Головна Новини Суспільство Війна з Росією Заміна Суровікіна на Герасимова – справжня мета рокування у російській армії
commentss НОВИНИ Всі новини

Заміна Суровікіна на Герасимова – справжня мета рокування у російській армії

Якщо не буде результатів в Україні – через 2-3 місяці керівництво Генштабу на чолі з Герасимовим, і, можливо, міністром оборони Шойгу може бути відправлено у відставку

12 січня 2023, 18:08 comments1468
Поділіться публікацією:

Голова Міноборони РФ Сергій Шойгу призначив начальника Генштабу Валерія Герасимова командувачем об'єднаного угрупування військ (окупаційні війська агресора в Україні). Сергій Суровікін, який раніше обіймав цю посаду, став заступником Герасимова, як і головком сухопутних військ генерал Олег Салюков та заступник начальника Генштабу генерал-полковник Олексій Кім. Про що говорять ці перестановки? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Заміна Суровікіна на Герасимова – справжня мета рокування у російській армії

Герасимов і Суровикін. Фото: із відкритих джерел

Поява Герасимова на невластивій йому посаді командувача об'єднаного угрупування військ агресора в Україні може мати дві ідеї

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської ВДА у 2015-2016 роках, керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука розмірковує так:

"Два російські воєначальники – Герасимов і Суровікін – представники різних течій. Умовно кажучи, Герасимов вважається інтелектуалом у армійському середовищі. Він доктор наук, саме йому приписують розробку нової воєнної стратегії РФ, концепції збільшення ролі "м'якої сили". Суровікін же – класичний "м'ясник", що показав його досвід стирання з лиця землі міст у Сирії, а також масовані ракетні удари по критичній інфраструктурі України, що почалися з його керівництва окупаційною армією".

Ще із Сирії, продовжує експерт, у Суровікіна встановилися зв'язки з головою ПВК "Вагнер" Пригожиним.

"Останнім часом з боку Пригожина та керівника Чечні Кадирова (у якого є фактична особиста ЧВК – армія "кадировців") спочатку досить коректно, а потім відверто по-хамськи звучала різка критика на адресу генералітету Міноборони РФ. І з кожним тижнем дедалі вищі чиновники МО піддавалися цій різкій критиці. Зрештою, дійшли до Генштабу та міністра оборони", – зазначає Георгій Тука.

І в цьому контексті, вважає він, поява начальника Генштабу Герасимова на невластивій йому посаді командувача об'єднаного угрупування військ агресора в Україні може мати дві ідеї.

"Перша — можна припустити, що генералітет, який відверто ненавидить Пригожина і Кадирова, об'єднався з головним управлінням Генштабу (колишній ГУР — Головне управління розвідки). І поява Герасимова на новій посаді, за ідеєю, має призвести до того, що підрозділи "вагнерівців" отримуватимуть скорочену допомогу від МО з озброєння, боєкомплекту. Що з одного боку призведе до різкого зростання бойових втрат у лавах найманців. А з іншого – до зниження ефективності виконання ними боєзадач. Таким чином буде показано неспроможність найманців як військової сили. Така собі відповідь Пригожину з Кадирови з боку військових, які підтримують Герасимова", – пояснює експерт.

Другий варіант – якщо Пригожин, використовуючи свої зв'язки з Путіним, досяг вирішення питань про зміну керівництва Міноборони.

"Через якийсь час, припустимо, через два-три місяці перебування Герасимова на посаді командувача окупаційними військами, у разі відсутності позитивних для РФ результатів у війні проти України (на що ми розраховуємо), це буде використано як привід для відставки – і керівництва Генштабу на чолі з Герасимовим, і, можливо, міністра оборони – Шойгу. А на їхні місця буде призначено людей, яких бачить там сам Пригожин", – припускає Георгій Тука.

Росіяни вирішили оптимізувати управління арміями

Експерт з міжнародної політики Українського інституту майбутнього Ілля Куса зазначає, що бачив дві версії таких перестановок.

"Російська сторона запевняє, що таким чином забираються проблеми, пов'язані з дублюванням функцій між командувачами округів та командувачами штабів. Тобто така собі – оптимізація управління арміями", – пояснює експерт.

В українському ж інформаційному просторі ці кадрові перестановки зустріли скептично, наголошує Ілля Куса. У стилі – це нічого вирішує, просто відчайдушні спроби тасувати провальних генералів.

Час покаже, яка з версій ближча до реальності, констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні: названі ключові складові цьогорічної поразки Росії – чи є вже перспективи.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини