Головна Новини Суспільство Війна з Росією Зеленський заявив, що Україна готова до миру: чи можуть у найближчому майбутньому розпочатися переговори
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський заявив, що Україна готова до миру: чи можуть у найближчому майбутньому розпочатися переговори

На сьогодні можливі якісь локальні переговори щодо якихось приватних речей, але ніяк не про припинення війни

5 листопада 2022, 11:47 comments2929
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи мантри Росії та деяких її явних і не настільки явних союзників про необхідність переговорів, зазначив, що країна-агресор насправді шукає, як обдурити всіх довкола, щоб відправити ще десятки чи сотні тисяч людей у м'ясорубку. Він також наголосив, що Україна готова до миру, але – чесного та справедливого, з повагою до Статуту ООН, нашої територіальної цілісності, покаранням усіх, хто винен в агресії, повним відшкодуванням завданих нам збитків Росією. Чи можливі все ж таки переговори нинішніх керівників України та РФ? Якщо не вони, то хто здатний вийти на дипломатичне вирішення конфлікту? Чи таке рішення вже в принципі неможливе? Коли можуть визріти умови переговорів? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Зеленський заявив, що Україна готова до миру: чи можуть у найближчому майбутньому розпочатися переговори

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Поки що не видно, що конфлікт загалом має якесь інше рішення, окрім військового

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко вважає, що ймовірність переговорів у найближчому майбутньому – вкрай низька.

"У сторін немає довіри одна до одної, – пояснює він. – Путінська Росія постійно порушує всі свої домовленості, причому не лише щодо України. У Кремлі, схоже, вважають, що угоди виконують лише лохи. Вони живуть у такій парадигмі, тому домовитися з путінським режимом про щось у принципі неможливо. Тим більше, що для нього самого зараз переговори із Зеленським – подібні смерті. Ну, а сам Зеленський чітко дав зрозуміти, що не має наміру про щось розмовляти з Путіним".

Але це не означає, зазначає експерт, що переговори неможливі загалом.

"По-перше, вони можуть проводитись на нижчих рівнях. У нас відбуваються обміни полоненими, тілами загиблих. Отже, деякі контакти є. По-друге, є досвід домовленостей через треті країни та сторони. Та ж зернова угода, укладена за посередництва Туреччини та ООН. І, як показує життя, та сама Туреччина цілком здатна змусити Кремль виконувати відповідні угоди. По-третє, не виключений варіант, що в РФ зміниться якщо не загалом влада, то президент. Що теж відкриє шлях для переговорів, адже біля керма Росії виявиться не Путін, з яким Зеленський зарікся не говорити", – наголошує Андрій Єрьоменко.

Поки що, продовжує він, не видно, що конфлікт загалом має якесь інше рішення, ніж військове. Але можливі якісь локальні переговори щодо якихось приватних речей. Полонені, зерно, газ тощо.

"Або щодо узгодженого відходу російських військ із того ж Херсона. Нагадаю, що війська з-під Києва вони відвели, бо програвали на полі бою, але в інформаційному просторі представили це як "жест доброї волі" (по суті синонім грандіозного драпу) перед деякими черговими переговорами. Зрозуміло, що не переговори стали причиною цього, але вони стали тим фоном, який дозволив Кремлю зберегти обличчя", – зазначає експерт.

Глобально ж, на його думку, конфлікт може бути вирішений без зміни курсу, ідеологічної спрямованості російського режиму.

"Поки що в країні-агресорі не зроблять визнання, що зробили страшну помилку, напавши на Україну, що чинили тут військові злочини (обстріли міст, страти, тортури, депортація), миру не буде. Навіть військова поразка РФ та вихід України на міжнародно визнані кордони зразка 1991 року, без подібного визнання та покаяння з боку Росії – не стане закінченням війни. Нормальних переговорів у такому разі не відбудеться, – прогнозує Андрій Єрьоменко. – Є варіант, що їх взагалі не буде. Як у Ізраїлю з деякими його сусідами, мета яких – знищити цю державу. Не виключено, що РФ перетвориться на якусь подобу Палестини, Хамаса іже з ними. Тоді нам доведеться жити у режимі Ізраїлю. Розуміючи, що по нас постійно летітимуть ракети, періодично проводиться вилазки, теракти тощо. Поки що найімовірніший розвиток подій – розширення кількості локальних переговорів (і тим для них) за посередництва третіх країн та сторін. Не виключена й деяка зміна парадигми у Кремлі (з відходом Путіна), зі визнанням помилковості нападу на Україну, видачею військових злочинців, ймовірними репараціями".

Росії більше потрібне перемир'я, а не мирні переговори та закінчення війни як такої

Керівник політико-правових програм в Українському центрі у суспільному розвиткові Ігор Рейтерович розмірковує так:

"Станом на сьогодні переговори між Україною та Росією неможливі. Насамперед через позицію офіційного Києва, з якою згодні і наші західні партнери. На даний момент наша країна висунула чіткі, зрозумілі умови для переговорів, що відповідають усім міжнародним договорам і нормам. Це повна деокупація наших територій (росіяни мають піти з них), питання, пов'язані з покаранням винних у військових злочинах, виплати репарацій тощо. З цього боку, Україна для переговорів відкрита, наша позиція однозначно сформульована, озвучена на всіх майданчиках і має підтримку міжнародних партнерів".

З РФ, наголошує експерт, ситуація набагато складніша. Він зазначає, що останні два-три тижні росіяни дійсно активно через різні канали намагаються донести думку, що вони готові до переговорів. Але насправді, вважає Ігор Рейтерович, вони бажають більше перемир'я (припинення вогню на якийсь період), а не мирних переговорів та закінчення війни як такої. Для представників країни-агресора важливий перепочинок, коли, на їхню думку, він зможе накопичити ресурси, довести частково мобілізованих до фронту і спробувати переламати ситуацію на свою користь.

"І другий важливий момент. Росіяни не розглядають у цій системі координат Україну як суб'єкта переговорів, – зазначає експерт. – На думку Кремля, говорити варто лише зі США чи НАТО загалом, а Україна має стояти осторонь та чекати, коли її долю вирішать інші. Класичне повернення до ялтинсько-потстдамської системи, яка є цілепоказником для Путіна, про що він прямо чи опосередковано згадує постійно, починаючи з 2008 року. До умовно двополярного світу, де великі держави вирішують долю інших, існують певні сфери впливу тощо. Лише у цій логіці Росія готова до переговорів. Мовляв, ми зі Штатами виріши, скільки відсотків України належатиме РФ, а скільки умовному Західному світу".

У цьому контексті перспектив для переговорів найближчим часом немає від слова "зовсім", резюмує Ігор Рейтерович. ЗСУ продовжать наступ, формуючи умови для переговорів безпосередньо на полі бою.

"Думаю, така ситуація триватиме щонайменше до початку наступного літа. А потім, залежно від ситуації на фронтах, обговорення переговорів вийде на новий рівень. І, за погодженням з Україною, у цьому процесі братимуть участь інші країни. Але зараз точно не час для переговорів", – робить висновок експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗС РФ вже працюють на межі можливостей: у британській розвідці назвали нову проблему окупантів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини