Головна Новини Суспільство Війна з Росією ЗСУ можуть завдавати ударів по російській території: про що говорить позиція США, що змінилася
commentss НОВИНИ Всі новини

ЗСУ можуть завдавати ударів по російській території: про що говорить позиція США, що змінилася

Атаки ЗСУ призвели до подальшого послаблення іміджу «другої армії світу» з погляду її здатності відбивати руйнівні удари

10 грудня 2022, 16:45
Поділіться публікацією:

США більше не наполягають на тому, щоб ЗСУ не завдавали ударів по російській території, оскільки менше побоюються ескалації з боку Москви. Про це пише The Times з посиланням на співрозмовника в американському оборонному відомстві. Про що говорить це повідомлення? Як змінювалася – і як ще може змінитися – позиція США у ракурсі російсько-української війни? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

ЗСУ можуть завдавати ударів по російській території: про що говорить позиція США, що змінилася

Війна в Україні. Фото: Getty Images

Заяви, що звучать з боку США, так само як озброєння, що отримується Україною звідти, значно відрізняються, якщо порівнювати початок весни та початок зими

На думку політолога-американіста Владислава Фарапонова, нові заяви з боку Пентагону, на які посилається The Times, свідчать про те, що стратегія, обрана Україною щодо США, а Штатами щодо України – правильна.

"Вона полягає в тому, щоб надавати Україні максимально можливу зброю, амуніцію тощо. А ЗСУ з їх допомогою вирішують завдання на полі бою, – пояснює експерт. – При цьому стратегія зазнає певних змін, залежно від того, як розвиваються події російсько-української війни. І заяви, що звучать з боку США, так само як озброєння, яке отримує Україна звідти, значно відрізняються, якщо порівнювати початок весни та початок зими".

Штати, зазначає Владислав Фарапонов, бачать успіх – і України, і свій (з огляду на масштаби допомоги та залучення США до цієї війни). І діють відповідно. Але при цьому – акуратно.

У США немає єдиної позиції щодо ударів ЗСУ по території РФ, тому що в рамках американської еліти існують різні течії

Доктор політичних наук, професор Валентин Якушик розмірковує так:

"Що сталося після серії болючих ударів українських збройних сил та спеціальних диверсійних груп зі стратегічних об'єктів у глибині російської території та на території, яку нині контролює російська влада? По-перше, це призвело до подальшого послаблення іміджу "другої армії світу" з погляду її здатності відбивати руйнівні удари. По-друге, Захід переконався (і дещо заспокоївся), що їхній стратегічний противник не готовий у рамках політики "жахливих відповідей" переходити до застосування тактичної ядерної зброї, а продовжуватиме тактику руйнування енергетичної та транспортної інфраструктури України за допомогою масованих ракетних обстрілів".

Якою є позиція США у зв'язку з рішучістю українського політичного та військового керівництва розширювати сферу бойових дій на російську територію та територію, контрольовану з 2014 року російською владою? На думку експерта, єдиної позиції немає, тому що в рамках американської еліти та американського істеблішменту існують різні течії (точки зору та їхні інтереси).

"Слід розрізняти, з одного боку, офіційний дискурс команди президента США та Держдепартаменту. Він часто дещо помірний і навіть "абстрактний", який апелює до норм міжнародного права та "загальновизнаних правил". А з іншого боку – реальні дружні професійні поради та настійні рекомендації американських "силовиків" та представників розвідувальної спільноти НАТО. Вони орієнтуються на прагматичні цілі та досягнення максимального тактичного чи оперативного успіху у кожній конкретній ситуації військового протистояння на тій чи іншій ділянці бойових дій та глобального протистояння двох стратегічних супротивників у цілому. Зміст даних конфіденційних порад та рекомендацій може бути реконструйований у рамках комплексного аналізу основних аспектів та рівнів подій, що відбуваються", – пояснює Валентин Якушик.

Крім того, наголошує професор, слід враховувати внутрішньополітичну боротьбу в США між "надлібералалами-глобалістами" та помірними глобалістами, схильними до певного ізоляціонізму.

"Їх протистояння, – пояснює експерт, – включає різні інтерпретації ставлення до ризиків для США та НАТО (чия воля є в цілому похідною від волі США), пов'язаним з розширенням сфери збройного протистояння на прилеглі до України сусідні території. Тут є й аспект інтересів конкретних корпорацій, зацікавлених не лише у розвитку виробництва та просуванні на зовнішні ринки новітніх зразків озброєнь, а й у програмах комплексного відновлення та оновлення цивільних та господарських інфраструктур регіону Східної Європи".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Москві лунають вибухи – масштабна пожежа у ТЦ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

449

10 грудня 2022, 23:36

Компактный и мощный портативный обогреватель с керамическим нагревом (900 Вт), подключается прямо к розетке в стене, очень экономный и бесшумный, есть таймер и пульт! Цена по Акции: 449 грн. ----- https://rip.to/obigriv


Новини