Головна Новини Суспільство Війна з Росією Завдання – вибити окупантів із Запорізької АЕС: чи є ще шанс – чому світ не діє
commentss НОВИНИ Всі новини

Завдання – вибити окупантів із Запорізької АЕС: чи є ще шанс – чому світ не діє

Провокаціями на Запорізькій АЕС путінський режим вкотре показує справжнє своє обличчя

16 серпня 2022, 13:20 comments1895
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 15 серпня заявив, що всі країни тривалий час працювали над досягненням радіаційної безпеки у світі. І, якщо зараз не захистити Запорізьку АЕС від російських загарбників (які під прикриттям ЗАЕС обстрілюють українські населені пункти і навіть завдають провокаційних ударів по території станції, де розмістили своє озброєння), світ програє терористам. Чому світ не запроваджує жорстких санкцій за те, що творить РФ на ЗАЕС? Чи можна видавити загарбників з території станції? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Завдання – вибити окупантів із Запорізької АЕС: чи є ще шанс – чому світ не діє

Запорізька АЕС. Фото: з відкритих джерел

Ми бачимо чергове підтвердження імпотентності міжнародних організацій

Експерт Українського інституту політики Владислав Дзівідзінський наголошує, що загроза катастрофи (зокрема підриву) на найбільшій АЕС у Європі (а Запорізька – саме така) набагато серйозніша, ніж здається.

"Слід розуміти, що будь-яка загроза можливого викиду радіації переводить нинішню ситуацію з військового, військово-політичного конфлікту регіонального рівня – у континентальний, а може й планетарний. Не йдеться про якісь політичні чи територіальні претензії чи преференції, – акцентує експерт. – У разі аварії будь-якого масштабу на АЕС (що цілком імовірно, враховуючи, що росіяни облаштували там військову базу, та ще й проводять провокаційні обстріли), навряд чи можна буде обговорювати з РФ щось – у військовому, політичному, економічному, соціальному – якому завгодно! — сенсі".

Враховуючи серйозність ситуації, український парламент ухвалив учора відповідне звернення до міжнародних організацій, нагадує експерт. А український президент не вперше закликав наших закордонних партнерів, весь цивілізований світ – вплинути на ситуацію.

"Вже відреагували ООН, ЄС, МАГАТЕ, ОБСЄ, низка правозахисних організацій. Але їхня реакція у стилі заклопотаності та закликів – точно не та, яка може зупинити ядерний шантаж з боку РФ. На жаль, ми бачимо чергове підтвердження імпотентності міжнародних організацій, – констатує Владислав Дзівідзінський. – Жодна стурбованість не допоможе, якщо ми отримаємо умовні Чорнобиль-2 чи Фукусіму-2. Попередження та санкції не працюють. Принаймні у короткостроковій перспективі. А ситуацію із ЗАЕС треба вирішувати тут і зараз".

На думку експерта, давно настав час (а ядерний шантаж тут має стати останньою краплею) вводити максимально жорсткі міри проти РФ – економічні, енергетичні, військові.

"Мова про повне ембарго, про повне припинення будь-якої торгівлі з Росією. Як мінімум – до виведення всіх військ із території України. Але, як бачимо, до цього більшість глобальних гравців не готові, – зазначає Владислав Дзівідзінський. – Уся надія на окремі держави, які у сучасній політиці демонструють реальне розуміння ризиків. І готові до відповідних кроків. Так показують себе США. Так, сподіваюся, виявить себе Китай".

Додає оптимізму, продовжує експерт, що ярлик держави-терориста почали ліпити на РФ вже офіційно.

"Сподіваюся, Латвія в цьому сенсі була лише першою ластівкою. І що російський ядерний терор посилить тенденцію визнання РФ терористичною державою. США, Японія, Німеччина, Франція мають підхопити цю ініціативу. Хотілося б, щоб те саме зробив Китай, незважаючи на свої розбіжності із Західним світом. Якщо РФ обкласти реальними "червоними прапорцями", влаштувати їй тотальну обструкцію та ізоляцію, це може призвести до припинення конфлікту та результату загарбників з української землі", – упевнений Владислав Дзівідзінський.

Вже зрозуміло, зазначає він, що Росія не здатна ні у військовому, ні в економічному, ні в якомусь плані протистояти об'єднаним зусиллям цивілізованого світу. На полі бою це чудово продемонструвала українська армія, оснащена західним озброєнням.

"Все, у чому хороші росіяни – це шантаж. Чим вони і займаються, перейшовши від шантажу вторгнення – до власне вторгнення, а також ядерного тероризму. І щоб закріпити хоч якісь успіхи цієї шаленої авантюри, РФ до останнього чіплятиметься за ту саму ЗАЕС, намагаючись змусити Україну сісти за стіл переговорів і укласти вигідні Кремлю домовленості. Наше завдання – не вестись на провокації. Завдання цивілізованого світу – так притиснути Росію, щоб вона припинила шалені ядерні ігри, демілітаризувала ЗАЕС, а також розпочала виведення військ з решти територій України", – резюмує Владислав Дзівідзінський.

Ядерний шантаж з боку Росії ще більше показує злочинну сутність політичного режиму, який править цією країною

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко закликає бути реалістами. І наголошує, немає якогось чудодійного інструменту чи якоїсь "особливої санкції", застосувавши яку можна вирішити проблему із ЗАЕС та засиллям там російських військових.

"Але до самої проблеми треба привертати максимальну увагу, що робить президент Зеленський. Швидше за все, цю проблему вирішуватимуть шляхом неофіційних (або напівофіційних) переговорів за участю міжнародних організацій", – каже Володимир Фесенко.

Але, наголошує він, ядерний шантаж з боку Росії ще більше показує злочинну сутність політичного режиму, який править цією країною.

Проблема із ЗАЕС, де очевидний ядерний тероризм РФ, у тому, що такі організації як та ж МАГАТЕ – м'якотілі

Політтехнолог, директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, офіцер Першої окремої бригади спецпризначення ім. Івана Богуна – Тарас Березовець міркує так:

"Проблема із ЗАЕС, де очевидний ядерний тероризм РФ, у тому, що такі організації як та ж МАГАТЕ – м'якотілі. І Росія зберігає у них значний вплив. Тому ті не можуть нічого вдіяти навіть у разі такого явного ядерного шантажу. Те саме стосується ОБСЄ. Це фактично напівручні російські структури".

Як наслідок, продовжує експерт, нічого серйозного вони вдіяти не можуть. Включно із запровадженням дієвих санкцій.

"Плюс – є певна недооцінка того, що відбувається на тій же ЗАЕС. Така собі релаксація стосовно того, що творить Росія. Зрозуміло, що якщо там трапиться катастрофа, ядерний апокаліпсис, усі будуть шоковані і щось робитимуть. Тоді як вживати заходів треба тут і зараз. А, на добро, треба було ще вчора, – зазначає Тарас Березовець. – Однак ми й досі не бачимо серйозної реакції світу на ядерний тероризм росіян. Ніхто навіть не обговорює серйозного пакету санкцій за те, що вони замінували Запорізьку АЕС, ведуть обстріли з її території, а також провокативні обстріли самої станції".

Тим часом, наголошує експерт, Росія через ручних чиновників, підгодованих вже давно, здійснює тиск на ті чи інші організації. Які в результаті поводяться мляво, імпотентно, не відповідають викликам і ризикам.

"Роками підгодована агентура дає свої плоди", – констатує Тарас Березовець.

Читайте також на порталі "Коментарі" — росіяни тікають з-під Джанкоя: евакуювали вже 2000 людей.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини