Головна Новини Суспільство робота і кар'єра Стало відомо, коли буде ухвалено новий законопроект про мобілізацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, коли буде ухвалено новий законопроект про мобілізацію

Народний депутат Ярослав Железняк розповів, що за дотримання всіх формальностей законопроект про мобілізацію буде ухвалено не раніше 22 лютого, передають «Коментарі» з посиланням на Телеграм-канал політика

31 січня 2024, 11:47
Поділіться публікацією:

Урядовий законопроект про посилення мобілізації, який було внесено до Верховної Ради 30 січня, можуть розпочати розгляд 6 лютого, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Стало відомо, коли буде ухвалено новий законопроект про мобілізацію

Закон про мобілізацію почне діяти не раніше березня

Він припустив, що законопроект автоматично включать до порядку денного сесії. Далі, за його словами, окремим голосуванням депутати спробують скоротити термін подання альтернативних законопроектів із 16 до 7 днів. Таке голосування, наголосив Железняк, може відбутися не раніше, ніж 6 лютого.

"І якщо буде підтримано таке скорочення – то законопроект має шанс бути розглянутий найближчим пленарним тижнем у лютому, тобто умовно 6-9 лютого",
– розповів Железняк.

Після цього, за словами нардепа, має відбутися засідання парламентського Комітету з оборони, яке ухвалить рішення підтримати або урядову версію, або якусь із альтернативних. Далі законопроект виноситиметься на голосування у першому читанні, швидше за все, це відбудеться не раніше 7 лютого, вважає парламентарій.

За його словами, якщо законопроект депутати підтримають 226 і більше голосів у першому читанні, буде потрібно ще одне голосування за скорочення терміну правок. Якщо воно набере 226 і більше голосів, Рада отримає сім днів для подання правок, інакше на подання правок відведуть два тижні. Після цього Комітет із оборони повинен знову розглянути всі правки.

"Очевидно, їх буде багато. І враховуючи навантаження та графік Ради, то раніше, ніж наприкінці лютого, законопроект не буде винесений на голосування до другого читання. Коли винесуть законопроект на друге читання, залежатиме від Комітету, але очевидно, що не раніше 22 лютого. Якщо буде багато поправок, процедура розгляду може затягтися на кілька днів",
– розповів Ярослав Железняк.

Депутат також нагадав, що під час розгляду правок текст може змінюватись додатково.

Крім того, за словами Железняка, навіть якщо законопроект проголосують у двох читаннях, то хтось із депутатів може внести блокуючу ухвалу і потрібно буде ще одне голосування, щоб дати можливість спікеру підписати закон і відправити президенту. І лише після цього президент Володимир Зеленський має підписати закон.

"І це я описав один (з найімовірніших, але не єдиний) сценаріїв. Але думаю, що вже очевидно, що раніше березня закон не набуде чинності. Плюс там ще перехідний період на місяць",
– спрогнозував нардеп.

Нагадаємо, як писали "Коментарі", 30 січня до парламенту було внесено законопроект про мобілізацію. Він передбачає багато нововведень.

Наприклад, як повідомляли "Коментарі", буде введено нововведення для держслужбовців.

Також "Коментарі" детально розповідали про те, що змінилося у законопроекті про мобілізацію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://t.me/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини