Головна Новини Суспільство Війна з Росією Захід знову заговорив про переговори з Росією: чи можливо це зараз – як налаштований Київ
commentss НОВИНИ Всі новини

Захід знову заговорив про переговори з Росією: чи можливо це зараз – як налаштований Київ

Україна чітко дає зрозуміти, що поки Росія продовжує контролювати частину української території, говорити про переговори з Москвою немає сенсу

12 вересня 2022, 11:00 comments1759
Поділіться публікацією:

Останніми днями знову активізувалися розмови про необхідність переговорів між Києвом та Москвою. На цю тему висловився президент Франції Еммануель Макрон, який у телефонній розмові з російським диктатором Володимиром Путіним закликав того закінчити війну проти України та розпочати переговори. У свою чергу глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Росія, мовляв, не відмовляється від переговорів з Україною, але їхнє подальше затягування нібито Києвом ускладнить можливість досягнення домовленості з Москвою. Ну, а президент України Володимир Зеленський заявляв, що поки що жодні переговори з РФ неможливі, оскільки російська сторона не може сформулювати адекватних позицій, не залишає українські території і поводиться як терорист. Які перспективи переговорів? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Захід знову заговорив про переговори з Росією: чи можливо це зараз – як налаштований Київ

Прапори України та Росії. Фото: з відкритих джерел

Як мінімум до закінчення проміжних виборів до Конгресу та Сенату США, навряд чи можливі певні публічні дипломатичні переговори

Експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв розмірковує так:

"Позиція президента Франції (а фактично президента Євросоюзу) не змінюється. Саме Європа, на думку Макрона, має залишитися ключовим та єдиним посередником у припиненні війни між Росією та Україною. Такою була позиція попередника Макрона — Оланда. Згадаймо, що Мінські угоди – це Франція та Німеччина, а не, наприклад, США чи Великобританія. У цьому сенсі Макрон продовжує ту геополітичну лінію, яку зайняв ЄС із 2014 року. Незважаючи на спроби президента Туреччини – Ердогана – втрутитися в цей процес (він знову і знову пропонує свої послуги як посередника в організації очної зустрічі Зеленського з Путіним), далі за добрі наміри тут справа поки не зайшла".

І судячи з того, з якою наполегливістю Макрон намагається домогтися укладання миру між Києвом і Москвою, враховуючи зацікавленість і України, і Росії в ЄС, я думаю, що саме президент Франції буде тим посередником, який посадить Зеленського та Путіна за стіл переговорів. А усі війни закінчуються саме переговорами, нагадує експерт.

"Щодо заяв Лаврова (на переговори нібито не йде Київ), у них немає нічого дивного. Позиція РФ не змінюється з 24 лютого з початку повномасштабного вторгнення. Це мова ультиматумів. У різних формулюваннях – жорсткому, м'якому. Але суть та сама. Однак останні події, зокрема в Харківській області, довели, що з Україною неможливо вести діалог мовою ультиматумів", – наголошує Руслан Бізяєв.

На його думку, заяви Зеленського про те, що зараз не настав час для переговорів, демонструє, що, очевидно, у нашого вищого військово-політичного керівництва є своє розуміння того, як розвиватиметься ситуація на фронті.

"Рівно як, сподіваюся, є розуміння загроз та ризиків, які існують у тилу, – зазначає експерт. – Отже, незважаючи на наполегливі заклики держсекретаря США Ентоні Блінкена (а він прилітав до Києва нещодавно не просто зафіксувати підтримку України з боку адміністрації Байдена, а й з пропозицією розпочати дипломатичний тур переговорів), Макрона, Ердогана, логіка обставин підказує, що, як мінімум до закінчення проміжних виборів до Конгресу та Сенату США (8 листопада), навряд чи можливі деякі публічні дипломатичні переговори. Не виключаю, що буде відновлено непублічні дипломатичні канали. Але не більше".

Все вирішуватиметься на фронті – найкраща мова, яку розуміє країна-агресор – мова сили

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій нагадує, що Україна поставила чітку умову для відновлення переговорного процесу – деокупацію всієї території нашої країни, включно з Кримом.

"І це правильно, особливо на хвилі економічних труднощів, які невдовзі дедалі більше відчутні в РФ, а також на тлі очевидних військових поразок країни-агресора, особливо в Харківській області. Нині ґрунту для переговорів немає. Говорити нема про що. Українці зараз відвойовуватимуть Херсонщину, Луганщину, як вони раніше відвойовували Харківщину. Ми побачили, що, якщо добре натиснути – російський фронт звалиться. Питання в силі натискання", – зазначає експерт.

А Росія, зазначає він, поки що не готова говорити про деокупацію Криму. Вона, зважаючи на все, готова йти на деокупацію решти території України. Але не півострова.

"Тож усе вирішуватиметься на фронті, – упевнений Олександр Палій. – Найкраща мова, яку розуміє країна-агресор – мова сили. І наші переговорні позиції зараз практично щодня зміцнюють дії ЗСУ".

Жодних переговорів з агресором не буде, їх не сприймає ні українське суспільство, ні Збройні Сили України

Спікер Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm", боєць ЗСУ Михайло Макарук зазначає, що вже пішов мем – Макрон за викликом, телефоном.

"Дешевий варіант продажного політика вийшов для Москви, – вважає експерт. – Я впевнений, що жодних переговорів із агресором не буде. Їх не сприймає ні українське суспільство, ні Збройні сили України. Дипломатичні кроки вирішення конфлікту вичерпали себе. А в такому разі завжди кажуть гармати. Що ми й бачимо".

А тому, наголошує Михайло Макарук, питання деокупації всіх українських територій, включно з Кримом та славним українським містом Севастополь, буде вирішено завдяки наполегливій роботі ЗСУ та українського суспільства, яке їх підтримує.

"Будь-яка влада України, яка спробує піти на переговори з агресором, через пару днів висітиме на стовпах. Судячи з заяв нашої нинішньої влади, вона це розуміє. Та й вибору в неї немає", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — президент Росії Путін дав завдання олігархам, готує "новий етап" війни на жовтень.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини