Головна Новини Суспільство Війна з Росією Західні ЗМІ назвали кількість F-16, які прибули в Україну: відомо, скільки ще буде до кінця року
commentss НОВИНИ Всі новини

Західні ЗМІ назвали кількість F-16, які прибули в Україну: відомо, скільки ще буде до кінця року

Стало відомо скільки винищувачів F-16 доставили в Україну.

4 серпня 2024, 14:25 comments2112
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Українське керівництво з початку повномасштабного вторгнення Росії закликало Захід надати винищувачі F-16. Лише після двох з половиною років війни Україна отримала перші літаки. Видання The Economist повідомило їх можливу кількість.

Західні ЗМІ назвали кількість F-16, які прибули в Україну: відомо, скільки ще буде до кінця року

Винищувачі F-16. Фото з відкритих джерел

Згідно з даними The Economist Україна отримала у липні перші 10 винищувачів F-16, які прибули в останній день липня. Очікується, що до кінця 2024 року до України надійде ще 10 літаків збільшивши загальну чисельність західних винищувачів до 20 одиниць. Видання вказує, що решта з можливих 79 винищувачів F-16 Україна отримає кількома партіями впродовж 2025 року. Таким чином Україна отримала перші свої літаки майже через рік, як адміністрація Байдена дала згоду своїм європейським партнерам надіслати літаки.

Центр стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) вказує, що попри можливу передачу літаків, Україна їх отримає недостатньо для встановлення переваги у повітряному просторі. Крім того, з надісланих літаків близько 10 стануть двомісними тренажерами, а деякі з них перебувають у поганому стані та більше придатні, як джерело запчастин. 

CSIS наголошує, що з 79 винищувачів F-16 Україна зможе сформувати 3-4 ескадрильї, тоді як для встановлення переваги у повітряному просторі потрібно щонайменше 12. Також для застосування західних бойових літаків потрібен досвід не лише пілотів, але й військових операторів українських систем ППО, обслуговуючого персоналу винищувачів та інших фахівців.

Однак поява навіть незначної кількості F-16 має свої переваги. Україна буде ближче до стандартів НАТО та отримає добре розвинений ланцюг постачання для західних винищувачів. Також Україна зможе застосовувати натівське озброєння, зокрема ракети Storm Shadow/Scalp, які будуть набагато ефективнішими, якщо їх транспортувати на літаку, для якого вони були розроблені, а не на старих літаках МіГ і Су. Попри те, що F-16 є занадто мало і занадто пізно прибули, не слід недооцінювати важливість цих літаків, підсумовує The Economist.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Україна відмовилась від шведських винищувачів JAS 39 Gripen.

Також "Коментарі" писали про інцидент з російськими бойовими літаками, яких перехопили винищувачі двох країн НАТО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини