Головна Новини Суспільство Війна з Росією Яке завдання поставив Путін своїм військам: чи варто чекати перелому у війні у квітні
commentss НОВИНИ Всі новини

Яке завдання поставив Путін своїм військам: чи варто чекати перелому у війні у квітні

Інтенсивні бої зараз точаться в районі Часового Яру, Мар'їнки та Авдіївки

5 березня 2024, 08:52
Поділіться публікацією:

Окрилені успіхом після захоплення Авдіївки росіяни намагаються й надалі продавлювати оборону ЗСУ. Чи змінилася ціль, яку Кремль поставив перед військами РФ? Чи можливий перелом у війні проти РФ у квітні? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

Яке завдання поставив Путін своїм військам: чи варто чекати перелому у війні у квітні

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Понад 1000-1200 осіб безболісно заміщати на полі бою на добу росіяни не можуть

Військовий експерт, полковник ЗСУ Петро Черник в ефірі загальнонаціонального телемарафону розповів, що Кремль, як і раніше, хоче, щоб війська РФ повністю окупували Донецьку та Луганську область.

"Ворог ще 7 жовтня минулого року прийняв це стратегічне рішення. Це дуже необхідно Путіну (російський диктатор Володимир Путін, — Ред.), оскільки наступного тижня відбудеться його перепризначення на пост президента РФ. Дуже важливий ритуал, йому потрібні успіхи. І в них розумінні, дуже важливо заявити про повне "звільнення" двох областей та Куп'янська вузлового", — заявив експерт.

Офіцер наголосив, що Куп'янськ також дуже важливий, оскільки там є великий залізничний вузол.

Він додав, що РФ не встигає повністю відновлювати свої втрати на фронті, оскільки мобілізаційний ресурс у них нижчий, ніж втрати, які їм завдають Сили оборони України.

"Понад 1000-1200 осіб безболісно заміщати на поле бою на добу вони не можуть. Верхня планка їхнього мобілізаційного ресурсу – це до 30 тисяч на місяць", – висловився експерт.

Наші Сили оборони зараз хоч і в обороні, але в "активній", незважаючи на дефіцит боєприпасів

У свою чергу керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в ефірі телемарафону заявив, що він особисто не очікує на якийсь перелом у війні у квітні.

"У лютому The New York Times писав, що Росія настає на п'яти напрямках. Але зараз ці п'ять напрямків звузилися. Найбільш інтенсивні бої йдуть у районі Часового Яру, Івановського, і це напрями Мар'їнка та Авдіївка. На Лиманському напрямку частково зменшилися атаки. І на Куп'янському теж. На півдні – Роботино, Вербове – інтенсивність вогню теж зменшилася, там є наступальні дії, але вони зменшилися", — зазначив Мусієнко.

За його словами, ворог концентрується на певних напрямках, які для нього є найважливішими, і вони прагнуть розвинути там певний тактичний успіх. Особливо хочуть вийти на Вугледар. І зайти в Часів Яр. Це те, що їм дуже хотілося б, бо там висоти.

"І очевидно, якщо вони концентруються на основних лініях, хоча з одного боку це така стратегія, що треба сконцентрувати сили, але з іншого боку це свідчить, що є певне виснаження у російських підрозділах внаслідок чутливих для них дій під Авдіївкою", — наголосив експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – що сталося з Україною після перемог у 2022 році: куди поверне війна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини