Головна Новини Суспільство події Запорізька АЕС залишиться у стані “холодної зупинки”, доки триває війна, - МАГАТЕ
commentss НОВИНИ Всі новини

Запорізька АЕС залишиться у стані “холодної зупинки”, доки триває війна, - МАГАТЕ

Запорізька атомна станція залишиться вимкненою: МАГАТЕ підтвердило небезпеку воєнного часу

9 вересня 2024, 19:27
Поділіться публікацією:

Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС), найбільший атомний енергоблок Європи, не поновлюватиме свою роботу. Рафаель Гроссі, генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), наполягає на тому, що реактори станції повинні залишатися у стані "холодної зупинки" до повного врегулювання конфлікту та усунення всіх загроз безпеці.

Запорізька АЕС залишиться у стані “холодної зупинки”, доки триває війна, - МАГАТЕ

ЗАЕС не функціонуватиме до закінчення воєнних дій

Гроссі наголосив, що нестабільна обстановка в регіоні, регулярні вибухи, атаки безпілотників та обстріли значно збільшують ризик виникнення ядерної аварії.

“Ситуація на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) залишається нестабільною. Регулярні вибухи, атаки безпілотників, обстріли, неодноразові перебої із зовнішнім електропостачанням серед інших проблем підвищують ризик ядерної аварії", — прокоментував Гроссі ситуацію на ЗАЕС, передає "Укрінформ".

Слід нагадати, що 11 серпня на станції сталася пожежа в одній із градирень, що могло призвести до катастрофічних наслідків. За словами Гроссі, пошкоджена конструкція, можливо, буде демонтована, оскільки в даний час вона не використовується в системі охолодження.

"В даний час градирні не потрібні як частина механізму охолодження, оскільки всі шість реакторних блоків ЗАЕС залишаються в стані холодної зупинки. Відповідно до рекомендацій Агентства, зрозуміло, що жоден реактор не буде перезапущений, поки конфлікт продовжує загрожувати ядерній та фізичній безпеці станції" , — Заявив Гроссі.

Гроссі також додав, що МАГАТЕ тепер займає активнішу позицію в моніторингу ситуації на ЗАЕС та в українській енергосистемі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини