Головна Новини Суспільство Війна з Росією Запорізька АЕС знову під загрозою блекауту через обстріли
commentss НОВИНИ Всі новини

Запорізька АЕС знову під загрозою блекауту через обстріли

Енергетична безпека Запорізької АЕС знову під загрозою

сьогодні, 15:18
Поділіться публікацією:

Черговий обстріл ворожих сил знову поставив Запорізьку атомну електростанцію на межу аварії. Через пошкодження однієї з ліній електропередачі, яка забезпечувала зв’язок АЕС з енергосистемою України, станція наразі працює лише на одній лінії, що значно ускладнює її стабільне функціонування. Про це повідомляє Міненерго.

Запорізька АЕС знову під загрозою блекауту через обстріли

Запорізька АЕС. Фото з відкритих джерел

21 жовтня, о 12:18, через систематичні обстріли окупантів відключилася одна з двох ліній електропередач, які з'єднують тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС) з українською енергосистемою. Станом на зараз, станція залишається на живленні лише з однієї лінії, що критично знижує її надійність і створює загрозу для безпеки всієї енергосистеми.

Забезпечення зовнішнього електропостачання ЗАЕС є вкрай важливим для її безпечного функціонування. У випадку повного відключення станція може опинитися в стані блекауту, що потенційно несе ризик для радіаційної безпеки.

Міністр енергетики України Герман Галущенко прокоментував ситуацію:

Через ворожі обстріли знову відключилась одна з ліній електропередачі, що з’єднує тимчасово окуповану Запорізьку АЕС з українською енергосистемою. Щойно дозволить безпекова ситуація, енергетики зроблять усе можливе для відновлення лінії живлення ЗАЕС. Лише повернення Україні контролю над окупованою Запорізькою АЕС  може гарантувати безпечну експлуатацію найбільшої в Європі атомної станції, — зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Раніше “Коментарі” писали, що Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС), найбільший атомний енергоблок Європи, не поновлюватиме свою роботу. Рафаель Гроссі, генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), наполягає на тому, що реактори станції повинні залишатися у стані "холодної зупинки" до повного врегулювання конфлікту та усунення всіх загроз безпеці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини