Головна Новини Суспільство робота і кар'єра В Україні змінили правила для працюючих: що тепер вправі зробити роботодавець
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні змінили правила для працюючих: що тепер вправі зробити роботодавець

Роботодавець може звільнити співробітника без будь-якої причини та без згоди профспілки

27 липня 2022, 09:20 comments1672
Поділіться публікацією:

Після того, як Верховна Рада проголосувала законопроект №5371 у більшості роботодавців з’явилась можливість укладати індивідуальні договори з найманими працівниками. Це в свою чергу дасть змогу спростити процедуру оформлення та звільнення працівника. Як інформує видання "Коментарі", про це пише сайт "Обозреватель".

В Україні змінили правила для працюючих: що тепер вправі зробити роботодавець

Трудова книжка. Фото: із відкритих джерел

Видання зазначає, відтак, якщо на підприємстві працює до 250 чоловік, то роботодавець має можливість укладати з працівниками індивідуальні договори. У договорі можна прописати індивідуальний графік, особливі умови роботи. Головне – роботодавець може розірвати договір (звільнити співробітника) без будь-якої причини і профспілки не зможуть таке рішення оскаржити чи змінити його. 

Як зазначив колишній міністр соцполітики Андрій Рева, на умови праці на тому чи іншому підприємстві чи компанії тепер ніхто не буде звертати уваги. Фактично власник бізнесу буде ставити робітника перед фактом, а той не зможе вимагати кращих умов праці для себе.

Андрій Рева зауважує, що раніше на стороні робітників був хоча б закон і роботодавці хоча б частково змушені були його дотримуватися і йти на зустріч робітникам. Тепер немає й такого важелю, бо держава фактично самоусунулася з відносин роботодавець-працівник. 

"Працівник не може змусити роботодавця надати найкращі умови, його завжди ставлять перед фактом. Не подобається – іди гуляй. Винятки робили лише для найкращих людей, і ці винятки ніяк не порушували закон. Основну масу людей захищав закон. Закон змушував роботодавців хоча б вдавати, що дотримуються закону. Тепер – немає. Держава самоусунулася", – упевнений Андрій Рева.     

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Зеленського прокоментували початок деокупації півдня України.

Також видання "Коментарі" повідомляло - ЗСУ звільнили ще один населений пункт в Херсонській області.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

27 липня 2022, 09:01

Корумповану Держпраці теж треба усунути.


Новини