Головна Новини Суспільство Війна з Росією Якими є очікування від майбутніх переговорів Зеленського та Сі Цзіньпіна – чи є привід для хвилювання
commentss НОВИНИ Всі новини

Якими є очікування від майбутніх переговорів Зеленського та Сі Цзіньпіна – чи є привід для хвилювання

Китай, перш за все, турбують власні національні інтереси і тому Сі Цзіньпін вестиме переговори, виходячи саме з цього

13 березня 2023, 20:04 comments3218
Поділіться публікацією:

Вперше від початку повномасштабної війни РФ проти України лідер Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпін планує поговорити з українським президентом Володимиром Зеленським. Щоправда – у віртуальному форматі і після свого візиту до Москви, а можливо і не тільки туди. Які очікування від майбутніх переговорів? Кого і до яких поступок можуть у результаті (якщо можуть) підштовхнути? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Якими є очікування від майбутніх переговорів Зеленського та Сі Цзіньпіна – чи є привід для хвилювання

Сі Цзіньпін та Зеленський. Фото: з відкритих джерел

КНР просто намагається "продати" світові свою нібито здатність переконати в чомусь Путіна

Політтехнолог Борис Тізенгаузен пояснює:

"Китай, у боротьбі за світове лідерство в США, намагається через рік з початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну, перехопити (хоч би частково) ініціативу щодо мирного врегулювання та завершення війни. Звідси китайський мирний план, що з'явився в лютому, в якому не прописані конкретні дії, які повинен виконати агресор для завершення війни. Там немає нічого про виведення російських військ з української території, про деокупацію як таку. Тобто КНР просто намагається "продати" світові свою нібито здатність переконати в чомусь Путіна".

При цьому, продовжує експерт, деякі з пунктів китайського плану будуть виконані в якийсь момент. Те саме припинення вогню. І якщо відбудуться якісь переміщення у мирному процесі, Китай цілком зможе заявити – дивіться, ми допомогли завершити цю війну, ми, як і Штати, світовий лідер, великі молодці.

"Звичайно, Сі Цзіньпін проведе переговори по відео-зв'язку із Зеленським уже після своєї зустрічі з Путіним. При цьому зрозуміло, що Путін спробує подати все так, що саме він наділив лідера Китаю певними повноваженнями у ракурсі врегулювання конфлікту, – припускає Борис Тізенгаузен. – Раніше він намагався наділити такими повноваженнями турецького президента – Ердогана, який періодично пропонував Києву варіанти мирного врегулювання (звісно, знехтувані нами, бо там не було прописано обов'язково звільнення всіх наших територій). Тепер у ролі миротворця спробує виступити Китай. Чи вдасться йому "продати" Зеленському ідею сідати за стіл переговорів без попередніх умов, чи вдасться умовити "не ображати" Росію – сказати важко. З одного боку, сам факт того, що КНР почала активно поринати у тему війни – вже позитив. З іншого, політичні меседжі, що йдуть звідти, як правило, явно проросійські. Плюс – періодично спливає інформація, що КНР може постачати РФ в обхід санкцій, через ту саму Білорусь, якісь компоненти для певних видів озброєнь".

Як би там не було, робить висновок експерт, Китай, перш за все, турбують власні національні інтереси. І виступаючи як сторона, що сприяє переговорам, він торгуватиметься з тим самим Західним світом. Буде просити щось собі особисто.

"Не виключаю, що в ракурсі спілкування зі США це може бути "Тайванське питання", вкрай важливе для Сі Цзіньпіна. Все в руслі східної дипломатії – отримання бонусів від ситуації, де ці бонуси як би і не передбачалися зовсім", – констатує Борис Тізенгаузен.

У Китаю не так проросійська, як антиамериканська лінія

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що у КНР одне з головних завдань зараз – показати, що окрім економічної могутності вона може стати і країною-дипломатом.

"Минулого тижня, приміром, була показова історія, коли Китай зумів досягти домовленостей між Іраном та Саудівською Аравією, які до цього довгий час не комунікували. Саме Китай виступив посередником на переговорах між цими державами, які стосуються різних гілок ісламу. І зараз у ситуації російсько-української війни КНР, можливо, хоче також продемонструвати свої дипломатичні зусилля. Певною мірою на зло Заходу, насамперед, США. Звідси всі ці китайські маневри", – пояснює експерт.

Крім того, продовжує він, китайська влада не хоче розширення санкційного тиску і на себе. А з боку Заходу вже звучали подібні натяки та застереження, враховуючи зростання торговельних зв'язків між РФ і КНР.

"У Пекіна, дійсно, є можливості впливати на Москву, враховуючи зростання залежності Росії від Китаю, – зазначає Олексій Якубін. – У раніше представленому Китаєм баченні мирного процесу є важливий пункт необхідності дотримання суверенітету. І це може мати на увазі виведення російських військ, хоч відкрито про це не заявлено. Відповідні акценти зробив президент Зеленський, коментуючи китайський мирний план".

На думку політолога, у цій ситуації Україні слід, по-перше, призначити нарешті свого посла в Китаї. По-друге, акцентувати, що КНР – прихильник врегулювання конфлікту в рамках міжнародних норм (з огляду на ту саму ситуацію з Тайванем), які якраз таки – про дотримання суверенітету та територіальної цілісності.

"І цим треба користуватися, – упевнений Олексій Якубін. – На мій погляд, у Китаю не так проросійська, як антиамериканська лінія. І Україні важливо, дотримуючись балансу, вичавлювати максимум для дотримання власних національних інтересів. Якщо зустріч, хай навіть віртуальна, між українським та китайським лідером відбудеться, саме на цих моментах, як на мене, слід Зеленському загострити увагу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — на що чекати від зустрічі Путіна з олігархами – чому вона знадобилася саме зараз.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

rrrrr

13 березня 2023, 23:40

Секс знакомства в вашем городе - реальные анкеты людей, которые ищут и хотят секса. Заходи и просматривай фото без регистрации!------- http://redirect.sk/kiska


Новини