Головна Новини Суспільство Війна з Росією Які сценарії контрнаступу ЗСУ: чи може війна закінчитися у 2025 році
commentss НОВИНИ Всі новини

Які сценарії контрнаступу ЗСУ: чи може війна закінчитися у 2025 році

Україні головне не повторювати помилки 2023 року

сьогодні, 09:57
Поділіться публікацією:

В низці ЗМІ заявилася інформація про те, що українські війська можуть в 2025 році піти у новий контрнаступ. Чи може дійсно так відбутися? Які шанси, що 2025-й стане роком завершення війни? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Які сценарії контрнаступу ЗСУ: чи може війна закінчитися у 2025 році

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Україні вкрай важливо отримати достатньо зброї від партнерів

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в ефірі "Radio NV" зазначив, що Україна дійсно може провести новий контрнаступ у 2025 році, але лише в тому випадку, якщо отримає достатньо західної техніки і дозвіл бити вглиб території РФ.

Аналітик наголосив, що можливість контрнаступу з’явиться виключно у випадку, якщо Україна справді отримає достатню кількість озброєнь від партнерів. Якщо ця умова не буде виконана, то зрештою все зведеться до позиційної війни із загрозою її заморожування в певний період часу. 

Щодо сценаріїв контрнаступу, то Мусієнко сподівається, що цього разу українське командування не повторить помилки 2023 року, коли ЗСУ атакували одразу на кількох ділянках, використавши при цьому усі наявні резерви. Аналітик називає такий сценарій "або пан, або пропав".

Другий сценарій контрнаступу, який розглядає експерт – це спроба покращити тактичне положення українських військ. 

"Він закінчиться просуванням наших військ на кілька кілометрів вглиб ворожої території на кількох напрямках. Можемо просунутися в глибину на десятки кілометрів і звільнити території, але при цьому ризики так само дуже великі: а що якщо не вдасться?", – зауважив Мусієнко.

Путін відчайдушно прагне здобути в цій війні позицію сильного

Військовий експерт, заступник начальника Генштабу (2006-2010 рр.) генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко в інтерв’ю "ТСН" припустив, що закінчення війни 2025 року є можливим, але це залежить від кількох факторів.

"Один з них – наскільки довго Росія зможе ресурсно вести війну в такому вигляді, як зараз. Тут би я додав, що йдеться не про класичне закінчення війни, а саме про припинення ведення активних бойових дій. Адже закінчення війни передбачає підписання відповідних документів", – зазначив експерт.

Він додає, що російський диктатор Путін відчайдушно прагне здобути в цій війні позицію сильного, щоб тиснути на Україну та Захід своїми умовами так званого миру, але операція ЗСУ на Курщині знову поставила під великий сумнів пропагандистський міф про непереможність російської армії.

"РФ почала наступальні дії від кінця минулого року, в листопаді, і продовжує цей наступ зараз, використовуючи значні ресурси, точніше, стираючи їх. Повільно, з величезними втратами, але ворог продовжує наступ на Донбасі. Гадаю, що Путін буде далі це робити, поки у нього є ресурси, його мета – захопити український Донбас. І не тільки", – підкреслив він.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи дійсно фронт почав прогинатися: що відбулося після захоплення РФ Вугледару.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини