Головна Новини Суспільство Війна з Росією Звільнити від російської окупації не лише українські землі – до чого може призвести заклик Києва
commentss НОВИНИ Всі новини

Звільнити від російської окупації не лише українські землі – до чого може призвести заклик Києва

Щодо Росії, швидше за все, відбудуться домовленості найбільших країн світу та її сусідів

8 жовтня 2022, 14:08
Поділіться публікацією:

Після того, як 7 жовтня Верховна Рада України звернулася до міжнародної спільноти щодо засудження окупації Росією Північних територій Японії (Курильських островів), президент Володимир Зеленський підписав ще й указ. У ньому Україна визнала спірні між РФ та Японією острови – японською територією. На думку Зеленського, таке рішення є справедливим історичним та юридично бездоганним. Він також закликав звільняти від російської окупації всі землі, які вважає агресор своїми. Як оцінюєте такий хід української влади? Як події можуть розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Звільнити від російської окупації не лише українські землі – до чого може призвести заклик Києва

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Початок дипломатичної фрагментації РФ вже є

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков розмірковує так:

"Визнання північних японських островів окупованими Росією – це один з кроків дипломатичної фрагментації РФ. Фактично всі її території є, в той чи інший час, завойованими землями. Тому ми можемо дуже далеко зайти у цьому питанні. Згадаймо навіть територіальні завоювання частини Балтії (Виборг, Ладозьке озеро тощо). Ці території належать фінам".

Завершення російсько-української війни, на думку Сергія Бикова, знову підніме градус дискусії про відновлення територіальної цілісності держав, які постраждали від російських агресій.

Коли Росія ослабне, тоді її почнуть рвати – і всередині, і ззовні

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій, історик Олексій Голобуцький вважає, що такий перебіг української влади має більший піар-складник.

"Зрозуміло, що для японців подібні дії України приємні. Курили їм – хвора тема. Нагадаю, що Росія з Японією досі не має мирної угоди. І формально Японія може претендувати на повернення своїх територій. З Китаєм також – давня історія, ще до Другої світової. І, коли РФ ослабне, коли буде зроблено її денуклеаризацію (ядерне роззброєння), китайці цілком можуть повернути собі південь Сибіру, а японці – не тільки Курили, а й частину Сахаліну. Чимало є територій, раніше захоплених Росією, на повернення яких готові будуть претендувати різні країни", – пояснює експерт.

До речі, Калінінград – не факт, що до них належить, вважає він.

"Я був там – це звалище в порівнянні з нинішньою Німеччиною. І навряд чи вона захоче повертати цей забруднений російськими клаптик землі, – пояснює Олексій Голобуцький. – Після Другої світової було встановлено вже нові кордони. І той самий Калінінград перейшов до СРСР (а потім його правонаступниці – РФ). Причому, Східну Пруссію було передано не лише Радянському Союзу. Тоді й поляки добрий кус отримали".

У будь-якому випадку, продовжує експерт, питання перебудови буде поставлене за повною програмою лише після того, як Росія ослабне.

"Її тоді почнуть рвати – і всередині, і ззовні. Ну, а з розпадом РФ, якщо це станеться, буде переглянуто міжнародне право, міжнародна політика, – прогнозує Олексій Голобуцький. – Щодо Росії, швидше за все, відбудуться домовленості найбільших країн світу та її сусідів. Включаючи Україну, яка після війни матиме свої демографічні, економічні та інші проблеми. Чи потрібна нам буде в такій ситуації та сама Кубань з її промитими розпропагандою мізками?".

Японія, як і інші країни, які мають територіальні суперечки з РФ, чекатимуть на зміни міжнародної кон'юнктури

Асоційований аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, експерт із Східної Азії Олексій Живора позитивно сприймає таке рішення української влади. На його думку, воно зблизить Київ та Токіо.

"Це рішення скоріше про солідарність. Можна розраховувати на збільшення гуманітарної та фінансової допомоги з боку Японії, але військову підтримку у будь-якому вигляді виключено", – зазначає аналітик.

Практично виключено, вважає він, також використання Японією військових методів повернення своїх територій.

"Ні суспільство, ні політичне керівництво не готові до таких кроків, – каже Олексій Живора. – Слід зазначити, що після Другої світової навіть розмови про перейменування Сил самооборони (офіційної назви збройних сил) на повноцінну армію викликає запеклі дебати".

Експерт припускає, що Японія, як і інші країни, які мають територіальні суперечки з РФ, чекатимуть на зміни міжнародної кон'юнктури (а саме – розпаду Росії), щоб повернути втрачені території. І для них Україна загалом та ЗСУ, зокрема, тут – найбільші союзники.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Зеленський відреагував на пожежу на Кримському мосту.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини