Головна Новини Суспільство Війна з Росією Який був розрахунок Кремля з Майданом: що стоїть за інформацією про нову ІПСО
commentss НОВИНИ Всі новини

Який був розрахунок Кремля з Майданом: що стоїть за інформацією про нову ІПСО

Різного роду ІПСО росіяни запускають постійно

26 лютого 2024, 13:52
Поділіться публікацією:

На форумі "Україна. Рік 2024" керівник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Кирило Буданов заявив про нову російську інформаційно-психологічну операцію (ІПСО) "Майдан-3". Метою її нібито було створити ситуацію, за якої поставити під сумнів легітимність прийняття рішень в Україні в період після 20 травня цього року (закінчується термін президентських повноважень Зеленського, який автоматично продовжуэться через війну), посіяти смуту в українському суспільстві загалом і серед збройних сил, зокрема. Як оцінюєте цю заяву? Чи існують озвучені ризики після розтину ворожих планів? Як їх мінімізувати? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Який був розрахунок Кремля з Майданом: що стоїть за інформацією про нову ІПСО

ІПСО Кремля. Фото з відкритих джерел

Не буде у нас у воєнний час жодних Майданів

Спікер Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm", сержант ЗСУ Михайло Макарук пояснює:

"Різного роду ІПСО росіяни запускають постійно. Немає сумнівів, що нас продовжуватимуть лякати новою атакою з боку Білорусі, десантами на Одесу, переміщенням бойових дій на правий берег Херсонщини. Всі ці інформаційні "страшилки" мають на меті сковувати наші війська, вносити розброд та хитання у суспільство. Безумовно, продовжуватимуться і колосальні медійні кампанії з метою дискредитації вищого політичного керівництва (президента Зеленського) та вищого військового керівництва (нового головкому Сирського)".

При цьому, наголошує експерт, активно використовуватимуться місцеві "корисні ідіоти".

Щодо заяви Буданова по зриву спроб ворога запустити якийсь Майдан-3, то Михайло Макарук упевнений – не буде у нас у воєнний час жодних Майданів.

"Ті, хто виходив і на перший, і на другий, зараз стоять на захисті своєї Батьківщини. Безпосередньо в окопах, – наголошує експерт. – Слід розуміти, що Майдани збирали завжди відповідальні громадяни, які знають ціну державності та соборності України. Усі адекватні українці розуміють, що будь-які внутрішні протистояння зараз будуть на руку нашим ворогам. Українське суспільство вже не раз доводило, що набагато сильніше і розумніше, ніж декому здається".

Ну, а нові й нові спроби РФ розхитати нас зсередини зрозумілі, вважає Михайло Макарук. Традиційна тактика – підрив довіри суспільства до ЗСУ, волонтерських течій, президента, загалом чинної влади. На це Кремль завжди робив ставку. Робить і робитиме.

"Подобається вам влада чи ні – зараз президент України є верховним головнокомандувачем у воєнний час. І ми маємо це прийняти, незалежно від ставлення до нього. У нас є законнообраний президент. Який, згідно із законом, має право залишатися на посаді, поки триває війна. Верховенство права в Україні ніхто не скасовував. І вертикаль влади має бути зараз сильна як ніколи", – підсумовує експерт.

Паралельно з ІПСО російські спецслужби готують замахи на керівництво України

Кандидат наук з держуправління Юрій Гаврилечко впевнений, що Майдан -3 – це ворожа ІПСО. Її мета – посіяти паніку, зневіру та капітулянтські настрої серед населення, скомпрометувати та стравити політиків та військових, залучити сім'ї військовополонених, мобілізованих до початку масових заворушень в Україні.

"Крім того, серед завдань цієї ІПСО – поява в українців відчуття безперспективності подальшого опору у війні з РФ. Щоб ми почали тиснути на владу і домагатися припинення війни, ставити під сумнів потребу мобілізації, опиратися їй та політиці військово-політичного керівництва країни", – зазначає експерт.

Він звертає увагу, що куратором цієї операції є перший заступник керівника адміністрації президента РФ Сергій Корнієнко, а ідеологом інформаційних "вкидів" – Владислав Сурков, співавтор проєкту "Новоросія".

За словами Юрія Гаврилечка, відповідні інформаційні атаки російські спецслужби розпочали у листопаді-грудні 2023 року. І вони продовжуються.

"Лише на "вкидання" російських наративів через телеграм-канали ворог витратив 230 мільйонів доларів. Загалом на поширення ворожих ІПСО в Україні та світі з 2014 року РФ витратила безпрецедентні та колосальні кошти – 1,5 млрд доларів", – наголошує експерт.

За його словами, за кордоном дана ІПСО спрямована на антипутінську коаліцію, яка здійснює фінансову, гуманітарну та інформаційну допомогу українцям у війні з Росією.

"Мета – наші союзники мають побачити нібито розбрат, корупцію та нездатність українців опиратися Росії. У них мають виникнути відчуття, що Україна нераціонально використовує зброю, допомогу, а військові не здатні досягти будь-яких результатів на полі бою. Окремим кейсом вкидалася дезінформація про причетність України до підриву Північного потоку. У результаті партнери мають скоротити, переглянути та припинити підтримку нашої країни", – пояснює плани агресора Юрій Гаврилечко.

Також, продовжує він, Росія фінансує паралельні військові конфлікти, зокрема війну проти Ізраїлю, аби відвернути увагу, фінанси та озброєння союзників від України.

"У рамках поширення ворожих ІПСО використовуються різноманітні експерти, блогери, лідери думок, коментатори, журналісти, які говорять та пишуть для провідних видань. Вони, можливо і несвідомо, поширюють російські "вкидання" про слабкість української верхівки під час висвітлення війни з РФ, політичних конфліктів, економічної ситуації в країні та позиції наших союзників, – зазначає експерт. – Є також дані, що паралельно з ІПСО російські спецслужби готують замахи на керівництво України та ключових чиновників у Генштабі. Для цього в нашу країну закидають певні групи осіб із територій-союзників РФ".

Запитання накопичуються

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко вважає, що наша влада навмисно анонсує певні загрозливі обставини (як той самий гіпотетичний Майдан-3), щоби більше закрутити гайки в суспільстві. У тому числі щодо свободи слова, можливості людей висловлювати свою думку.

"Щоб не було Майдану, влада має поводитися відповідним чином, – упевнений експерт. – А поки що українці бачать несправедливість. Під час тієї ж Другої світової війни діти перших осіб держави були на фронті. А що ж у нас? Ні топ-чиновники, ні їхні діти та близько до ТЦК не підходять. Не кажучи вже про відправлення на фронт. Зате всякого роду "батальйони Монако" продовжують отримувати величезні гроші, як і деякі консультанти у різноманітних спостережних порадах. На фронт грошей не вистачає, зате ми утримуємо різноманітні ДБР, САП, НАБУ, БЕБ і так далі".

Тож, констатує Сергій Войченко, питання накопичуються. У тому числі у військових. Влада це розуміє, зазначає він. І, можливо, готується.

"Але готуватися потрібно не шляхом залякування населення та закручування гайок, а зміною самої себе. Очищенням. Демонстрацією, що влада робить роботу над помилками, чує людей, – наголошує експерт. – Для Майдану потрібне гасло. Якщо таким буде нібито нелегітимність Зеленського – на це українці не відреагують. І не вимагатимуть виборів. Але українці вимагають дати чіткі відповіді на питання нашого майбутнього, наших свобод, можливості жити у реально вільній країні. А не спостерігати за численними корупційними скандалами та тим, як влада все більше відривається від народу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — прес-конференція Зеленського: про що говорив президент і що це означає.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини