Головна Новини Суспільство Війна з Росією Які сценарії повернення окупованих територій – коли це може статися
commentss НОВИНИ Всі новини

Які сценарії повернення окупованих територій – коли це може статися

Масштабний наступ ЗСУ, на який так чекає на український народ, прогнозується саме з півдня, де українська армія має найбільше успіхів

29 серпня 2022, 13:15 comments3840
Поділіться публікацією:

Під час свого вечірнього звернення 28 серпня, в останню неділю літа, коли святкується День шахтаря та дні низки міст Донбасу, включаючи тимчасово окупований Донецьк, президент України Володимир Зеленський наголосив, що наша країна пам'ятає про всі окуповані міста і людей, які там живуть. Він запевнив, що Україна обов’язково поверне свої території. Включно з Кримом. Які є сценарії такого повернення? Які умови мають скластися для цього? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Які сценарії повернення окупованих територій – коли це може статися

ЗСУ. Фото: Генштаб ЗСУ у Facebook

Під ударом українських вогневих систем виявиться значна кількість інфраструктурних об'єктів Криму, в тому числі станція Джанкой

Військовий експерт, полковник запасу Сергій Грабський упевнений, що можливі лише силові сценарії повернення українських територій.

"На сьогоднішній день ситуація політично зайшла у такий кут, з якого не можна вийти виключно дипломатичним способом. Тож сценарії будуть лише військово-політичними, – наголошує він. – Це комбінація військових операцій та політичних кроків, які матимуть на меті звільнення наших територій".

За словами полковника, ми вже бачили військово-політичну операцію, коли навесні звільняли Київську, Чернігівську та Сумську області. Тоді противник без видимого військового розгрому відійшов із зайнятих позицій, не маючи можливості їх утримувати під тиском військових, політичних, економічних, міжнародних обставин.

"Така сама ситуація може бути й надалі, – прогнозує Сергій Грабський. – Чому ми так уважно стежимо за ситуацією на півдні? Тому що успіх ЗСУ на тому напрямі може стати останнім каменем на терезах, який обвалить лавину (у цьому випадку – звільнення наших територій)".

Але для цього, наголошує військовий експерт, мають бути створені певні умови.

Етап перший – визволення правого берега Дніпра. Відхід противника на лівий берег, що практично унеможливить прорив росіян у бік Запоріжжя.

Етап другий – пересування наших пускових позицій, РСЗВ, ракетних систем, далекобійної артилерії на правий берег Дніпра, що зробить окупований Крим уразливим, причому на обидва перешийки.

"Під ударом українських вогневих систем виявиться значна кількість інфраструктурних об'єктів півострова, – пояснює полковник. – У тому числі, станція Джанкой – єдностей вузлова, через яку відбуваються перевезення Кримом. І якщо Джанкой втратить своє значення як важливий пункт і вузол забезпечення, то говорити про використання Криму як сухопутного авіаносця РФ вже не доведеться. Півострів перетворитися на окрему територію, такий собі анклав з обмеженими можливостями постачання".

За словами Сергія Грабського, ніхто не знає, коли саме це стане можливим. Ситуація динамічно змінюється.

"У середині липня – на початку серпня, у зв'язку з тим, що кількість військ противника на правому березі Дніпра була невисокою, ми почали всерйоз розглядати питання проведення наступальних операцій. Окупанти, розуміючи виняткову стратегічну важливість південного напряму, розпочали активне перекидання туди сил і коштів. У результаті, — зазначає експерт, — склалася ситуація, коли росіяни військами і технікою, що є там, не можуть проводити активні наступальні операції. У тому числі завдяки ударам ЗСУ по лініях комунікацій – Антонівський міст, Каховська ГЕС тощо. А ми, через те, що недостатньо забезпечені наступальним озброєнням (людей вистачає), не можемо собі дозволити атакувати піхотою укріплені позиції противника, які не оброблені перед цим відповідні артсистеми і не маючи достатньо бронетехніки для переміщення піхотинців".

Українці не хочуть йти на поступки Росії та путінферштеєрам на Заході

Науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань зазначає, що Демініціативи провели опитування із соціологічною службою Центру Разумкова. Робили це з 5 по 12 серпня методом face-to-face на всіх територіях, які контролює уряд України (і на яких не ведуться бойові дії). З'ясували, що понад 90% опитаних вірять у перемогу України у цій війні. 

"Це найбільший чинник, який об'єднує українців! — Наголошує експерт. – Лише 4% респондентів не вірять чи, швидше, не вірять у перемогу. 31% віруючих у перемогу вважають, що вона відбудеться до кінця цього року. Але чи це реалістично, чи не буде розчарування? 34% вважають, що вона настане за 1-2 роки. 7% вважають, що для цього знадобиться від 3 до 5 років. Ще 23% важко відповісти на це питання".

Але постає питання, продовжує Олексій Гарань, що ж можна вважати такою перемогою? Більшість опитаних (55%) кажуть, що нею можна вважати вигнання російських військ з усієї території України – і відновлення кордонів станом на січень 2014 року. Ще 20,5% навіть радикальніші – перемогою у війні для них буде знищення російської армії та сприяння повстанню/розпаду всередині Росії. 

"Щодо невеликих частин респондентів вважатимуть перемогою завершення війни з тими чи іншими поступками з боку України, – продовжує професор. – Близько 9% визнають перемогою вигнання російських військ з усієї території нашої країни, крім окупованого Криму, 7,5% – відновлення статус-кво станом на 23 лютого 2022 року, а 3% – припинення війни, навіть якщо російська армія залишиться на територіях , які були захоплені внаслідок повномасштабного вторгнення. Резюмуючи: українці не хочуть йти на поступки Росії та путінферштеєрам (Putin-Versteher – німецький політичний неологізм, що буквально означає "той, хто розуміє Путіна", проросійське лобі – прим. ред.) на Заході – і готові продовжувати боротьбу. Це наш аргумент, щоб Захід продовжував давати зброю, що дозволить ЗСУ нарешті перейти в контрнаступ".


Після повернення Криму – Донбас повернеться сам

Директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк упевнений – те, що сьогодні ми бачимо не повний контроль Путіним за ситуацією в Криму (періодична "бавовна" там, постійні атаки безпілотників) говорить про те, що півострів може повернутися в Україні раніше, ніж очікували. І навіть раніше, ніж Донбас.

"Після повернення Криму – Донбас повернеться сам. Тому що РФ буде принижена та деморалізована. Плюс – повна демонстрація того, що Путін – жодний полководець і мертвий як політик. І це може призвести до повної деокупації українських територій", – прогнозує експерт.

На думку Миколи Давидюка, українці зараз рухаються у правильному напрямку.

"Зміна тактики з "спочатку повернути Донбас, а потім колись – Крим", на "спочатку Крим, потім Донбас") приносить хороші плоди. І це дає непоганий шанс на деокупацію всіх українських територій у найближчому майбутньому", – вважає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у США розповіли, де Росія задіє 3-й армійський корпус в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини