Головна Новини Суспільство Війна з Росією ЗМІ дізналися ім'я російського командира, який міг наказати підірвати Каховську ГЕС
commentss НОВИНИ Всі новини

ЗМІ дізналися ім'я російського командира, який міг наказати підірвати Каховську ГЕС

205-та мотострілецька бригада збройних сил РФ може стояти за підривом Каховської ГЕС

6 червня 2023, 13:00
Поділіться публікацією:

За попередньою інформацією, Каховську гідроелектростанцію підірвала 205-та мотострілецька бригада збройних сил РФ. Як повідомляє видання "Коментарі", таку заяву в ефірі загальнонаціонального телемарафону зробив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

ЗМІ дізналися ім'я російського командира, який міг наказати підірвати Каховську ГЕС

Каховська ГЕС. Фото: з відкритих джерел

"Наша розвідка вже дає дані про те, хто це зробив із російських військових частин – 205 мотострілецька", – зазначив експерт.

Подоляк нагадав, що згідно з Женевською конвенцією підрив ГЕС – це безперечне використання невиборчої зброї масового ураження.

При цьому журналісти "УП" проаналізували інформацію, що раніше потрапила в мережу, і дійшли висновку, що дійсно представники 205-ї мотострілецької бригади ЗС РФ базувалися на Каховській ГЕС протягом тривалого часу. Бригада відома тим, що брала участь у першій чеченській війні та має девіз — "205 бригада, ми повернемося навіть з пекла". Нині ж тут воюють переважно мобілізовані з різних куточків Росії.

ЗМІ зазначає, що командиром 205-ї бригади є 40-річний підполковник Едуард Шандура. Згідно з раніше здобутою інформацією української розвідки, його було знято з бойових завдань для участі в параді в зруйнованому Маріуполі у травні 2022 року. Восени минулого року деякі українські телеграм-канали повідомляли про нібито ліквідацію Шандури на Херсонщині.

Зазначимо, російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС, у Херсонській області проводиться евакуація людей, повідомляє Оперативне командування "Південь". Начальник його прес-центру "Південь" Наталія Гуменюк припускає, що противник зробив це, щоб стримати контрнаступ ЗСУ. І наголосила, що розумним такий хід не назвеш, оскільки росіяни завдали більшої шкоди своїм же позиціям на лівому березі Дніпра, який географічно – нижчий, тому перший зазнає підтоплення. Президент України Володимир Зеленський щодо чергового теракту агресора скликав екстрене засідання Ради нацбезпеки України. Про що говорить те, що відбувається? Які можуть бути наслідки? Як має відреагувати цивілізований світ на чергове російське варварство, яке традиційно не визнають? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини