Головна Новини Суспільство робота і кар'єра Споживча інфляція за підсумками 2022 року не перевищить 30%
commentss НОВИНИ Всі новини

Споживча інфляція за підсумками 2022 року не перевищить 30%

За 11 місяців цього року, відповідно до звіту Держстату, споживчі ціни зросли на 25,7%

9 грудня 2022, 18:05
Поділіться публікацією:

З початку цього року споживчі ціни зросли на 25,7%. Про це повідомляє Міністерство економіки України, відповідно до звіту Держстату. Як пояснюють в Мінекономіки, головним шоковим викликом для економіки у жовтні-листопаді була руйнація енергетичної інфраструктури, що призвела до скорочення тривалості робочого часу, ускладнення зберігання товарів та інших негативних економічних факторів, пишуть "Коментарі".

Споживча інфляція за підсумками 2022 року не перевищить 30%

Інфляція. Фото: З відкритих джерел

 

"Ускладнення зберігання харчових продуктів та руйнація об’єктів агропромислового комплексу (АПК) у сфері тваринництва суттєво позначилися на прискореному зростанні цін за групою харчових продуктів, що подорожчали на 4,2% у жовтні, та на 0,5% у листопаді. Зараз ситуація з цінами на харчові продукти потроху стабілізується", — інформує Перша віцепрем’єрміністрерка – Міністрерка економіки України Юлія Свириденко.

 

В листопаді продовжили дорожчати лише деякі позиції, зокрема яйця (на 10,6%), молоко та молочні продукти (на 2,9–2,4%), риба та продукти з риби (на 2%). Водночас на 6,9–1,1% подешевшали фрукти, продукти перероблення зернових, свинина, овочі, цукор.

 

Вагомим чинником стримування інфляції чинником стали фіксація курсу гривні та зовнішні чинники: відносна стабільність цін на продовольство на світових ринках, помірний тиск з боку цін на ринку палива. У Мінекономіки зазначають, що такий показник інфляції став несподівано низьким, з огляду на попередні прогнози та руйнівну дію війни, які у листопаді значно посилились. Наслідки пошкоджень енергетичних об’єктів з точки зору цінової динаміки збільшують вартість витрат на виробництво товарів та послуг через потребу оперативної заміни централізованих джерел постачання енергії на локальні (переважно генератори). До того ж ускладнюється логістика та спосіб збереження товарів, що швидко псуються.

 

За словами міністерки, стійкість людей і бізнесу на мікрорівні та швидка реакція Уряду у розв'язанні проблем викликаних війною створюють підстави сподіватися, що чинник зміни вектора агресії Росії в бік енергетичної інфраструктури не матиме визначального впливу на динаміку цін, а шокова дельта витрат, що склалася, буде не настільки тривалою і не настільки загрозливою для подальших інфляційних процесів та економічного розвитку.

 

"Завдяки антикризовим діям Уряду відбулося різке зростання імпорту енергогенерувальних приладів. Отже, враховуючи поточні тенденції та здатність економіки України швидко адаптуватись до нових умов, ми вважаємо, що за підсумком року споживча інфляція, як ми і прогнозували, не перевищить 30%", — підсумовує Юлія Свириденко.


Читайте також на порталі "Коментарі" — в "Укренерго" сказали, коли світло почнуть відключати за графіком.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини