Головна Новини Суспільство Війна з Росією З наданням F-16 та ракет Taurus Україні є важливі нюанси: чого боїться Берлін
commentss НОВИНИ Всі новини

З наданням F-16 та ракет Taurus Україні є важливі нюанси: чого боїться Берлін

Поява західних літаків в українському небі одразу вплине на статистику втрат окупантів

6 січня 2024, 08:40 comments1281
Поділіться публікацією:

Українська влада разом із військовим відрядженням в один голос продовжує заявляти, що Україні на фронті вкрай необхідні західні літаки, а також західні далекобійні ракети. Скільки часу може забрати надання нам західної авіації? І, чому Німеччина продовжує відкладати ухвалення рішення щодо передачі нам ракет Taurus? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

З наданням F-16 та ракет Taurus Україні є важливі нюанси: чого боїться Берлін

Ракети Taurus. Фото: з відкритих джерел

Історія з передачею Україні F-16 – дуже довгограюча

Головний редактор видання Defense Express Олег Катков в ефірі каналу "Еспресо" розповів, що варто перестати себе тішити ілюзіями про те, що Київ отримає відразу все обіцяне. Надання Україні західних винищувачів F-16 може тривати багато років, оскільки вони поступово надходитимуть. Адже постачання цих літаків – це одна із найбільших програм переозброєння українських держав.

"Справді, ми чекатимемо роками F-16, тому що літаки надходитимуть до України поступово. І це є реалізацією програми. Наразі Норвегія передає до Данії два F-16 для навчання українських пілотів. Разом із літаками у двомісній версії також буде направлено і десять інструкторів", — заявив експерт.

Катков наголосив, що деякі держави-партнери зможуть значно пізніше розпочати передачу Києву цих літаків. Наприклад, у Бельгії повідомили про можливість постачання лише перших кількох літаків у 2025 році. Норвезькі ЗМІ писали, що Україна може отримати близько сотні літаків. Тобто будуть передані абсолютно всі F-16, які є в оголошених країнах-донорах, але потрібно запастись терпінням.

Експерт додав, що йдеться про значну кількість бортів, і для їх експлуатації необхідно підготувати багато пілотів та наземного персоналу.

Taurus дуже сильно допомогли б Україні

Старший науковий співробітник Європейської ради з міжнародних відносин (ECFR) Густав Грессель в інтерв'ю "ТСН" заявив, що крилаті ракети Taurus, які скоро вже рік, як просить у Берліна Київ, допомогли б Україні зберегти тиск на російський Чорноморський флот та продовжити експорт зерна через Чорне море. Тому Німеччині потрібні раціональні дебати про переваги доставки Taurus, планування заміни та узгодження засобів оборони та стримування з вимогами підтримки України.

Густав Грессель розповів, що крилаті ракети Taurus особливо підходять для ураження цілей на окупованих територіях, оскільки їхня система навігації та наведення не покладається на сигнали GPS, що пом'якшує вплив фальсифікації GPS російськими військами радіоелектронної боротьби, що обмежує ефективність багатьох поставлених США ракет, зброї, яка покладається на GPS.

"Наведені канцлером Німеччини причини не доставляти Taurus поки не переконливі: Україна вимагає геоприв'язки для навігаційної системи для стрільби ракетами Taurus. Вони засекречені, і був наведений аргумент, що вони не можуть бути обмінені. Але насправді Україна отримує секретні дані німецької розвідки, Зокрема, дані супутникової розвідки. Отже, вже існує протокол для обміну даними, який можна змінити, щоб охопити і ці. Зрештою, надавши лише геодані для окупованих районів, Берлін міг би обмежити використання цих крилатих ракет ними", — пояснив учений.

Читайте також на порталі "Коментарі" — які сподівання від підтримки західних партнерів: що зараз на фронті змушена робити Україна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

п**да украине,героям п**да

6 січня 2024, 09:47

Сосали,сосёте и будете сосать.Доскакались.Теперь не нойте.


Новини