Головна Новини Суспільство Війна з Росією Зелене світло отримано: чому заяви про відвоювання Криму не випадкові – коли це станеться
commentss НОВИНИ Всі новини

Зелене світло отримано: чому заяви про відвоювання Криму не випадкові – коли це станеться

З деокупацією Криму питання вирішено – тепер це стає лише справою часу

17 червня 2022, 12:20 comments1723
Поділіться публікацією:

Цього тижня в Україні медійно активізувалася тема відвоювання Криму. Спочатку генерал-майор ЗСУ Дмитро Марченко заявив, що Кримський міст після отримання Україною необхідного озброєння стане метою №1. А потім в інтерв'ю CNN міністр оборони Олексій Резніков наголосив, що Україна збирається повертати Крим за допомогою західної зброї. Як оцінюєте ці заяви? Чому вони звучать саме зараз? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Зелене світло отримано: чому заяви про відвоювання Криму не випадкові – коли це станеться

Крим. Фото з відкритих джерел

Публічність у кримському питанні свідчить про успіхи у переговорному процесі з нашими союзниками

На думку керівника Центру аналізу та стратегій Ігоря Чаленка, низка свіжих заяв щодо Криму від представників українського військового крила демонструють, що країна продовжує рухатися за наміченим курсом деокупації українських територій.

"Після отримання західної військової допомоги у достатній кількості – українська армія планує перейти до системного контрнаступу для взяття під контроль територій, окупованих з 24 лютого. Після того, як ця подія стане реальністю, будуть сформовані необхідні передумови для початку дипломатичних переговорів щодо мирного повернення Криму та ОРДЛО під контроль України. Подальші дії військових залежатимуть від результатів цих переговорів. Тому ні Марченка, ні Резніков не сказали нічого нового", – вважає керівник ЦАС.

Якщо говорити про долю Кримського мосту, то, на думку Ігоря Чаленка, дуже велика ймовірність виведення його з ладу у руслі південної визвольної операції на Херсонщині.

"Україна, виходячи з публічних сигналів, вже має або матиме в короткостроковій перспективі технічну можливість руйнування цієї споруди подвійного призначення", — пояснює експерт.

Він зазначає, що публічність у кримському питанні свідчить про успіхи у переговорному процесі з нашими союзниками (насамперед – у Вашингтоні). З чітким розумінням, де зброю, що надається, використовувати можна, а де на це буде накладена рестрикція.

"Фактично Захід нам дає остаточне "зелене світло" на подальшу роботу щодо видворення сил агресора з української території. Також важливу роль відіграла зустріч "Рамштайн-3" та вчорашній візит Макрона, Шольца, Драгі та Йоханніса до Києва. Захід стає консолідуваним навколо українського питання – і це вкрай дратує Кремль", – наголошує Ігор Чаленко.

Більше того, якщо Україні вдасться підірвати Кримський міст, цей ідеологічний удар буде вдесятеро потужніший, ніж потоплення крейсера "Москва", резюмує він.

Виносити "за дужки" питання Криму, як і будь-які інші, пов'язані з територіальною цілісністю, з національними інтересами – не можна

Політичний аналітик, PR-експерт Олександр Солонько міркує так:

"У нас є суверенні території, які, згідно з Конституцією та міжнародним правом, є українськими. А тому правильний сигнал, зокрема для українського суспільства, що керівництво держави розуміє – виносити "за дужки" питання Криму, як і будь-які інші, пов'язані з територіальною цілісністю, з національними інтересами – не можна. Якою б зброєю ми не мали, суть не змінюється. Є українські території, які окупували росіяни. І ми не готові на жодні переговори, які передбачають територіальні поступки".

Олександр Солонько нагадує, що під час візиту в Україну 16 червня голів Німеччини, Франції, Італії, Румунії вони підкреслили, що ніхто не вимагатиме від нас йти на переговори з Росією на шкоду своїм національним інтересам.

"Тоді як раніше той самий Макрон пропонував нам домовлятися з Путіним про якнайшвидше припинення війни, йдучи, зокрема, на територіальні поступки. І та сама російська пропаганда розганяла тези, що нібито Україна гальмує переговорний процес, – зазначає експерт. – Тепер пішли правильні сигнали (зокрема у ракурсі Криму). Складно сказати, наскільки заяви тих самих Марченка та Резнікова – це позиція всієї владної верхівки. Але меседжі вони висловили вірні. І ці посилки не втратить актуальності, доки Україна не відновить свою територіальну цілісність. Інша річ – коли і як це станеться. Багато в чому це залежить від результатів війни на материковій частині України. І від того, в якій конфігурації збережеться Росія після неї".

Читайте також на порталі "Коментарі" — переговори України та РФ: Сергій Лавров заявив, що Москву влаштовувала переговорна позиція Києва.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини