Головна Новини Суспільство Війна з Росією Україна відмовилась від західних винищувачів: як пояснили це рішення
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна відмовилась від західних винищувачів: як пояснили це рішення

Через згоду Заходу навчати українських пілотів на літаках F-16, Україна вирішила відмовитись від шведських винищувачів Gripen.

11 липня 2024, 14:57 comments13048
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрем заявив, що Україна вирішила відмовитись від використання шведських бойових літаків JAS 39 Gripen. За словами Біллстрема, таке рішення українська влада пояснила складністю впровадження їх спільно з винищувачами F-16.

Україна відмовилась від західних винищувачів: як пояснили це рішення

Шведський винищувач Gripen. Фото з відкритих джерел

У 2023 році Швеція повідомила, що готова розпочати програму навчання українських пілотів на винищувачах JAS 39 Gripen. Однак весною 2024 року стало відомо, що Швеція не відправить в Україні свої літаки. Як виявилось, таке рішення було прийняте не шведською, а українською стороною.

"Це не має нічого спільного з рішенням шведського уряду. Таке рішення було ухвалене через те, що Україна дійшла висновку, що мати одночасно дві системи винищувачів – і F-16, і Gripen – надто багато", — сказав Біллстрем в інтерв’ю "Голосу Америки".

За його словами, більшість країн НАТО мають на своєму озброєні винищувачі F-16, тому, коли стало відомо про навчання українських пілотів за цією програмою, Україна зосередилась на F-16, а не на шведських бойових літаках.

"Адже ми говоримо про системи. Це не лише отримати літаки і підготувати пілотів. Це складні системи, і впроваджувати дві з них одночасно було б занадто складно", — наголосив очільник МЗС Швеції.

Однак Тобіас Біллстрем додав, що Швеція залишається відкрита для передачі винищувачів Gripen для України. За його словами, це може бути після завершення програми F- 16, одна остаточне рішення приймає Україна, а не Швеція. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про рейтинг армій світу за кількістю винищувачів.

Також "Коментарі" писали про 5 найшвидших винищувачів в історії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини