Головна Новини Суспільство Війна з Росією Захід хоче демілітаризації ЗАЕС: за яких умов це вдасться зробити
commentss НОВИНИ Всі новини

Захід хоче демілітаризації ЗАЕС: за яких умов це вдасться зробити

Силове вирішення найсерйознішої проблеми із ЗАЕС під великим питанням, тому мають бути задіяні всі дипломатичні важелі

22 вересня 2022, 14:47 comments1055
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та президент Франції Еммануель Макрон відкрили у Нью-Йорку захід з безпеки цивільних ядерних об'єктів у ситуації збройного конфлікту. Мета зустрічі – визначити порядок демілітаризації Запорізької АЕС та периметра навколо станції. Які шанси на те, що ЗАЕС вдасться демілітаризувати? За яких умов вдасться видавити звідти росіян? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Захід хоче демілітаризації ЗАЕС: за яких умов це вдасться зробити

Запорізька АЕС. Фото: з відкритих джерел

Якщо ми націлені на успіх, слід працювати всередині таких організацій, як МАГАТЕ

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков розмірковує так:

"Як я розумію, ініціаторами цього заходу були Україна та Франція. По Україні все логічно з огляду на те, що ЗАЕС знаходиться на нашій території, що військові дії йдуть на нашій землі. Ну а французька сторона завжди виступає за ядерну безпеку. Сподіваюся, у них щось вийде. Але якщо ми говоримо про реальну політику, навряд чи результати такої зустрічі навряд чи призведуть до якихось серйозних зрушень".

Основні завдання щодо стабілізації ситуації на ЗАЕС – у прерогативі МАГАТЕ, пояснює експерт. І для того, щоб ситуація зрушила з мертвої точки, треба працювати саме через МАГАТЕ, упевнений він.

"Подобається комусь вона чи ні, але це міжнародна, легітимна організація, через яку можна вирішувати складні питання. Але для цього працювати потрібно не так у публічній площині, як (90%) – за допомогою дипломатії, яка не розголошує, суєти. Це тривалий процес, але лише так можна чогось досягти. А пропагандистські наскоки, гучні заяви дадуть лише негайний результат, без реальних зрушень", – вважає Олег Старіков.

А тому, наголошує він, якщо ми націлені на успіх, слід працювати всередині таких організацій, як МАГАТЕ. І робити це, на думку експерта, мають професіонали (атомники, які розуміють суть цієї проблеми та вміють вести переговори та знаходити компроміси), а не політики.

"Силове вирішення серйозної проблеми із ЗАЕС, яка торкається долі не лише України, а й світу, неможливе", – констатує Олег Старіков.

Добровільно повертати цю станцію росіяни точно не будуть

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко наголошує, що росіяни під натиском наступу ЗСУ змушені форсувати ситуацію. У тому числі із псевдореферендумами.

"У Кремлі вже точно ухвалили рішення на подальшу ескалацію, – зазначає експерт. – Учора путін дістав козирі, що залишилися – мобілізація, тактична ядерна зброя, намір анексувати все, що вийде. Включно з Енергодаром і розташованою там ЗАЕС, яку відрубають від української енергосистеми".

Для розуміння – щорічно ця станція генерує близько 40 млрд кВт·г електроенергії, що становить п'яту частину загальнорічного виробництва електроенергії в Україні та половину її виробництва на українських атомних станціях.

"І всього цього росіяни хочуть нас позбавити, сприймаючи ЗАЕС як один із своїх основних "трофеїв" у технологічному сенсі. Добровільно повертати цю станцію вони точно не будуть. І переговори не допоможуть. А тим більше ті чи інші зусилля Макрона. Він що – авторитет для путіна? Той навіть не його дзвінки не відповідає. Не допоможе і МАГАТЕ, – упевнений Віктор Бобиренко. – Путін відрізав себе від усіх міжнародних інституцій. Хіба що ООН росіяни поки що використовують як місце, де вони, на жаль, все ще мають право вето, і де вони з високої трибуни можуть показати всім "кузьчину матір". Більше ні для чого їм ООН не потрібна.

ЗАЕС можна повернути лише за допомогою ЗСУ, вважає експерт.

"Вести бої в Енергодарі ми, звичайно, не станемо, – зазначає він. – Але ЗСУ слід розвивати наступ у бік Мелітополя, залишивши Енергодар трохи осторонь. І тоді самі росіяни, під загрозою оточення, будуть змушені залишити ЗАЕС, як це сталося навесні з ЧАЕС".

Читайте також на порталі "Коментарі" — "формула миру" Зеленського: яка ймовірність її прийняття – як Україні досягти миру з РФ по сусідству.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини