Головна Новини Суспільство робота і кар'єра «Укроборонпром» переформатували на АТ «Українська оборонна промисловість»: що це дасть
commentss НОВИНИ Всі новини

«Укроборонпром» переформатували на АТ «Українська оборонна промисловість»: що це дасть

Щоб стати найбільшим оборонним кластером, нам необхідні технології, партнерства, замовники

22 березня 2023, 11:05 comments2557
Поділіться публікацією:

Уряд розпочинає перетворення державного концерну "Укроборонпром" на акціонерне товариство "Українська оборонна промисловість". Як запевняє прем'єр Денис Шмигаль, це не просто зміна вивіски, а реформа, яка тривалий час готувалася ще до початку повномасштабного вторгнення Росії. За його словами, Україна прагне побудувати один із найпотужніших оборонно-промислових комплексів у світі. Як оцінюєте це рішення? Які перспективи та ризики? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

«Укроборонпром» переформатували на АТ «Українська оборонна промисловість»: що це дасть

Укроборонпром. Фото: з відкритих джерел

У перетворенні "Укроборонпрому" на акціонерне товариство "Українська оборонна промисловість" є як плюси, так і мінуси

Співзасновник Українського інституту майбутнього та Центру економічного відновлення Анатолій Амелін вважає, що це рішення – скоріше корисне. У ньому, за словами експерта, є як плюси, так і мінуси.

"З одного боку – держпідприємство за рахунок жорсткої вертикалі управління є більш ефективним у ухваленні швидких рішень. З іншого – воно менш ефективне з погляду підвищення ефективності діяльності підприємства. Побудова системи корпоративного управління пропонує умови для залучення в компанію інвестицій, формування партнерства, створення передбачуваної моделі розвитку компанії, сектора на довгі роки. Тому що наступним кроком буде розробка та затвердження стратегії", – пояснює Анатолій Амелін.

До того ж, продовжує він, система корпоративного управління передбачає формування та призначення наглядової ради.

"З досвіду інших держкомпаній, ми бачимо, що більша частина членів наглядової ради – це незалежні директори. Як правило, іноземці. Якщо українці – то із високим авторитетом, репутацією. Це дозволяє підвищувати довіру до організації, залучати інвестиції, формувати ефективні, взаємовигідні партнерства. Щоб стати найбільшим оборонним кластером, наприклад Європи, нам необхідні технології, партнерства, замовники. Держкомпанія таких можливостей не дає, на відміну від акціонерного товариства", – зазначає експерт.

Мінусом системи корпоративного управління Анатолій Амелін вважає те, що вона включає механізми стримувань і противаг. Відповідно розвиток, швидше за все, не буде інтенсивним, але він буде зваженим. І все ж, хоч це не найшвидший, але правильний шлях, упевнений експерт.

Замість того, щоб міняти вивіски, слід кардинально змінити ставлення до формування ринку виробництва всього того, що необхідно ЗСУ

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук міркує так:

"Відрадний сам факт визнання, що "Укроборонпром" – це неефективне утворення, яке не здатне виконувати ті завдання, які стоять перед ВПК, особливо в умовах війни. Питання, чому це розуміння прийшло так пізно? Другий момент. Якщо ми розуміємо, що чиновники разом із тими, хто керує "Укроборонпром" – це погана комбінація, то чому реінкарнація цієї структури в АТ "Українська оборонна промисловість" у рамках держвласності має дати позитивний ефект? Ті самі начальники, та ж сама система управління… Корінь зла – порочна держвласність. Це породжує конфлікт інтересів, і неконструктивний підхід до виробництва зброї та боєприпасів".

За словами експерта, замість того, щоб змінювати вивіски, слід кардинально змінити ставлення до формування ринку виробництва всього, що необхідно ЗСУ. Використовувавши, наприклад, модель приватизації, фрагментації, поділу "Укроборонпрому". З відокремленням звідти окремих підприємств та продажем їх приватним інвесторам. Або українським або нашим партнерам у боротьбі проти нацистської Росії.

"Нездатність виходити за межі колії держвласності зумовлює поразку цієї моделі реструктуризації ВПК", – констатує Ярослав Романчук.

Читайте також на порталі "Коментарі" — вибухи у Джанкої: що це було – чи є зв'язок із візитом Сі Цзіньпіна до Москви.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Партия 5.10

23 березня 2023, 09:41

А что произвел за год войны этот укогробпром, кроме щенка афганского - миллионера и продажного журнащлюха Мустафы Наёба, который так когда-то тявкал на власть, пока та его не пригрела ? Тут не переименовывать надо, тут к стенке надо ставить !

Sergіі

22 березня 2023, 15:08

Це добре. Було приватне, а стало акціонерне.

марина

22 березня 2023, 14:55

кому война, а кому..... это ж надо приватизировать оборонпром во время войны... нет ни царя в голове, ни бога в душе у правителей наших


Новини