Головна Новини Суспільство Війна з Росією За яких умов може відбуватися мобілізація студентів: є одна причина
commentss НОВИНИ Всі новини

За яких умов може відбуватися мобілізація студентів: є одна причина

Випадків, коли студенти, аспіранти, чи докторанти ідуть до війська, в Україні досить багато. Водночас, мобілізувати цю категорію осіб можна, лише за однієї умови

5 травня 2023, 10:10 comments1526
Поділіться публікацією:

Про це в Телеефірі розповів юрист адвокатського об'єднання T&T Partners Владислав Юрчак, пишуть "Коментарі".

За яких умов може відбуватися мобілізація студентів: є одна причина

Українські студенти. Фото з відкритих джерел

Експерт пролив світло на це, доволі актуальне питання. Посилаючись на чинне законодавство, він нагадав, що студенти українських вишів та учні коледжів мають право на відстрочку від служби. Проте, це право дійсне, якщо  здобувачі освіти навчаються на денній або на дуальній формі. Разом з тим, їх все ж можуть мобілізувати. Але, лише — за власним бажанням, зауважив Владислав Юрчак. Таке рішення, попри відстрочку у виші, може прийняти сама людина.

"Відстрочка від мобілізації студентів є швидше їхнім правом, а не якимось абсолютом, а тому в разі, коли особа виявляє добровільну згоду на її мобілізацію, то таку особу можуть мобілізувати", – роз’яснює експерт.

За його словами, таких ситуацій в Україні стає все більше. Аби вступити до лав ЗСУ та позбутися відстрочки, студент має діяти згідно інструкцій: прийти в ТЦК і СП та написати заяву про те, що  він готовий поповнити ряди добровольців.

Щодо відстрочки від мобілізації, нагадаємо, що вона поширюється на здобувачів професійної (професійно-технічної); фахової передвищої та вищої освіти; асистентів-стажистів; аспірантів та докторантів, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Йшлося на порталі "Коментарі" і про те, — 40% росіян, що взяли участь в соціологічному опитуванні, добровільно здалися в полон. В російських військових немає достатнього бойового духу та бажання перемогти у цій війні. Майже половина опитаних, швидше добровільно стане військовополоненим, аніж – помре на полі бою.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини