Головна Новини Суспільство Війна з Росією Загроза повторного вторгнення з Білорусі: чому вона наростає – чи може спалахнути протест у країні
commentss НОВИНИ Всі новини

Загроза повторного вторгнення з Білорусі: чому вона наростає – чи може спалахнути протест у країні

Україна може завдати превентивного удару

9 листопада 2022, 16:18 comments3708
Поділіться публікацією:

До Республіки Білорусь (РБ) продовжують прибувати військові ешелони з РФ, повідомляє моніторингова група "Беларуский Гаюн". Якою є ймовірність повторного нападу з боку РБ на Україну? Чи може Білорусь спалахнути зсередини? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Загроза повторного вторгнення з Білорусі: чому вона наростає – чи може спалахнути протест у країні

Білоруські та російські військові. Фото: із відкритих джерел

Загрозою є нарощування потужності повітряного угруповання на білоруській території

Військовий експерт, полковник запасу Сергій Грабський вважає, що ймовірність нападу на Україну з боку Білорусі є великою. І вона невпинно зростає.

"Росіяни з травня зосереджують там додаткові сили та засоби. Динаміка для нас – загрозлива. РФ не припиняє підготовку для проведення агресії з боку РБ. Але це не означає, – уточнює експерт, – що станеться повномасштабне супервторгнення. Це можуть бути удари спеціальними угрупованнями, заточеними на провокативні, демонстраційні дії".

Загрозою, за словами полковника, є нарощування потужності повітряного угруповання на білоруській території. Це дає агресору можливість для завдання ракетних ударів по об'єктах на території України.

"Турбує у цьому ракурсі можлива закупівля росіянами іранських ракет. Є ймовірність того, що їх розмістять у тому числі на території Білорусі. Що підвищує загрозу завдання ударів з білоруської території, – пояснює Сергій Грабський. – У свою чергу, Україна може завдати превентивного удару. І, ймовірно, завдасть, якщо ризики стануть надто великі".

Експерт категорично заперечує ймовірність того, що Білорусь може спалахнути протестами зсередини, зокрема через війну проти України.

"Там нема для цього ні сил, ні мотивації. Це наочно продемонстрували протести 2020 року після сфальшованих Лукашенком результатів виборів, – аргументує Сергій Грабський. – Тоді білоруси виявилися нездатними на організований та результативний протест заради демократичного майбутнього своєї країни. А за Україну вони точно не виходитимуть на вулицю".

Протест у Білорусі, якщо і можливий, то точно не у Мінську

Політолог, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник припускає, що білоруські війська стануть частиною сухопутної операції проти України вже наприкінці листопада – на початку грудня.

"Вважаю, що Україна до цього готується. Адже ми чудово розуміємо, що Лукашенко вже не є керівником білоруських силових структур. Усі вони зараз під контролем ФСБ РФ, – пояснює експерт. – А військові РБ перебувають в інформаційному полі російської пропаганди, до того ж котрий місяць проходять злагодження з військовими РФ. Отже, ймовірність сухопутної операції проти України з боку Білорусі (спільними білорусько-російськими силами) – близько 95%".

Білорусь не може спалахнути зсередини, упевнений Микола Мельник.

"По-перше, тому що там зацементовано тиранічний режим Лукашенка. По-друге, тому що протестними рухами керує з-за кордону Тихановська. На мою думку, вона знищує сам протест у Білорусі, постійно акцентуючи на необхідності не радикалізувати ситуацію. Подібний пацифізм, заклики не влаштовувати Майдани в Мінську – це точно не повалення Лукашенка. За таких умов протест якщо і можливий, то не в Мінську, – вважає експерт. – Він може бути осередковим, у тому чи іншому місті, за умови отримання підтримки від наших сил спецоперацій".

Читайте також на порталі "Коментарі" — не лише Іран та КНДР: в українській розвідці назвали всі країни, які допомагають РФ у війні проти України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини