Головна Новини Суспільство Війна з Росією Залужний планував масштабний наступ на Крим: США не дозволили його провести
commentss НОВИНИ Всі новини

Залужний планував масштабний наступ на Крим: США не дозволили його провести

Через великі ризики та можливий провал США не дозволи провести масштабний наступ Україні, який пропонував Валерій Залужний для розриву сухопутного коридору в Крим.

10 січня 2024, 13:13
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

У 2022 році головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний планував провести військову операцію, щоб відрізати сухопутний коридор РФ до Криму, однак отримав відмову від США, стверджує американський журналіст з українським корінням Ярослав Трофимов.

Залужний планував масштабний наступ на Крим: США не дозволили його провести

Україна готувала велику військову операцію у 2022 році. Фото з відкритих джерел

США та інші союзники надали важку військову техніку Україні у 2023 році, однак контрнаступ не виправдав очікувань, адже Росія мала час на підготовку оборони. Однак, Ярослав Трофимов у своїй книзі "Наші вороги зникнуть" пригадує ситуацію, яка могла б змінити війну в Україні.

За словами Трофимова Валерій Залужний та Володимир Зеленський поділились з західними партнерами планами наступу у бік Азовського моря через Запорізьку область. Таким чином Трофимов вказує, що ЗСУ могли "позбавити Москву її найбільшої нагороди у війні" — сухопутного коридору у Крим.

Залужний тоді запросив відносно невелику кількість західної допомоги: 90 додаткових гаубиць та необхідну кількість боєприпасів для наступу, адже росіяни ще не встигли на той момент достатньо укріпити оборонні позиції та створити мінні поля. 

Однак з точки зору США операція була ризикована, адже вимагала не лише глибоко проникнути в окуповану територію, а й потребувала розширити цю зону, щоб запобігти контратакам росіян з флангів. Трофимов пояснює, що США вважали провал такої військової операції досить ймовірним, а "його наслідки потенційно катастрофічними", зокрема з можливою втратою Україною Запоріжжя та Дніпра.

Як наслідок США пропонували Україні зробити наступ на Херсонщину та Харківщину, на що Залужний мусив погодитись, адже без підтримки США не було можливості провести великий наступ до Азовського моря.

"Причина, чому ми рекомендували їм йти на Херсон, полягала в тому, що у них не було навченого персоналу та комплекту, щоб піти на південь", — сказав Трофимову високопоставлений чиновник Пентагону та додав, що "ми думали, що якщо вони відкусять більше, ніж вони можуть жувати на півдні, їх би розбили".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у США дізнались, скільки росіян насправді підтримує війну в Україні.

Також "Коментарі" писали, що українці вдало влучили в російський танк. Камери дронів записали потужний вибух з кількох ракурсів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

10 січня 2024, 13:58

США вберегли нас від грандіозного провалу великих програшних солдафонів. В Україні єдиний успіх тільки розкрадати її. Жодного разу інших успіхів не було. Навіть юдейський Бог з Кармою і Вдачею відвернулись від корумпованої країни. Єдиним стратегічним досягненням тої операції було б те що війна б не тягнулась на роки, а скінчилась набагато швидше. Але щоб тоді зміг розкрадати корумпований Фюрер? Кого б наша програшна корумпована влада звинувачувала б тоді? На кого б по юдейськи перекладала відповідальність?


Новини