Головна Новини Суспільство Війна з Росією Зміїний – наш: чому ця перемога дуже важлива для України – що чекати далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Зміїний – наш: чому ця перемога дуже важлива для України – що чекати далі

Невеликий клаптик суші в Чорному морі, острів Зміїний, у ході російсько-української війни набув найважливішого значення

1 липня 2022, 10:10
Поділіться публікацією:

Росіянам після масованих ударів ЗСУ довелося рятуватися втечею з острова Зміїний. Щоправда, самі вони запевняють, що це крок доброї волі в рамках розблокування гуманітарного коридору в Чорному морі. Звільненню острова Зміїний присвятив частину свого вечірнього відеозвернення та президент України Володимир Зеленський. Чому така важлива була битва за Зміїний? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Зміїний – наш: чому ця перемога дуже важлива для України – що чекати далі

Острів Зміїний. Фото: з відкритих джерел

Україна прибрала зі Зміїного засоби розвідки та вогневого ураження Росії

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов пояснює:

"Головне, що ми прибрали з острова засоби розвідки та вогневого ураження Росії. Питання підтримки десантної операції за допомогою озброєнь, присутніх на Зміїному, знято з порядку денного. Саме тому острів був такий важливий для росіян у стратегічному плані. Їхня ескадра могла підійти до наших берегів під прикриттям техніки та озброєння, які росія зосередила та мала намір зосередити на острові".

Швидше за все, продовжує експерт, ми не висаджуватимемо український гарнізон на Зміїний.

"Це було б нелогічно. Острів знаходиться під перехресним вогнем – як з нашого, так і з російського боку", – зазначає Олег Жданов.

Звільнення від російських нацистів острова Зміїного – це лише перший крок для проведення масштабних операцій зі звільнення всієї території України

Екс-дипломат, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан упевнений, що демілітаризація de facto острова Зміїного – це практична користь і для ЗСУ, і для України в цілому. Водночас, наголошує він, це знакова символічна подія, яка є потужним сигналом як для наших партнерів та фактичних союзників, так і для росіян.

"Практична користь для ЗСУ у тому, що незапланована "евакуація" недобитків російського гарнізону фактично означає повний зрив планів нацистської росії щодо забезпечення повного контролю над Чорним морем та підготовки висадки морського десанту до Одеси. Отже, частина сил та засобів ЗСУ може сконцентруватися на виконанні інших бойових завдань, насамперед на повному знищенні чорноморського флоту Росії", – зазначає експерт.

Для України, продовжує він, ця безперечна військова перемога означає, що шанс на забезпечення деблокади Чорного моря є. І це завдання, яке стоїть на порядку денному, хоч і не озвучується прямо в ЗМІ, може бути виконане вже найближчими тижнями. Відповідно, Україна зможе відновити експорт своєї аграрної продукції на зовнішні ринки.

"Хоча самої деблокади Чорного моря замало, – вважає Вадим Трюхан. – Очевидно, що росіяни намагатимуться знищувати своїми ракетами, запасів яких у них ще залишається достатньо, українські та цивільні зерновози та інші цивільні судна. Тому Україні слід активізувати свої зусилля на дипломатичному фронті у напрямку формування пулу морських держав, які погодяться надати допомогу у супроводі караванів суден з аграрною продукцією, та/або наглухо закрити небо системою протиракетної оборони – на Чорному морі, чорноморських портах та під'їзних шляхах".

Символізм звільнення Зміїного, на думку експерта, полягає в тому, що втеча росіян з острова остаточно руйнує міф про непереможність російської армії та показує нашим партнерам, що допомога, яку вони надають Україні, ефективно використовується ЗСУ. Фактично наші військові наочно продемонстрували свою здатність до планування серйозних військових операцій та забезпечення їх реалізації згідно з планом, наголошує Вадим Трюхан.

"Слід також звернути увагу на те, як "підгоріло" у російських публіках та ефірах, – зазначає він. — Не критикує дії російського військово-політичного керівництва хіба що лінивий. Особливо промовистим підтвердженням, що цей "жест доброї волі", як висловилося публічно міністерство оборони країни-агресора, є фактичним та гучним фіаско, ось що. 25 лютого, в день, коли народилася, вже крилата, фраза про "російський корабель іди на…", один із провідних ідеологів "русского мира" та рашизму Олександр Дугін написав, що "той, хто контролює острів Зміїний, той контролює хід світової історії". Виходить так, що росіяни не впоралися із цим завданням. Тепер хід світової історії контролює Україна та всі ми, українці. І продовження слідує. Звільнення від російських нацистів острова Зміїного – це лише перший крок у напрямі підготовки та проведення масштабних операцій зі звільнення всієї території України від російських окупантів та, не виключено, подальшої демілітаризації європейської частини нацистської росії. Вміння та натхнення для цього українці мають – і вони ростуть з кожним днем".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Валерій Залужний показав відео, як виганяли росіян зі Зміїного.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини