Головна Новини Суспільство Війна з Росією Зміни у російсько-українському конфлікті: про що говорить заява Зеленського та візит Блінкена
commentss НОВИНИ Всі новини

Зміни у російсько-українському конфлікті: про що говорить заява Зеленського та візит Блінкена

США дають зрозуміти, що підтримка України не лише не ослабне, а й посилиться в рази

9 вересня 2022, 12:50 comments1539
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні 8 вересня президент України Володимир Зеленський повідомив, що з 1 вересня ЗСУ звільнили понад 1000 квадратних кілометрів української території. Також прозвітував про переговори з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, який без анонсування візиту побував в Україні. А ще подякував голові Білого дому Джо Байдену за виділення нового пакету оборонної допомоги України у розмірі 675 млн. доларів. Про що говорять відповідні меседжі – як із боку Зеленського, так і з американської сторони? Які зміни в російсько-українському конфлікті можливі в найближчому майбутньому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Зміни у російсько-українському конфлікті: про що говорить заява Зеленського та візит Блінкена

Володимир Зеленський та Ентоні Блінкен. Фото - сайт Офісу президента України

Сама манера послідовного, частого, системного виділення допомоги демонструє, що США планують допомагати й надалі

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, наголошує, що день 8 вересня був дуже насиченим для українсько-американських відносин.

"Президент Байден провів онлайн зустріч із лідерами країн НАТО, ЄС та Великої Сімки. Основною темою там була потреба збереження підтримки України. На військовій базі США у Німеччині Рамштайн відбулася чергова зустріч у рамках Контактної групи з оборони України. Взяли участь представники 50 країн. Міністр оборони США Ллойд Остін наголосив на збереженні довгострокової підтримки України, тобто не на найближчі тижні чи місяці, а на набагато тривалішу перспективу. Паралельно Штати виділили 2 млрд доларів на оборону України та ще 18 країн Європи саме на перспективу", – зазначає Володимир Дубовик.

Зрештою, продовжує він, візит Державного секретаря США також був 8 вересня.

"Цей візит важливий із погляду символічності, – вважає експерт. – Він має показати незмінність підтримки і те, що американські керівники не бояться приїжджати до Києва. Також він був корисний з погляду різних чуток про те, що між Києвом та Вашингтоном є якісь тертя. Те, що Блінкен цього разу знайшов можливість поїхати в Ірпінь, заглянути до лікарні, і навіть поспілкуватися з легендарним псом Патроном – це добрі знаки. Вони демонструють дружню атмосферу візиту".

На думку Володимира Дубовика, у черговому транші військової допомоги від США бачимо їхнє розуміння потреб збройних сил України на даному етапі та на майбутнє.

"Сама манера послідовного, частого, системного виділення допомоги демонструє, що США планують допомагати й надалі, – упевнений експерт. – Це надає певний психологічний вплив і на державу агресора, яка чекає – не дочекається, щоб Захід втомився допомагати Україні та перестав це робити. Те, що всі ці події відбулися на тлі радісних новин про тактичні успіхи ЗСУ на Харківському напрямі, створювало додаткове позитивне тло. Американці вкотре переконалися в тому, що їхня підтримка не марна, що Україна, наші військові, вміло нею користуються. Це створює добрий дух надії та довіри у двосторонніх відносинах".

Глобальний ізгой путін, який надував щоки і лякав всю планету, виявився голим корольком з якого сміється весь світ

Головред інформагентства УкрПрес Інфо, політексперт Олексій Воронцов вважає, що раптовий візит високопосадовця, фактично другої людини в уряді США, держсекретаря Ентоні Блінкена в Україну з "осіннім подарунком" (675 млн. доларів підтримки, боєкомплекти для артсистем HIMARS, транспортні -технічна допомога) говорить багато про що.

"Слід зазначити, що Сполучені Штати нададуть Україні вже двадцятий пакет допомоги. Загальна сума підтримки досягла 15,2 млрд доларів, про це повідомив Блінкен на зустрічі з Зеленським 8 вересня. Того ж вечора Зеленський заявив про активні дії української армії на Харківському та Херсонському напрямках, внаслідок чого звільнено понад тисячу кілометрів українських територій, – зазначає експерт. – Армія Росії деморалізована і зазнає колосальних втрат, а динаміка театру бойових дій розвивається на користь України та союзників. Я як експерт та аналітик спостерігаю точку неповернення та незворотність явищ. Зрозуміло, що Росія на чолі з путіним і вищим керівництвом опинилися в капкані своїх ілюзій. Вже фіксуються процеси розкладання всередині кремлівського клубку – і це тільки початок".

Щодо найближчих та довготривалих прогнозів, Олексій Воронцов нагадує, що програма ленд-ліз, узаконена президентом США Джо Байденом 9 травня, запрацює з жовтня (новий фінансовий рік у Штатах).

"Але навіть зараз постачання зброї в Україну, фінансування різних програм нарощується в прогресії, – наголошує експерт. – А отже, включаються програми відновлення економіки та нормалізації життя. Ну, а глобальний ізгой путін, який надував щоки і лякав всю планету, виявився, по суті, голим корольком з якого сміється весь світ, а колишні друзі відхрещуються і закривають перед його носом двері...".

Чим повноважнішою буде допомога наших іноземних партнерів, тим швидше Україна звільнить усі свої території

На думку політичного експерта Дениса Гороховського, вже сьогодні можна говорити, що ситуація на фронті змінюється на позитивний для України бік.

"Якщо нещодавно завданням №1 було утримання армії ворога від подальшої експансії, то сьогодні ми бачимо, що одночасно на кількох напрямках українська армія активно звільняє території, які знаходилися під окупацією Росії, – зазначає експерт. – Збільшення обсягів військової та фінансової допомоги, а також візити рівня Блінкена однозначно свідчать про те, що наші західні партнери впевнені у перспективах України".

Крім того, акцентує Денис Гороховський, подібні візити потрібні для того, щоб дати чіткий сигнал світовій громадськості: підтримка України лише посилюватиметься.

"Що стосується перспектив на найближче майбутнє, то з упевненістю можна говорити лише про те, що чим повноважнішою буде допомога наших іноземних партнерів, тим швидше Україна звільнить усі свої території", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чотири країни ЄС закривають в'їзд російським туристам: коли на такий крок зважаться інші країни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини