувати втрати від інфляції, — обіцяє нардепка. — Кошти на це зарезервовано у бюджеті. Такий перерахунок очікується у березні. Відбудуться також усі планові індивідуальні перерахунки та доплати до пенсій відповідно до законодавства. Де є фізична і безпекова можливість, пенсії будуть виплачуватись повністю і вчасно".

Як писали раніше "Коментарі", відповідно до чинного законодавства, в Україні можуть урізати частину пенсії, а кошти направити на погашення заборгованості чи виконання зобов'язань. Забрати можуть до 50% виплати. У бюджеті на 2023 рік Кабмін зарубав усю соціалку: в умовах дефіциту коштів відмовилися і від індексації пенсій, і підвищення мінімалки. Єдине підвищення пенсій, яке має відбутися, – щорічне осучаснення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Зоя

15 січня 2023, 00:53

Як можно писати, вибачте брехню за пенсію. До 1 грудня 2022р. отримувала 2108грн.пенсії, а з 1грудня. 2184 грн. І таких пенсіонерів більше половини. Так звідки ви взяли пенсію 4662грн. напишіть будь ласка пані Третьякова. Ви краще напишіть що добавили кому 50 грн. Кому 70 а кому 20грн. А в тому році мені 1липня добавили 3грн. Дуже дякую за таку допомогу.


Новини