Головна Новини Суспільство робота і кар'єра Рада підтримала законопроект, який врегулює дистанційну роботу в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Рада підтримала законопроект, який врегулює дистанційну роботу в Україні

Необхідність у впровадженні нового законопроекту пояснюють масовим переходом українців на віддалену роботу

3 листопада 2020, 15:35
Поділіться публікацією:

Повідомляється, що законопроєкт стосуватиметься 30-35% усіх найманих працівників в Україні.

 Рада підтримала законопроект, який врегулює дистанційну роботу в Україні

Фото: Факти ICTV

У Верховній раді України представили законопроєкт під номером 4051, який врегулює роботу українців, які перейшли на дистанційну форму.  

У парламенті його представила голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова. Законопроєкт передбачає внесення змін до Кодексу законів про працю України та закону "Про охорону праці".

Необхідність у запроваджені нового законопроєкту пояснюють масовим переходом українців на віддалену роботу. Проблема полягає в тому, що в Кодексі законів про працю не передбачається цих форм роботи, пояснюють в головному комітеті законопроєкту. 

Новий формат роботи, який виник в результаті світової пандемії коронавірусу потребує врегулювання питання на законодавчому рівні. Відтак у законопроєкті пропонується розділити поняття дистанційної роботи та роботи "на дому" на різні поняття.

Третьякова  пропонує вважати дистанційну роботу як ту, що проводиться поза офіційним місцем роботи без прив’язки до певного місця, за вибором працівника, надомну – як ту, яка виконується за місцем проживання робітника.   

Згідно з проєктом закону особа може поєднувати "дистанційку" зі звичайним режимом праці на затвердженій роботодавцем території. 

Працівник матиме право на тимчасовий перехід на дистанційну роботу (до двох місяців), якщо проти нього було вчинено дії з ознаками дискримінації. Співробітникам, які мають дитину  до 3 років або доглядають за дитиною до досягнення нею 16-го віку, дозволяється виконувати свої робочі обов’язки  в форматі дистанційної роботи.

Закон передбачатиме встановлення письмової взаємної погодженості щодо режиму праці із самостійним врегулюванням тривалістю робочого часу. Роботодавець при укладенні трудового договору про дистанційну або надомну роботу матиме право запитувати інформацію про місце проживання чи перебування працівника для коректного оформлення працівника на дистанційну роботу.

Роботодавець або уповноважений ним представник зобов’язуватиметься не менш ніж за два місяці ознайомити працівників з умовами та специфікою переведення на дистанційний  режим, встановити точний облік відпрацьованого часу та ефективного контролю за  раціональним використанням робочого часу працівником.

Напередодні відповідний проєкт закону підтримали 311 депутатів, охочих проголосувати проти не було.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що тривала дистанційна робота знижує продуктивність і творчість. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Суспільне Новини
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини