Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи дійсно фронт почав прогинатися: що відбулося після захоплення РФ Вугледару
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи дійсно фронт почав прогинатися: що відбулося після захоплення РФ Вугледару

Ворог досі має низку переваг, тому просувається

сьогодні, 17:52
Поділіться публікацією:

Буквально і дня не минає, щоб DeepState та ISW не повідомляли, що окупанти просуваються і захоплюють все нові й нові території на Донбасі. Проте, якщо раніше мова йшла про невеликі села, то після захоплення ворогом Вугледару стало зрозуміло, що ситуація й справді загрозлива. Що насправді відбувається на фронті? Чи дійсно фронт почав суттєво прогинатися не нашу користь? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Чи дійсно фронт почав прогинатися: що відбулося після захоплення РФ Вугледару

Наступ Росії. Фото: з відкритих джерел

Росіяни намагаються пробити нашу оборону з різних сторін

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Іван Ступак зауважив, що росіяни не лише зараз просунулися. Вони й раніше мали певне просування. 

"Говорити, що росіяни весь цей час знаходилися в стабільних позиціях, а тут раптом пішли в наступ не зовсім вірно. Звісно, що Вугледар – це велике захоплення за останній час. Це для них і симптоматично, і важливо. Що у ворога є із переваги? Звісно це арифметична більшість. Ми про це постійно говоримо: і в техніці, і в людях, і в боєприпасах. Це перше. Друге – це авіація, яка як консервним ножем вскриває українську оборону, зокрема активно застосовуючи ФАБи. І третє – це, як кажуть наші військові, удари у фланги. Тобто вони не лізуть прямо лоб в лоб. Вони бачать, що велика фронтальна оборона України в якомусь місці, в якійсь локації, вони починають обходити з півдня, з півночі, зі сходу, з заходу, зліва, справа і бити там, де слабше. Це, якщо говорити на боксерській термінології – не просто в табло бити, а бити у скроню, у вухо, по печінці з різних боків, для того, щоб пробити оборону і наші військові кажуть, що цей варіант, на жаль, дуже-дуже робочий. І наша оборона дійсно дуже активно пробивається", – говорить експерт.

Іван Ступак припускає, якщо росіяни будуть і далі пробувати пробивати таким чином нашу оборону, наприклад, в напрямку Покровська, то можуть бути великі питання.

"В принципі вони це зараз це й роблять. Все літо, образно кажучи, вони активно б'ють по печінці. Тому можливо з Покровськом набагато швидше буде вирішена справа. Звісно є багато факторів у вигляді нашої авіації, ПВО, наших військових. Звісно, що Курська операція нас виснажує дуже сильно людськими ресурсами, технікою, боєприпасами. Якщо щось із цього зміниться, то й результат буде зовсім інший", – підсумував співрозмовник порталу "Коментарі".

Поки що відступи, на жаль, майже невідворотні

Військовий оглядач Денис Попович звернув увагу, що фронт почав прогинатися від початку відступу наших військ з Авдіївки.

Щодо захоплення росіянами Вугледар, то експерт говорить, що це насправді не такий вже й великий населений пункт, якщо говорити відверто.

"На фронті відбувається стратегічна оборона, яка полягає у стримуванні ворога й одночасно нанесенні йому максимальних втрат. В теорії наше завдання знекровити росіян й створити таким чином умови для контрнаступу. Але поки ворог має потенціал до наступальних дій та атакує масою, відступи, на жаль, майже невідворотні", – підсумував Денис Попович.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін знову хоче підібратися до Харкова: кого Кремль кидає на новий штурм.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини