Головна Новини Суспільство Війна з Росією Закрити небо та ввести миротворців: які із закликів Зеленського можуть бути почуті
commentss НОВИНИ Всі новини

Закрити небо та ввести миротворців: які із закликів Зеленського можуть бути почуті

Президент висунув союзникам як традиційні ініціативи, так і нову

12 жовтня 2022, 11:00 comments3591
Поділіться публікацією:

На відеоконференції лідерів країн G7, яка була терміново скликана після того, як РФ завдала масованих ракетних ударів по енергетичних об'єктах України, президент Володимир Зеленський закликав ізолювати РФ і покарати як за ці злодіяння, так і за анексію нових українських територій. Він також просив більше допомоги Україні, особливо щодо протиповітряної оборони. І висунув ідею про необхідність міжнародної місії на кордоні України та Білорусі – через постійну загрозу вторгнення з білоруської території. Які із закликів можуть бути почуті, а які ні – і чому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Закрити небо та ввести миротворців: які із закликів Зеленського можуть бути почуті

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Усі заклики президента мають бути почуті

Спікер Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm", боєць ЗСУ Михайло Макарук вважає, що заклики мають бути почуті усі. Тут, за його словами, все залежить від політичної волі держав "Великої сімки".

"Я зовсім не проти, щоб кордон України з Білоруссю разом із нашими побратимами прикривали миротворці зі США та Європи. Чому б ні? Але тут, наголошую, все залежить від політичної волі, – наголошує експерт. – Аналогічно – по нових системах ППО. Так, нам мають передати понад десять сучасних комплексів. Але це розтягнеться на роки. А нам все потрібно тут і зараз, щоби прикрити мирне населення, об'єкти енергетичної інфраструктури".

За словами Михайла Макарука, журналіст, блогер, головний редактор сайту Цензор.нет Юрій Бутусов дуже добре розписав у себе в Телеграмі, якими запасами ППО, зокрема протиракетними, на кшталт "Patriot", володіють США.

"Штати цілком здатні поставити їх нам після невеликої модернізації. Думаю, такій потужній державі це було б не складно, тим більше що вона визнала Україну головним союзником", – констатує спікер "InformNapalm".

Якщо на українсько-білоруському кордоні з'являться ті самі "блакитні каски" ООН, вони зможуть не лише нівелювати ризики атаки з боку Білорусі, а й фіксувати польоти ракети з тієї території

Політичний експерт Олександр Антонюк зазначає, що нам уже почали допомагати із удосконаленням ППО. Ми отримуємо (і незабаром отримаємо ще) додаткові системи із США, Німеччини.

"Скоріш за все, закривати небо нам допоможуть швидше, ніж запровадять міжнародну миротворчу місію на українсько-білоруський кордон. Але якщо ми почали це питання педалювати, то шанси є. І слід продовжувати тиснути на партнерів", – вважає експерт.

За його словами, якщо на українсько-білоруському кордоні з'являться ті ж "блакитні каски" ООН, вони зможуть не лише нівелювати ризики атаки з боку Білорусі, а й фіксувати польоти ракети з тієї території. Після чого з порядку денного буде остаточно знято тему нібито провокування РБ українцями, що просувається російськими і білоруськими пропагандистами.

"Це буде один із важливих кроків, який дозволить викинути терористичну країну – РФ – із Радбезу ООН, посилити санкції проти Москви та Мінська. До того ж, миротворча місія дозволить перекинути значні сили, які ми змушені тримати біля своїх північних кордонів, на схід та південь України, прискорюючи деокупацію нашої землі", – констатує Олександр Антонюк.

Поліпшити нашу систему ППО – цілком реально

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов розмірковує так:

"Масові ракетні обстріли України – це акт розпачу агресора. І тут мені Путін нагадує Гітлера, який 1945-го, сидячи в бункері, все сподівався на те, що якось вдасться переламати хід війни. Але бачимо, що мобілізація у Росії провалюється. І Кремлю залишаються лише "аргументи" як масового ракетного терору. Далі – лише ядерна зброя. Абсолютно логічно, що президент Зеленський скликав зустріч G7 як відповідь на путінську ескалацію. І висунув як традиційні ініціативи, так і нову".

Традиційні ініціативи, за словами експерта, це – перетворити Росію, яка претендувала на те, щоб бути країною-цивілізацією, країною-резервацією.

"Тобто посилювати економічні санкції, не дозволяючи державі-агресорові отримувати прибуток, який вона пускає на війну. Нові обмеження мають бути – і вони, мабуть, будуть. Які саме – предмет дискусій, – зазначає Валерій Димов. – Друга традиційна ініціатива – допомогти Україні закрити небо. Повністю це зробити неможливо, але покращити нашу систему ППО – цілком реально. Для чого нам повинні у більш стислий термін передати ті самі системи IRIS-Т із Німеччини, NASAMS із США тощо. Відповідні заклики адресовані також Франції та Італії, які могли б передати нам протиракетні комплекси. Сподіваюся, вони будуть почуті. Також нам потрібні далекобійні системи. І переговори про ті самі "Patriot", які з ними повинні вестися постійно. Хоч ми розуміємо, що це не є короткостроковою перспективою. Як і передача нам американських винищувачів (ті ж F-16), які могли б ефективно знищувати ракети на підльоті".

Щодо нової ініціативи по розміщенню на українській території, біля кордону з Білоруссю, миротворців, то і вона, вважає експерт, абсолютно логічна.

"З огляду на те, що йдеться не про спірну територію, а про нашу землю, тут не потрібні дозволи Радбезу ООН або ОБСЄ (які РФ передбачувано заблокує). Теоретично – тут все залежить лише від наших партнерів. І я точно не проти, щоб на території України, що межує з РБ, звідки летять ракети, стояли, скажімо, поляки чи турки. Якщо країни G7 готові проспонсувати таку місію, охочі знайдуться, – упевнений Валерій Димов. – Тим більше що прецедент є. На нещодавніх переговорах між Вірменією та Азербайджаном, які вперше за довгий час пройшли без Росії (після того, як вона пішла війною на Україну, РФ витіснили з Південного Кавказу), за посередництва Туреччини прийнято рішення про розміщення місії ЄС на вірмено-азербайджанському кордоні". .

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія назвала ім'я головного організатора вибухів на Кримському мосту.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини