Головна Новини Суспільство Війна з Росією Яку пастку росіяни готують на ЗАЕС – чи можуть перетворити ЗАЕС на Фукусіму
commentss НОВИНИ Всі новини

Яку пастку росіяни готують на ЗАЕС – чи можуть перетворити ЗАЕС на Фукусіму

У разі розплавлення активної зони настане розвиток важкої аварії

1 липня 2023, 07:32
Поділіться публікацією:

Останнім часом тема можливого теракту на Запорізькій АЕС стала однією з головних, про яку говорять і окупанти, і українські військові, і експерти. Причиною стала низка заяв, які можуть бути провісниками надзвичайних подій. Насторожила заява української розвідки про те, що окупанти починають евакуювати персонал на територію анексованого Криму. Про що це може свідчити? І чи є загроза глобального масштабу, якщо станеться вибух на території ЗАЕС? Видання "Коментарі" розібралося у цих питаннях, зібравши думки експертів.

Яку пастку росіяни готують на ЗАЕС – чи можуть перетворити ЗАЕС на Фукусіму

Запорізька АЕС. Фото: з відкритих джерел

У окупантів на півдні продовжує залишатися одна з найбільших груп військ

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко в інтерв'ю "ТСН" заявив, що низка моментів справді насторожує.

"Ситуація на материковому півдні для російських окупаційних військ не така критична, щоб вони починали звідти виведення своїх підрозділів, — розмірковує експерт. — Але, якщо дійсно відбувається процес виведення із ЗАЕС, то виникає питання про те, навіщо вони це роблять".

Олександр Коваленко припускає, що Кремль може готувати пастку. Якщо росіяни скоїть теракт, а не виведуть особовий склад, то останній відчує вплив радіації і вже не буде боєздатним.

"Не треба недооцінювати рівень маніакальності окупантів, але це може бути й пастка. Суть пастки в тому, щоб змусити сили оборони діяти позапланово, помилково та поспішаючи. За таких умов неминучі втрати як людського, так і технічного ресурсів. Я не виключаю цього, тому що робити терористичний акт немає сенсу. Це нікого не загальмує", – заявив Коваленко.

Він додав, що головним показником того, що Росія вирішила вчинити теракт має стати виведення російських військ у радіусі 30 км навколо ЗАЕС.

Вибухнути АЕС досить складно, а ось залишити без води для охолодження, щоб аварія розвивалася за фукусімським сценарієм, – ось це цілком реально

Експерт з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки Ольга Кошарна в інтерв'ю "Обозревателю" заявила, що АЕС захищені від падіння літаків та землетрусів, але захисту від дій окупантів там немає. Їх просто не передбачали, адже навіть подумати ніхто не міг, що колись вестимуться військові дії.

Експерт нагадала, що зараз п'ять енергоблоків ЗАЕС перебувають у холодній зупинці.

"Це означає, що температура теплоносія першого контуру 70 градусів. А енергоблок номер п'ять у гарячій зупинці. Це означає, що температура води, що омиває паливо всередині реактора, перший контур – 275 градусів. Цей блок дуже швидко можна вивести на мінімально контрольовану потужність" , — заявила експерт.

Вона наголосила, у разі розплавлення активної зони буде розвиток важкої аварії.

Читайте також на порталі "Коментарі" – росіяни залишають ЗАЕС: у ГУР розповіли, хто вже виїхав.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини