Головна Новини Суспільство Війна з Росією Захід провокує ще більше війну: чи допоможуть партнери захиститися від ракет Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Захід провокує ще більше війну: чи допоможуть партнери захиститися від ракет Путіна

Важливо подолати нестачу ракет та посилити захист українського неба

23 березня 2024, 07:05
Поділіться публікацією:

Багато експертів вважають, що саме нерішучість західних партнерів у підтримці України підштовхує Путіна до нового витку ескалації. Чи це так? Чи може Україна зіткнутися із дефіцитом ракет для систем ППО? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

Захід провокує ще більше війну: чи допоможуть партнери захиститися від ракет Путіна

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Небезпека збільшується в рази

Старший співробітник Центру безпеки та оборони Естонського Інституту зовнішньої політики (ICDS) Джеймс Шерр під час виступу на Київському безпековому форумі висловив думку, що стратегія Заходу з уникнення ескалації з Росією небезпечна тим, що може призвести до ще більшої війни в Європі.

"Є небезпека ширшої війни, навіть якщо поточна війна завершиться. Потрібно зрозуміти дві речі. Росія і те, що ми називаємо Захід, живуть у різних когнітивних світах. І небезпека [ширшої] війни випливає з глибоких конфліктів як інтересів, так і сприйняття", – сказав Шерр у своєму виступі.

За його словами, для Росії завжди ключовим імперативом була підтримка військового периметра довкола того, що вона називає територією Російської імперії. Це її пріоритетний національний інтерес.

"Наш пріоритет (Ред. – Заходу) – за будь-яку ціну уникати ескалації, але в результаті ми лише збільшуємо за експонентом небезпеку війни. Ось у чому проблема Заходу. Усі наші чесноти, пропорційність, раціональність, пошук компромісу викликають лише зневагу до нас із боку російського супротивника", – пояснює Шерр.

Найбільш витратним матеріалом у війні стали зенітні ракети та снаряди

Військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці, заступник начальника Генерального штабу (2006-2010 рр.) Ігор Романенко в інтерв'ю "ТСН" посував українцям передчасно не панікувати та зберігати спокій. Україна вже не вперше за понад два роки війни переживає важкі періоди з дефіцитом боєприпасів та вогневих засобів. Тому потрібно спокійно ставитися до подібних загроз, тому що паніка – це не стан громадян та країни, що воює.

"Ми, на жаль, вже звикли до снарядного дефіциту. Є певні обмеження щодо артилерії та систем залпового вогню. Також є дефіцит за засобами протиповітряної, а тепер уже й протиракетної оборони. Нагадаю, що за два останні роки Україна стала державою, яка входить у 10 країн із найбільшим використанням протиракетної оборони", — висловився Ігор Романенко.

Він додає, що країни-партнери, які підтримують Україну та їхні військово-промислові комплекси, виявилися не готовими до таких шалених витрат, що виникли через цю війну.

Читайте також на порталі "Коментарі" — до чого готується РФ: що стоїть за атаками на енергетику України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини