Головна Новини Суспільство Війна з Росією З Білорусі надходять небезпечні сигнали: чому загроза вторгнення знову зростає
commentss НОВИНИ Всі новини

З Білорусі надходять небезпечні сигнали: чому загроза вторгнення знову зростає

У Кремлі явно вважають більш вигідним спробувати захопити Київ, щоб встановити маріонетковий режим або змусити українську владу піти на переговори на умовах Москви

29 вересня 2022, 14:00 comments1690
Поділіться публікацією:

Знову неспокійно на білоруському напрямку. Несподіваний візит Лукашенка до Путіна після оголошення РФ про мобілізацію, повідомлення про те, що в РБ ведуться активні роботи до прийому десятків тисяч російських солдатів. Секретар РНБО Олексій Данілов попередив, що Україна відповість Білорусі у разі нових атак із її території. Що все це означає? Які небезпечні сигнали надходять із Білорусі? Чи залишається ризик нового вторгнення з тієї території? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

З Білорусі надходять небезпечні сигнали: чому загроза вторгнення знову зростає

Кордон України та Білорусі. Фото: з відкритих джерел

Завдання мінімум загроз з білоруського напрямку – відволікання резервів української армії

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі впевнений, що ризики повторного вторгнення з території Білорусі після рішення Путіна оголосити мобілізацію, зростають.

"Тимчасові рамки для того, щоб Путін зміг досягти поставлених перед собою цілей в Україні, скорочуються. На нього чиниться тиск, у тому числі з боку Китаю та Індії, – що ми бачили на нещодавньому саміті ШОС у Самарканді. Тому Путін кидатиме у бій усе", – вважає експерт.

За його словами, навіть для досягнення мінімальних цілей (окупація та анексія Донецької та Луганської областей, частини інших регіонів), не кажучи вже про перемогу у війні – Кремль явно вважає вигіднішим спробувати захопити Київ. Аби встановити маріонетковий режим, як це планувалося на початку широкомасштабного вторгнення, або змусити українську владу піти на переговори на умовах Москви. Щоб уникнути затяжної війни та різкого збільшення кількості загиблих з боку російських мобілізаційних військ.

"Задача мінімум загроз з білоруського напрямку – відволікання резервів української армії. Щоб ми продовжували тримати суттєве угрупування біля білоруського кордону, тоді як основний удар загарбники мають намір завдати на Донбасі, куди вже надходять нові частини супротивника, – пояснює Максим Ялі. – Завдання максимум – підготовка до повторного вторгнення з боку Білорусі. Особливо, якщо Путін таки ухвалить рішення про анексування нових українських територій (що, схоже, виходити на фінішну пряму). Підтвердженням є і те, що зараз за допомогою російських фахівців відбувається ремонт білоруських залізничних вузлів, власне "залізниці", щоб полегшити доставку військової техніки з РФ до Білорусі. До того ж на білоруській землі залишається значний контингент російських військ, постійно відбуваються маневри, навчання. Тож загроза вторгнення з боку Білорусі зросла. І саме з цим пов'язана жорстка заява-попередження офіційному Мінську від секретаря РНБО України Данілова".

Білорусь із великою ймовірністю може вступити в цю війну повноцінно

Політичний аналітик, PR-експерт Олександр Солонько закликає зрозуміти, що рано чи пізно Білорусь із великою ймовірністю може вступити у цю війну повноцінно. Або знову з її території спробують напасти росіяни.

"Річ у тому, – пояснює він, – що російська мобілізація – це не просто спроба закрити дірки на фронті. Це ще й захід, який може дозволити росіянам зняти з дислокації інші кадрові військові частини. Наприклад, Далекому Сході тощо. І кинути їх у бій. У тому числі з боку Білорусі".

Тобто саме кадрова армія для нас – проблема насамперед, констатує Олександр Солонько.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Зеленський знову звернувся до росіян: чи є шанс, що режим Путіна буде зметено самим суспільством.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини