Головна Новини Суспільство робота і кар'єра "Русский добровольческий корпус": що відомо про організацію
commentss НОВИНИ Всі новини

"Русский добровольческий корпус": що відомо про організацію

Сьогодні вони перейшли кордон РФ

2 березня 2023, 15:24
Поділіться публікацією:

Сьогодні вранці російські пропагандистські ЗМІ повідомили про велику атаку "українських ДРГ" на Брянщину — нібито 80 українських діверсантів перейшли кордон РФ, згодом розподілилися та атакували низку об'єктів інфраструктури. Зокрема, нібито висадили в повітря газорозподільчу станцію. Згодом, путінські ЗМІ повідомили навіть про захоплення ДРГ декількох сіл, взяття заручників з місцевого населення та навіть розстріл шкільного автобусу. У відповідь росіяни анонсували екстренне засідання путінського Радбезу.

"Русский добровольческий корпус": що відомо про організацію

Російські добровольці перейшли рубікон

Втім, згодом гострота повідомлень зменшилась — виявилось, що заручників не захоплювали, шкільний автобус не розстрілювали, а Радбез Путін збере, як і планував, 3 березня. Втім, пропутінський аналітик Марков все ж повідомив, що ніби було розстріляно приватне авто та ніби загинув його водій і був поранений пассажир — 10-літній хлопчик.

Згодом, відповідальність за бій на Брянщині взяв на себе "Русский добровольческий корпус", який складається з громадян Росії та який діє у складі Міжнародного легіону територіальної оборони Збройних сил України. Вони опублікували два відео з Брянщини. Втім, заперечили, що вони можуть мати відношення до загибелі чи поранення цивільних.

"Нарешті, відбулось — "Російський добровольчий корпус" перейшов державний кордон Російської Федерації, доказ прям за моєю спиною. Ми не воюємо з цивільними, не вбиваємо беззбройних. Майте це на увазі. Тепер настав час простим громадянам Росії зрозуміти, що вони не раби — піднімайте бунт, бийтеся!", — заявив представник корпусу на тлі адміністративної будівлі російського села.

Ще в одному записі бійці на тлі поштової скриньки з двоглавим російським орлом та під звуки близьких пострілів бою стверджували:

"Ми прийшли сюди не як ДРГ, а як визвольна армія на свою рідну землю. На відміну від путінської армії гвалтівників та катів, ми не воюємо з мирними громадянами, ми прийшли сюди, щоб вас визволяти. Закликаємо вас — візьміть зброю та боріться проти путінського кривавого кремлівського режиму. Слава РДК! Смерть кремлівському тирану!".

Пропутінські ж політологи очікувано назвали бійців РДК "новими власівцями".

Що відомо про РДК?

Російський добровольчий корпус — сформований у серпні 2022 року підрозділ російських добровольців, які воюють за Україну з 2014 року (вихідці з полку "Азов" та інших підрозділів). 

На відміну від легіону "Свобода Росії", набір в корпус проводиться не з полонених і колишніх російських військовослужбовців, які потрапили до "Легіону" з Росії, а з етнічних російських емігрантів, які проживають на території України, а також у інших європейських країнах. У листопаді 2022 року "Громадянська рада", що складається з громадських діячів від 9 російських регіонів, оголосила набір добровольців до лав національних підрозділів у складі ЗСУ, зокрема РДК.

Емблема РДК, яка використовується на прапорі, — стилізована "спайка" воєнізованої молодіжної організації "Біла ідея", створеної в середині 1930-х білоемігрантом Віктором Ларіоновим. Крім офіційного символу Корпусу, використовуються прапор України і, деякими бійцями, значок на грудях у вигляді шеврона Російської визвольної армії, на якому зображено Андріївський прапор. 

За словами одного з командирів, бійців корпусу "швидше можна зарахувати до правоконсервативного політичного спектру". В одному з постів у Telegram РДК заявляють, що в основі ідеології також лежить "принцип Непримиренності" — "відмова від будь-яких форм співпраці з наступницею совєтського режиму — путінською владою та її представниками та холуями за кордоном", і що "Путін та його поплічники знищують росіян як етнос".

31 серпня 2022 року лідер російської опозиції Ілля Пономарьов від імені Національної республіканської армії підписав "Декларацію російської збройної опозиції" з легіоном "Свобода Росії" та заявив, що спочатку до них погодилися приєднатися представники Російського добровольчого корпусу. Але пізніше вийшла офіційна заява корпусу, що вони не стали підписувати декларацію і не визнали своїм символом біло-синьо-білий прапор.

21 жовтня на прес-конференції інформаційного агентства Інтерфакс-Україна було оприлюднено меморандум Російського добровольчого корпусу. У грудні 2022 року РДК отримав у дар прапор марківських білогвардійських частин військового об'єднання "Російський доброволець", засновники та учасники якого воювали на боці України.

Нагадаємо, що цієї ночі по Запоріжжю був нанесений ракетний удар. Його зранку прокоментував Володимир Зеленський. Наразі відомо про 4 загиблих та 5 зниклих, зокрема одну дитину.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини