Головна Новини Суспільство Війна з Росією «Золоті літаки»: стало відомо, скільки коштуватиме Україні використання F-16
commentss НОВИНИ Всі новини

«Золоті літаки»: стало відомо, скільки коштуватиме Україні використання F-16

Година польоту F-16 коштує до 5,5 тисяч доларів, але є нюанси

30 липня 2024, 15:47 comments6311
Поділіться публікацією:

Кількість літаків F-16 в Україні впливає на вартість їх обслуговування, заявив в ефірі Київ 24 авіаційний експерт Богдан Долінце. При цьому він підкреслив, що "година польоту кожного літака — це достатньо дороге задоволення".

«Золоті літаки»: стало відомо, скільки коштуватиме Україні використання F-16

F-16

За словами авіаційного експерта, вартість використання F-16 є однією з найнижчих у світі, за умови, що цих літаків велика кількість. Наприклад, каже він, година польоту F-16 коштує до 5,5 тисяч доларів, але це для країн, які мають флот із сотень таких літаків.

Він додав, що якщо на початкових етапах Україна матиме лише десятки таких літаків, вартість польоту може зрости у 3-4 рази. Крім того, слід враховувати, що вартість боєприпасів теж дуже висока. За його словами, якщо говорити про ракети великої дальності, наприклад, AIM-120 AMRAAM, то їхня вартість може сягати до 1 мільйона доларів при дальності ураження до 180 км.

Долінце також додав, що дешевші зразки ракет, наприклад, AIM-9 Sidewinder, які часто використовуються для протиповітряної оборони, мають дальність ураження до 22 км. Тобто, каже експерт, вартість ракет залежить від типу і модифікації та може становити від кількох сотень до 500 тисяч доларів за одиницю. Отже, підсумував він, це дуже дорогі види озброєнь.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Україна сподівається використати в бою літаки F-16 вже цього року, але через брак підготовленого персоналу зможе задіяти не більше десяти винищувачів. Відомо, що Україна планує використовувати F-16 із потужними системами радіоелектронної боротьби та різноманітним озброєнням разом із західними системами ППО, такими як Patriot, щоб розширити зону небезпеки для російських пілотів. Ці літаки також посилять захист українських міст та критичної інфраструктури від ракетних та безпілотних атак.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини